Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Senan


Camp de Tarragona Costa Daurada



Conca de Barberà, Tarragona


INICI


Conca de Barberà




Totes les fotografies a Picasa i Google+


Senan


Antiga abadia


Església de Santa Maria


Les piquetes


Escultura: Origens Autor: Toni Masana


Totes les fotografies a Picasa i Google+



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Senant. Dorigen incert potser del nom personal germànic Sisnad o Sesenand o potser de làrab Assanan (el caminet)

Gentilici

Senantí, senantina

Comarca natural

Urgell

Canvis de nom

Senant Senan (11/02/1983)


Data de visita:            17 d'abril de 2016


Confronta per lEst amb el municipis urgellenc de Vallbona de les Monges, en el seu agregat de Montblanquet, a Nord-est amb els Omells de na Gaia també de lUrgell al Nord-oest amb lEspluga Calba i a lOest amb Fulleda, ambdós de les Garrigues, i al Sud amb lEspluga de Francolí.

Es troba al nord-oest de la Conca de Barberà, als peus de la serra del Tallat. Senan és un poble tranquil i conegut per la ceràmica i per ser lloc de pas del camí de Sant Jaume a Catalunya.


Història, cultura, economia

Les primeres notícies que hi ha de Senan daten de l'any 1159, sota el senyoriu de Guerau de Granyena, la seva esposa Saurina i potser el seu germà Bernat de Granyena. El 1167, els senyors de Granyena cedeixen un terreny al monestir de Montserrat i tres anys després se'ls donà permís per bastir una església. S'esmentà directament el castell o torre de defensa.

A poc a poc Montserrat anà adquirint drets sobre Senan, fins que el 1244 n'obtingué el total domini, però alhora s'adonà de la dificultat d'administració a causa de la distància, i aquest va ser un dels motius pels quals Montserrat vengué l'any 1265 les seves possessions de Senan al Monestir de Poblet. A partir d'aleshores, la història del poble anà lligada a la del monestir cistercenc durant més de cinc segles.

Tal i com succeeix a la resta del Principat durant el s. XVIII, Senan experimenta una notable recuperació econòmica i demogràfica.

El segle XIX, que començà amb un fort impuls, va ser una època de conflictes socials, vinculats a les guerres carlines. Cal destacar l'acabament del domini de Poblet sobre la vila, per un decret de les Corts de Cadis de 1811. Les desamortitzacions de Madoz, com a la resta del país, van beneficiar, a Senan, unes quantes famílies benestants.


L'agricultura i l´artesania, son les activitats principals dels habitants del poble. Un 15% del terme es dedica a conreus i pastures, la resta són boscs, garrigues... Les terres són totalment de secà, dedicades totalment als productes típics de la contrada, ordi, oliveres, ametllers, vinya i petits horts.

Hi ha un taller actiu de ceràmica i també hi ha una casa de turisme rural.

Senan ha estat des de sempre un poble petit, però les emigracions de la població cap a les ciutats entre els anys 60 i 70 reduïren molt la població.

Actualment hi ha 53 habitants. La tendència dels últims anys ha estat l'arranjament de cases per poder passar-hi les vacances i els dies de lleure. També retornen al poble molts antics habitants, que ara, ja jubilats, hi passen llargues temporades.


Vivències, curiositats i llegendes

Forma un queixal entre les comarques de lUrgell i de les Garrigues quedant a lOest de la Conca de Barberà. Malgrat que per la seva geografia pertany a les Garrigues, com també per les seves demarcacions històriques (vegueria de Lleida fins el 1716, i corregiment de Lleida en 1716-1893), la divisió territorial de la Generalitat del 1936 linclogué a la Conca de Barberà. 


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa de la primavera a començaments de maig.

Festa Major, el 15 i 16 dagost.

Caga Tió per Nadal.


Entorn, que veure, què fer

Església de Santa Maria de Senan.

Racó de la Font.

Gegants de Senan.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interès a Google Maps; Que veure a Senan

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp) i Google (.kml)



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.senan.cat/; http://patrimoni.serviconca.org/; http://www.concaturisme.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 17/04/2016 Data de publicació: 18/09/2016 Data de revisió: 24/06/2020