Ajust pàgina

Bàscara


Comarques Gironines Costa Brava


Alt Empordà, Comarques de Girona


INICI


Anar a l'Alt Empordà


Totes les fotografies de Bàscara àlbum 1 / àlbum 2


Bàscara


Can Malloles


La Muralla


Can Gustà i carretera N-II


Castell d'Orriols


Molí Nou de Calabuig



Totes les fotografies de Bàscara àlbum 1 / àlbum 2




Localització i dades demogràfiques

Etimologia

En la documentació antiga apareix com a Baschara (s. IX) que probablement és un nom d'origen preromà.

Segons Joan Coromines el nom "Bàscara" és un topònim pre-romà, probablement d'origen basc i que significa "penya del riu".

Gentilici

Bascarenc, bascarenca.

Canvis de nom

Báscara -->  Bàscara  (11/02/1983)

Dites

Si a l'Empordà vas, dels de Bàscara et guardaràs; si amb ells fas pareller, al cap de l'any sense cap diner.


Data de visita:                       11 de gener de 2020


El municipi comprèn la vila de Bàscara, cap de municipi, els pobles agregats de Calabuig i d'Orriols, els quals tingueren en època medieval jurisdiccions independents de la de Bàscara i formaren part de tres comtats distints (Besalú, Empúries i Girona), i la urbanització de les Roques.

Limita al Nord amb Pontós i Garrigàs, a l'Est amb Vilaür i Saus, Camallera i Llampaies, al Sud amb Viladasens (Gironès) i a l'Oest amb Vilademuls (Pla de l'Estany).


Entorn físic

Clima mediterrani, amb hiverns suaus, estius calorosos i la precipitació escassa i dispersa.


Història, cultura, economia

Almenys des del principi del segle IX, la vila Baschara de Bàscara fou possessió dels bisbes de Girona. El primer document que esmenta la "villa" és del 817. La propietat episcopal és confirmada en diversos preceptes; en el de Carles el Simple, del 898, s'esmenten els vilars que en depenien (alguns ja esmentats en documents anteriors) i que eren Spedulias (actual Mas Espolla, 2 km al Sudest de la vila), Abdirama (no ben identificat), Terrutellas (Sant Miquel de Terrades), Cassaniolas (relacionat amb el torrent de Cassinyola) i Amiton (no identificat).

La vila de Bàscara ocupava durant l'època medieval un dels punts estratègics més importants del país. Estava situada en la frontera de tres comtats (Besalú, Empúries i Girona). Això va fer que fos molt cobejada pels diferents poders polítics.

El 1187 el bisbe Ramon Guissall instituí el mercat setmanal, que se celebrava el dimecres (l'ordre que signà Alfons I prohibia que se'n celebrés cap altre des de Besalú fins a Torroella de Montgrí i des de Girona fins a Peralada), i el 1236 el rei Jaume I atorgà al bisbe la facultat de celebrar-hi fires.

La seva situació com a vila fortificada al camí principal de Girona a França accentuà la importància estratègica de la vila de Bàscara en època moderna. Així, el 1675 la població va ser presa pels francesos, que el 1683 hi establiren un campament base per al setge de Girona. Ja durant la guerra contra Napoleó i durant els setges de Girona del 1808 i el 1809 les tropes franceses ocuparen una altra vegada Bàscara, on instal·laren els magatzems i l'hospital de sang; a la fi de la guerra el general Suchet féu volar les fortificacions de la vila.


Bàscara, per la seva situació gairebé equiditant entre Figueres (14 km), Girona (24 km), Banyoles (22 km) i L’Escala (22 km), s'ha convertit en un petit centre de rodalia. La tradició dels mercats a Bàscara es remunta al 1187, quan el bisbe Ramon Guissall va instituir el mercat setmanal.


Fills il·lustres i adoptius

Joan Reglà i Campistol (Bàscara, 1917 - Sant Cugat del Vallès, 1973). Historiador, deixeble i col·laborador de Vicens Vives.


Comentaris

La Festa Municipal del 19 d'abril és en commemoració del cessament del pas de camions pel mig del municipi. Durant la festa se celebra la Gala d’entrega dels Premis 19 d’abril al compromís social que s’entrega a persones o entitats que tinguin una especial rellevància en la vida pública del municipi.

Vam dormir a l’Hotel Restaurant Les Roques, un lloc tranquil, amb vistes al Canigó, l’atenció va ser molt bona i el preu immillorable. Tot i l’època el restaurant estava molt plé el que demostra que la qualitat és bona. Un lloc per repetir.


Gastronomia

L’oferta gastronòmica inclou el Restaurant El Portal, el Restaurant El Pebre i el Cafè de la Plaça dins del nucli, el Restaurant Fluvià on hi em parat varies vegades i podem recomanar, al poble i a les afores l’Hostal Les Roques on hi hem dormit i el restaurant El Parador a peu de la N-II on també ens hi hem parat i és bona opció quan vas de ruta i toca esmorzar o dinar..

Vivències, curiositats i llegendes

Per la seva situació gairebé equidistant de Figueres, Girona i Banyoles, la vila de Bàscara s'ha convertit en un petit centre de rodalia, on acut a comprar una gran part de la pagesia de l'ampli terme de Vilademuls i d'altres termes veïns.

El nucli interior del recinte és de carrers estrets, que recorden el passat de la vila (carrer de l'Hospital, de l'Oli); nombroses cases tenen portals adovellats, algunes amb finestres decorades, i la plaça Major conserva algunes restes de porxos. Ha estat declarat conjunt historicoartístic.

El pessebre vivent és un dels més coneguts de la demarcació de Girona i un dels més antics del país. Des del Nadal de 1973, any rere any, n'ha representat les escenes més característiques en el casc antic del poble i a la riba del Fluvià, i en cada edició el pessebre mobilitza bona part de la població.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

El Mercat dels Tortells. El diumenge abans de Rams.

Festa Major, al novembre.

Fira del Teatre i Mostratge de Formatges. Primera quinzena de novembre.

Festa d'estiu, a l'agost

Festa municipal, el 19 d'abril.

El Pessebre Vivent de Bàscara, representat des del 1973. Festes de Nadal i primers dies de l'any.

Cursa Despertaferro, al setembre i al febrer.

Mercat setmanal, els diumenges.


Entorn, que veure, què fer

Muralles de Bàscara, al voltant del nucli històric, originades al segle XIII.

Castell de Bàscara o castell episcopal, obra popular dels segles XIV-XV.

Castell de Calabuig, obra popular dels segles XIV-XV.

Castell d'Orriols, obra renaixentista dels segles XVI-XVII.

Església parroquial de Sant Iscle.

Priorat de Sant Nicolau, actualment Can Pagès (Calabuig).

Església de Sant Feliu (Calabuig).

El molí de Calabuig.

Castell-palau d'Orriols (segles XVI -XVIII).

Les fonts i espais naturals: la riba del Fluvià (inclou la resclosa, la Font del Rentador, la del Castell i la del Xalet), la font del Ferrer, la Font de Mas Xibeques (amb saltant d’aigua inclòs), la Font de Calabuig i el Gorg Blau a Orriols.


Links dinterès i documentació adjunta

Què veure a Bàscara; Mapa punts d'interès; Mapa del municipi.

Itineraris: Google.kml; Google Maps.kmz, Sygic.itf; Tomtom.ov2; CoPilot.trp.


Mapa de punts d'interès




Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web https://www.municipiscatalans.com. Al bloc https://bloc.municipiscatalans.com/. A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans. A Twitter: https://twitter.com/municatalans. A Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i dels webs http://www.bascara.cat/; https://www.enciclopedia.cat/; https://www.icgc.cat/; https://www.revistacrae.cat/; https://ca.wikiquote.org/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 11/01/2020 Data de publicació: 10/05/2020 Data de revisió: 18/08/2022