Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

Oliana

Alt Pirineu I Aran - Pirineus


Comarques de Lleida, Alt Urgell, Lleida

INICI


Alt Urgell


Àlbum de fotografies de Oliana a Google Photos


Oliana


Muralla i Arc de la muralla


Mur de la Memoria Histórica de Oliana


Carrer Vall de Dalt


Font de la Vila


Sant Andreu del Castell


Presa del pantà d'Oliana


Àlbum de fotografies de Oliana a Google Photos



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga Huliana (s. IX).

Sel fa venir del nom propi personal Olius, amb el sufix anu; sel relaciona amb loli, també sel suposa derivat de làrab al-ulya, “la mes enlairada” o “ la mes important”.


Gentilici

Olianès olianesa.

Canvis de nom

Entre el cens de 1842 i el 1857 va canviar el nom de "Oliana y Anovés" per "Oliana".

Agermanament

Oliena (Sardenya, Itàlia).

Lema

Oliana, camí del Pirineu.


Malnom

Lladres de llenya, travessers.


Dites i refranys

Olianesos, mal entesos (=durs d'enteniment).

A Oliana, la Perla del Cadí.

A Oliana, travessers.



Data de visita:            24/07/2018


El terme limita a ponent amb Peramola, al Nord amb Coll de Nargó i Fígols i Alinyà, a llevant amb Odèn (Solsonès) i al Sud amb Bassella.


El municipi hi trobem la vila d'Oliana, la caseria del Castell i la urbanització Clot de la Guineu i el nucli de les Anoves.


Lentorn físic

Situat al sud de la comarca, el terme d'Oliana s'estén a l'esquerra del Segre, entre la serra del Turp i el congost dels Espluvins al nord, i la serra d'Oliana, a migdia. A llevant, el municipi llinda amb la comarca del Solsonès. A Oliana, l'aigua hi és abundant. A més del riu Segre, amb els embassaments d'Oliana i de Rialb, i de diversos rius, com ara el de Reixà, el de la Flor i el de la Mora Comtal; el terme és regat per la segla del Molí i hi trobem diverses fonts.

Una orografia accidentada en què el pas del Segre va crear congostos profunds s'ha convertit avui dia en terra de pantans.

El clima és del tipus mediterrani, modificat per la proximitat de la muntanya. És clima plenament de muntanya, sobretot al nord i sud-oest del terme. Les precipitacions són escasses, tot i que poden ser abundants a les cotes més altes de les muntanyes. A l'estiu, el màxim de pluges correspon a les muntanyes; el mínim és a l'hivern. És un clima sec i fred a l'hivern; fresc i plujós a la primavera i començament d'estiu; calorós i sec al final d'estiu i començament de tardor, i fresc i humit a la tardor.


Història, cultura, economia

Si bé hi ha evidències de poblament d'època romana, els orígens immediats de l'actual nucli d'Oliana es troben al castell, documentat des del 919 i erigit per controlar els accessos al comtat d'Urgell des d'un territori encara obert a les incursions sarraïnes.

El 1126 el comte Ermengol VI ja havia fet una donació de béns d'Oliana a la catedral d'Urgell, i entre el 1129 i el 1157 lliurà a l'Església de Solsona un parell de masos d'Oliana. Hi havia, a més, diversos aloers que al segle XII realitzaren també donacions a Santa Maria de Solsona. És possible que Ramon Guifre d'Oliana fos el seu castlà a Oliana. Algunes dominicatures del comtat d'Urgell, en morir Ermengol VIII el 1209, passaren a l'Església solsonina. Segons Pascual Madoz, a l'arxiu de la vila hi havia un pergamí original, del 1200, que era una carta de privilegis i franqueses atorgada per la comtessa d'Urgell als olianesos. Entre la fi del segle XII i el XIII tenim notícia de diversos repobladors, procedents d'Oliana, al Pla de Lleida i a l'horta de Múrcia.

Oliana era una de les nou poblacions que Jaume I, pel pacte de Lleida, havia de rescatar dels Cabrera per a Aurembiaix d'Urgell, de les quals es reservava la potestat. El 1259, el comte Àlvar d'Urgell protestava que, havent lliurat la potestat del castell d'Oliana i d'altres a Jaume I, el sobirà no les hi retornés.

Després de l'empresonament del dissortat comte Jaume d'Urgell, el castell i la vila d'Oliana foren transferits a Antoni de Cardona i de Luna, senyor de Maldà i de Maldanell i tronc dels Cardona de Sicília. La donació fou confirmada el 1414 per Alfons el Magnànim. El 1428 Antoni de Cardona cedí tots els drets sobre la vila d'Oliana al seu fill Pere de Cardona i de Villena. Posteriorment es van vendre al capítol de la catedral d'Urgell. La castlania del castell havia estat venuda el 1470 per Ponç de Peramola a Mateu Jolonc d'Oliana, que, al seu torn, se la vengué, també, al capítol de la catedral d'Urgell. Així, el capítol esdevingué senyor dominical i jurisdiccional de la vila d'Oliana, senyoria que conservà fins a la fi de l'Antic Règim.

Els primers anys de la guerra contra Joan II, el castell d'Oliana era defensat per Guillem Ramon del Brull. El 1569 hi hagué una gran pesta. Al segle següent, durant la guerra dels Segadors, els olianesos contribuïren en les despeses de la vila i, sota el comandament del seu compatrici Isidre Coll, participaren, al gener del 1640, en la recuperació dels castells d'Òpol i Salses al Rosselló, que havien caigut a mans de les tropes franceses de Condé. El 1642 s'encunyà moneda a Oliana i el 1655 fou ocupada pels francesos. En acabar la guerra, l'arquebisbe Pèire de Marca, des de Tolosa, pressionà els francesos perquè, en la pau dels Pirineus, es fes passar la frontera des de la serra de Cadí fins a Oliana, incloent a França tota la resta de la Cerdanya, l'Urgellet i el vescomtat de Castellbò. En la guerra del Francès, el 25 de juliol de 1810, el general Lacy prengué a Oliana el comandament de les tropes catalanes. En la primera guerra Carlina la vila fou fortificada dues vegades i abandonada pels seus habitants. Ja en ple segle XX el nom de la població ha estat molt vinculat a la del pantà que porta el seu nom, amb la presa i la central hidroelèctrica situades tres quilòmetres aigües amunt de la població, inaugurades l'any 1959.


A la vila hi ha un bon nombre d'associacions culturals i esportives i una forta tradició musical.


L'agricultura i la ramaderia tenen un pes específic en l'economia local, centrades principalment en el conreu de tubercles (patates i naps), que es complementa amb els cereals i alfals i granges de boví d'engreix, a més d'alguns ramats d'ovelles i l'elaboració de formatges artesanals. Dos factors a tenir en compte són la construcció del pantà que porta el nom del municipi i la instal·lació, als anys seixanta, de la fàbrica de petits electrodomèstics Taurus, la qual s'ha convertit en una empresa multinacional de primer nivell. Els serveis i el turisme són els altres pilars de l'economia del municipi.


Gastronomia


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major el 2 d'agost.

Fira de Tots Sants l1 de novembre.

Mercat setmanal el dissabte.

La Passió Vica el Divendres Sant.

Carnestoltes amb el dinar de ranxo (trumfos i botifarra) el dimarts de carnaval.


Entorn, que veure, què fer

El Pou de Gel.

Les ermites romàniques.

El pantà.

La Font de la Vila.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de llocs d'interès, Què fer a Oliana, Mapa del municipi.

Itineraris per a navegador: Google(.kml); Google(.kmz); TomTom(.ov2).



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de “Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanye...” de Manuel Bofarull i Terrades i dels webs http://www.ajuntamentoliana.cat/; http://alturgell.cat/; http://www.camidelpirineu.cat/; https://www.icgc.cat/; https://www.parlament.cat/; http://aplicacions.municat.gencat.cat/http://www.diccionariosdigitales.net/; http://www.idescat.cat/; https://www.ine.es/; http://www.apuntsdunnummulit.com/; https://pccd.dites.cat/; http://www.catalunya.com/; https://www.enciclopedia.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 24/07/2018      Data de publicació: 18/04/2021