Ajust pàgina

Gratallops(ó)


Camp de Tarragona, Costa Daurada


Comarques de Tarragona, Priorat, Tarragona

   


INICI



Tornar al Priorat


Àlbum de fotografies de Gratallops


Gratallops


Vista del poble


Interior del Celler Cecilio


Perxe del Carrer Major, segle XIV


Font Nova


Ermita de la Consolació


Àlbum de fotografies de Gratallops


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Se suposa procedent de l'àrab garat, "coves", i aus, "llop", o sigui, "coves del llop"; també pot ser que provingui del llatí glati-lupos, que significaria "crit del llop".

Algú, però, opina que grata és una paraula occitana que designa una mena de sorra.

abassers.

Gentilici

Gratallopenc, gratallopenca.

Canvi nom

Segons la tradició, antigament la població s'hauria anomenat Vilanova del Pi.

Malnom

Mofaires.

Refranys i frases fetes

Noies de Gratallops, no us caseu a la Morera que us faran anar al Montsant fent-vos servir de somera.


Data de visita:         18-19/05/2013 i 28/06/2020


La vila de Gratallops és l'únic nucli de població del municipi.

El terme de Gratallops, al centre de la comarca, limita al Sud amb els termes de Bellmunt del Priorat, al Sud-Est amb Falset, a l'Est amb Porrera, al Nord-Est amb Torroja del Priorat, al Nord amb la Vilella Alta, al Nord i al Nord-Oest amb la Vilella Baixa, a l'Oest amb el Lloar i al Sud-Oest amb el Molar.


L'entorn físic

Situat al centre administratiu de la comarca. Es troba entre el riu Montsant i el riu Siurana, que conflueixen a l'extrem sud-oriental del territori, el qual és accidentat pels contraforts meridionals del massís del Montsant.

Diversos barrancs, com el de la Vall de l'Obaga, de la Vall de la Font Nova o el de la Vall dels Socarrats drenen el territori, molt irregular, trencat per un seguit de tossals de llicorella.

El clima és mediterrani de muntanya mitjana. El municipi és força sec, les pluges hi són protagonistes a la tardor i al seu curt estiu. Les característiques essencials del clima del Priorat es deuen, en gran part, a l'aïllament relatiu que té respecte de la influència de la Mediterrània. Les pluges són irregulars al llarg de l'any, però són més abundants durant els mesos de tardor i primavera.


Història

Edificat sobre un turó, té, segons alguns autors, un origen romà.

El territori va pertànyer durant segles al terme de Siurana, fins l'any 1153 en què els cristians ocuparen aquestes terres.

La primera referència documental és la Carta de Població, datada l'any 1258, segons la qual el convent d'Escaladei dóna a poblar el lloc i el terme de Gratallops. Quan l'indret fou habitat, Jaume II en donà el domini directe als comtes de Prades. Sembla ser que els comtes hi construïren un castell a les darreries del segle XIV, del qual no en queda ni el més mínim rastre.

Durant la guerra contra Felip IV, la població que, com totes les del Priorat, defensava la causa catalana, mobilitzà els seus homes en contra dels castellans.

És important destacar l'actuació dels sometents de Gratallops. La seva activitat i bona organització en són prova, primer durant el segle XVII, en la lluita contra els castellans i més tard la Guerra del Francès, que sortiren, junt amb els de tot el Priorat, en contra dels invasors. Durant el Trienni de 1821-23 es formà al poble una companyia de la milícia nacional i s'establí una mena d'enfrontament ideològic, la qual cosa provocà contínues lluites i venjances polítiques. Durant la primera confrontació carlinoliberal, el poble estigué sempre sota el comandament dels liberals, tendència que segueix durant la segona Guerra Carlina. L'any 1868 es constitueix a Gratallops la Junta Revolucionària, comandada per Andreu Guiamet.

Per tots aquests fets, es fa evident l'esperit liberal i progressista de la població.


Dins de la vida cultural del poble és important la creació, a principis de segle, de la societat recreativa "La Flor de Maig", la qual des d'aleshores i fins ara organitza tots els actes recreatius i culturals del poble.


L'activitat agrícola a la vinya i la producció de vi amb DOQ Priorat als cellers són les activitats més implantades.

Gairebé la meitat de la superfície roman improductiva amb pasturatges, bosc i garriga. El regadiu no arriba al 2% de les terres conreades. La vinya, malgrat el retrocés dels darrers anys, és manté com a conreu hegemònic, seguida de l'ametller i l'olivera. Els cereals i els avellaners gairebé han desaparegut.

Gratallops va ser el punt d'origen del renaixement del vi del Priorat, de la mà de René Barbier i una colla d'amics, a final dels anys vuitanta. No és d'estranyar que aquest territori agrest de vinyes velles i boscos sigui un important pol d'atracció enoturístic. Dels més de vint cellers que hi ha censats, com a mínim una quinzena són visitables.

La Cooperativa Agrícola va ser fundada l'any 1917 amb el nom de Sindicat Agrícola Priorat d'Escaladei. Actualment embotella els vins de l'Agrupació de Cooperatives de la denominació d'Origen Priorat, sota la direcció tècnica i comercial d'Unió Agrària Cooperativa, en els seus diferents tipus de negre, rosat, ranci i dolç, d'unes qualitats immillorables.

Hi resta un tradicional taller de boter i un de ceràmica.

Com a complement de les economies familiars hi ha cria de bestiar, sobretot porcs i aviram.

Durant el segle XIX, abans del flagell de la fil·loxera, Gratallops havia estat un dels pobles més rics de la comarca. Actualment, malgrat la forta emigració i la crisi agrícola, els homes de Gratallops mantenen amb esforç i voluntat una vitalitat esperançadora.


Fills il·lustres i adoptius

Pere Domènec (?- 1560), abat de Vilabertran, canonge de Barcelona i nunci apostòlic a Espanya i Portugal.


Comentaris

Gratallops conserva encara l'aspecte d'un poble gran, amb carrers amples empedrats i cases pairals de bones proporcions, que conserven els antics portals adovellats.


Gastronomia

La seva gastronomia és rica en vi, escudella, peus de porc, cargols amb conill, carn a la brasa, creps d'espinacs, albergínies farcides, crema catalana i "orelletes". Els vins pertanyen a la DOQ Priorat.


Vivències, curiositats i llegendes

La tradició diu que, antigament al terme hi havia un pi grandiós que un llop esgarrapava cada nit. Aquest fet es reflecteix a lescut, en què hi ha dos llops que graten la soca dun pi.

A lermita de la Mare de Déu de la Consolació hi viu una ermitana que, mentre estàvem fent les fotos de lesglésia de Sant Llorenç va arribar per obrir-la i ens va permetre visitar-la per dintre obrint els llums per a més comoditat. No vam fer fotografies ja que no està permès.


Fires i Festes

Sant Sebastià, el 20 de gener. Festa dHivern. L'últim diumenge de gener es fa la pujada a l'ermita de la Consolació.

Sant Llorenç, 10 dagost. Festa Major.

El primer dissabte de juny a la tarda s'organitza "Tastets de Gratallops" - Fira de Vins de Gratallops.


Entorn, que veure, què fer

El nucli antic.

La Casa dels Frares. Antiga residència dels monjos d'Escaladei, amb portalada renaixentista.

Portal del Carrer Major.

Església parroquial de Sant Llorenç. Neoclàssica, del segle XVIII amb tres naus, cor, cimbori i campanar incorporat.

L'Ermita de la Mare de Déu de la Consolació. De molta anomenada i devoció a tota la comarca.


Links d'interès

Punts d'interès a Google Maps; Què fer a Gratallops; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp), Google (.kml), Google (.kmz) i Sygic (.itf).



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes” de “Manuel Bofarull i Terrades” i dels webs http://www.gratallops.altanet.org; https://www.femturisme.cat; https://www.festacatalunya.cat/; http://www.hernandezrabal.com/; http://www.turismepriorat.org/; https://www.naciodigital.cat/; http://www.catalunya.com/; https://www.icgc.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 18-19/05/2013 i 28/06/2020      Data de publicació: 14/02/2021