Ajust pàgina

La Coma i la Pedra


Comarques Centrals - Pirineus


Solsonès, Lleida

INICI


Solsonès


Totes les fotos a Google Photos


La Coma i la Pedra


Estació d'esquí de Port del Comte


Fonts del Cardener


Carrer de La Coma


Sant Serni de la Pedra


Totes les fotos a Google Photos



Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Coma, 'depressió planera, valleta', en la documentació antiga Ipsa Coma (s. XI) 'la Coma'; Pedra, en la documentació antiga Petra (s. IX), que prové del llati PETRA 'pedra'.

Segons altres: Coma vol dir possiblement "muntanya de bones pastures"; una altra versió afirma que prové d'una llengua perieuskerica, anterior al llatí, de la paraula kuma , i voldria dir "artesa on veuen els animals". Pedra prové del llatí petra i vol dir "pedra"

Gentilici

Comardí, comardina.

Canvi de nom

Pedra y Coma  '  La Coma i la Pedra  (11/02/1983).

Dites

Si ho troba moll, fa molt, si el troba eixut, no fa res. (Referit al vent ripollès).

Subcomarca

Vall de Lord.


Data de visita:                      16 i 17 de juliol de 2021


El terme comprèn la Coma, la Pedra i el Port del Comte.


Limita al Nord amb Gósol (Berguedà) i Josa i Tuixén i la Vansa i Fórnols (Alt Urgell), a l'Oest amb Odèn i al Sud amb Sant Llorenç de Morunys i al Sud i a l'Est amb Guixers.


Lentorn físic

El terme municipal està encaixonat entre el massís del Port del Comte a l'oest, i la Serra del Verd i la seva prolongació cap a l'oest el Serrat de la Sella que el tanque pel nord. També cal mencionar la Serra de Pratformiu a l'est i la Serra de Guixers, a l'extrem sud-oriental.

El punt del municipi que assoleix una major altitud és el Pedró dels Quatre Batlles (2.383 m) mentre que la cota més baixa es troba al punt on el Cardener surt del municipi (850 m d'altitud. La major part del terme municipal està per sobre dels 1.000 m d'altitud.

La Coma i la Pedra gaudeix d'un clima mediterrani continental a les zones baixes del municipi i clima d'alta muntanya a les zones altes. A la capital del municipi (La Coma, 1.012 m d'altitud) les precipitacions són d'uns 840 mm anuals, a Coll de Port (1.666 m d'altitud) d'uns 1.022 mm i al cim del Pedró dels Quatre Batlles (2.386 m d'altitud) arriben fins als 1.239 mm. Al poble de La Coma la temperatura mitjana anual és de de 9,9 °C amb el gener com a mes més fred (-2.0 °C de mitjana de les mínimes) i amb el juliol com el mes més càlid (26.3 °C de mitjana de les màximes).

Gran part del terme municipal és terreny forestal de rouredes o, principalment, pi roig fins als 2.000 metres, i pi negre per damunt d'aquesta altitud) i per prats alpins que es destinen al pasturatge.

El riu més important del municipi és el Cardener que neix a tocar del poble de La Coma, a les Fonts del Cardener.


Història, cultura, economia

El primer nucli del terme municipal del qual es té constància documental és el de La Pedra. La primera citació documentada és de la segona meitat del segle IX i fa referència a la consagració de l'església parroquial d'aquest nucli duta a terme pel bisbe d'Urgell, Guisad I (857-872). Òbviament, quan es construïa una església parroquial era perquè en aquell lloc ja hi havia habitatges en nombre suficient per a tenir-hi un lloc de culte. A l'Acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell duta a terme el 839 s'hi cita la parròquia d'illa Petra. En un document de l'any 962 es fa referència al castell de la Pedra. La citació textual és: in pago Lordense in locum vocitatum Castro de Petra Fulgenti. El lloc pertanyia a la batllia Sant Llorenç de Morunys la qual va formar part, successivament, de la jurisdicció del vescomtat, comtat i ducat de Cardona.

En aquells temps, les pastures del terme eren cèlebres. De fet, els homes del vescomte guiaven els ramats de Santes Creus i de Poblet fins a aquesta part alta de la vall de Lord. La ramaderia, sobretot ovina, va ser l'activitat tradicional més estesa en aquesta contrada.

Cal destacar que un dels fills més il·lustres del municipi va ser el comardí Pere Sacoma, arquitecte de la Seu Vella de Lleida, que va viure entre els segles XII i XIII.

El salt d'aigua que hi ha prop de la Pedra va servir perquè s'hi establís una farga, que va estar en actiu fins a finals del segle XVIII. Aleshores es va transformar en la primera fàbrica tèxtil que va tenir la demarcació de Lleida. Posteriorment fou reconvertida en central elèctrica.

Al "Diccionario" de Pasqual Madoz, publicat el 1847, el municipi rep el nom de Pedra i Coma i el cap del municipi era a Pedra.


El turisme, sobretot els esports d'hivern, en destaca l'estació d'esquí de Port del Comte, i el turisme rural, configuren la part més important de l'economia actual del municipi, i el seu desenvolupament ha anat deixant enrere l'explotació forestal i la ramaderia. Un indicatiu de la rellevància del turisme és que la població flotant del municipi és d'unes 1.500 persones, mentre que la censada és de tan sols 250.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major, per Sant Roc el 16 d'agost.

Festa Major de la Pedra, Mare de Déu del Roser, 1 d'octubre.

Festa Major del Port del Comte, la segona quinzena d'agost.


Entorn, que veure, què fer

Església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita.

La Casa del Comú.

Torre de la vila.

Esglesiola de Santa Creu o de la Mare de Deu del Roser.

Església romànica de Sant Serni  de la Pedra.

Esglesiola tardoromànica de Sant Cristòfol dels Pasqüets.

Font de la puda i fonts del Cardener.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a La Coma i la Pedra. Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml) i Google (.kmz).





Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibre  “Topònims catalans: etimologia, pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i dels webs http://www.comapedra.cat/; https://www.festacatalunya.cat/; https://www.onomastica.cat/; http://stel.ub.edu/paremio-rom; http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/; https://www.idescat.cat/; https://www.enciclopedia.cat/; http://turismesolsones.com/; http://www.catalunya.com/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 17/07/2021      Data de publicació: 01/05/2022