Esterri de Cardós


Alt Pirineu i Aran - Pirineus



Pallars Sobirà, Lleida







INICI


Pallars Sobirà


Àlbum de fotografies d'Esterri de Cardós


Esterri de Cardós


Cases del poble


Església de Sant Pau i Sant Pere


Església de Santa Maria de Ginestarre


Arròs de Cardós



Àlbum de fotografies d'Esterri de Cardós



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Esterri, en la documentació antiga Stirri (S. IX), d'origen preromà pirinenc; Cardós, derivat col·lectiu de card.
Segons Joan Coromines, Esterri és un dels molts topònims pirinencs d'origen basc. S'hi ajunten dues arrels basques, esto (tanca, pleta) i erri (lloc, indret): el lloc de la tanca.
La segona part del topònim fa referència a la vall on es troba: la Vall de Cardós.

Gentilici

Esterrienc, esterrienca.


Malnom

A Esterri de Cardós: gitanos.

A Esterri, lletosos i porcs.

Llengua local

Pallarès.

Subcomarca

Vall de Cardós.


Data de visita:            31/07/2014


Limita al nord amb Lladorre, a l'Est i al Sud amb Alins, a l'Oest amb Vall de Cardós.


El municipi comprèn a més del poble d'Esterri de Cardós i els pobles de Arrós de Cardós i Ginestarre i la caseria de Benante.


Lentorn físic

Esterri de Cardós ofereix un entorn natural d'alta muntanya i interessants exemples d'arquitectura romànica. El terme està situat al centre de la vall de Cardós, a banda i banda del riu Noguera de Cardós (tot i que majoritàriament a la riba esquerra), fins a la serra de Costuix.. Hi abunden el bosc (bosc d'Esterri) i les pastures.

El clima és d'alta muntanya amb un efecte notable d'ombra pluviomètrica. L'hivern és extremadament fred i amb precipitacions en forma de neu. L'estiu és suau i relativament humit, i comença a final de maig. Les nits tenen temperatures fresques.


Història, cultura, economia

Edat mitjana

Com tota la Vall de Cardós, Esterri de Cardós pertanyia a la jurisdicció del Comte de Pallars. Més tard, i fins a la fi dels senyorius, passà, com tot el comtat esmentat, als ducs de Cardona i marquesos de Pallars.

Edat moderna

En el fogatge del 1553, Sterri declara 1 foc eclesiàstic i 7 de laics, uns 40 habitants. Arròs i Ginestarre apareixen en relació a part.

Edat contemporània

Pascual Madoz dedica un article del seu Diccionario geográfico... a Esterri de Cardos. S'hi pot llegir que és una localitat amb ajuntament situada en un turó dominat per altes muntanyes, combatut principalment pels vents del nord i del sud. El clima hi és fred, i produeix refredats. Tenia en aquell moment 28 cases i l'església parroquial de Sant Pere, servida per un rector de provisió ordinària mitjançant concurs general i un beneficiat de sang (fill de la parròquia). Hi ha una font de bona qualitat. El territori és muntanyós i pedregós, generalment dolent, i al voltant hi ha tot de muntanyes despoblades d'arbres. S'hi produïa blat, ordi, sègol, patates, una mica de fruita i poques hortalisses. S'hi criava tota mena de bestiar, especialment de llana i vacum. Hi havia caça de llebres, perdius i isards. La indústria era l'agricultura i la recria de bestiar. Comptava amb 13 veïns (caps de casa) i 80 ànimes (habitants).

En el cens del 1857 Esterri de Cardós apareix amb 314 habitants i 66 cèdules personals inscrites, repartides de la manera següent: Arrós, 74 habitants i 15 cèdules personals; Benante, 21 i 3; Esterri de Cardós, 145 i 37, i Ginestarre, 74 i 11.


La base tradicional de leconomia local és la ramaderia (bestiar boví), complementada per lagricultura de secà (cereals i patates), la de regadiu (prats), lexplotació forestal i, darrerament, el turisme, activitats que tanmateix no han pogut evitar el descens demogràfic.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major el segon diumenge d'octubre -

Festa Major d'Arrós de Cardós el primer cap de setmana d'agost.


Entorn, que veure, què fer

Església parroquial romànica de Sant Pau i Sant Pere.

Església romànica de Santa Maria de Ginestarre.

Capella particular de Sant Antoni de Pàdua de Casa Castellar.

Diverses cases i masies dinterès.

Practiques de senderisme i excursionisme.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interès; Què veure a Esterri de Cardós; Mapa del municipi.

Itineraris Googe (.kml), Google (.kmz), TomTom (.ov2).




Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i “Onomasticon Cataloniae” de Joan Coromines i de http://esterricardos.ddl.net/; https://www.icgc.cat/; http://www.enciclopedia.cat/; http://turisme.pallarssobira.cat/; https://ca.wikipedia.org/; https://dadescat.com/; https://books.google.es/; https://www.parlament.cat/; https://municat.gencat.cat/; https://www.idescat.cat/; https://pccd.dites.cat/; https://ca.wikiquote.org/; https://www.catalunya.com/; https://ca.wikipedia.org/ i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 31/07/2014      Data de publicació: 03/03/2024