Ajust pàgina

Brunyola i Sant Marti Sapresa


Costa Brava - Comarques Gironines


La Selva, Comarques de Girona, Girona

INICI


Tornar a La Selva


Totes les fotografies de Brunyola i Sant Marti Sapresa


Brunyola i Sant Martí Sapresa


Castell de Brunyola


Can Oller


Sant Martí Sapresa


Església de Sant Martí


Totes les fotografies de Brunyola i Sant Marti Sapresa



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga Brugnola (S. XII), dorigen incert.

Antigament escrit Bruniola, estaria format de bony, “protuberància”, en aquest cas “turó”, més el sufix diminutiu ola, “petit”; o sigui, “turonet, pujolet”.

Gentilici

De Brunyola. Brunyolenc, brunyolenca.

Canvis de nom

Bruñola  ==>  Brunyola        (11/2/1983)

Brunyola  ==>  Brunyola i Sant Martí Sapresa   (3/4/2018)

Dites

Gent de Brunyola, gent de tabola.
Si el dijous el sol es colga en tapa, pluja abans de dissabte.
[Vent de Quaresma] si massa ho fa, ni paia ni gra.


Data de visita:                      05 d'agost de 2021


Els límits del terme municipal són al nord amb Bescanó i Anglès, a l'est amb Vilobí d'Onyar, al sud amb Santa Coloma de Farners i a l'oest amb Osor.


El municipi hi trobem els pobles de Brunyola i Sant Martí Sapresa, també anomenat Sant Martí de les Esposes.


L'entorn físic

Municipi situat al nord-est de la comarca de la Selva, a la frontera amb la del Gironès. S'estén a l'est de la muntanya de Santa Bàrbara i el riu Onyar rega el sector nord-est del municipi.

De població molt disseminada, el territori és força muntanyós, especialment el sector de les Guilleries.

La comarca de la Selva gaudeix d'un clima mediterrani de tipus prelitoral nord a l'interior i de tipus litoral nord a la costa. Els estius són calorosos i els hiverns suaus, a excepció del sector nord-oest de la comarca, on els hiverns poden arribar a ser bastant freds.

Les estacions més plujoses són la primavera i la tardor. L'elevada humitat de la comarca produeix l'efecte conegut com marinada, un vent humit que bufa des del mar cap a l'interior.


Història, cultura, economia

S'han trobat vestigis arqueològics al municipi que indiquen la presència humana ja en el Paleolític inferior i mitjà.

Les masies més antigues del terme, algunes de les quals encara hi són, apareixen documentades ja al segle XIII. En aquell temps, les 65 masies pertanyien a Pelegrina Balenyà, senyora del castell de Brunyola.

Al segle XIV estan documentades 148 habitatges i es calcula que hi havia uns 670 habitants, dels quals tots menys sis eren serfs de gleva. No obstant això, el creixement demogràfic es va veure interromput per la pesta i la subsegüent fam, que va reduir la població a la meitat. Al segle XV, després de les guerres dels remences, es van tornar a construir masies i al XVI, a causa de la creixent bonança econòmica, va aparèixer el fenomen dels bandolers, havent-hi constància del pas d'en Serrallonga per la baronia de Brunyola.

El creixement definitiu vindria a la fi del segle XVIII i duraria fins a mitjans del XIX. Es van segregar finques, es van construir més cases i es van formar els pobles de Sant Martí Sapresa i de Sant Dalmai. El 1860 es va arribar al rècord de 1.560 habitants.

El 1905, Sant Dalmai es va segregar i va passar a formar part del municipi de Vilobí.


Hi trobem diferents associacions com l'associació cultural dels Amics de Brunyola, l'Associació de joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa, l'Associació Cavalcada de Reis de Sant Martí Sapresa i Brunyola o l'Associació Avellana de Brunyola.


Brunyola té abundants pinedes, castanyedes i alzinars. L'avellaner, els farratges i cereals són els conreus més importants del secà. A regadiu s'hi troben patates i hortalisses. La ramaderia bovina i porcina complementa l'economia del municipi.

També hi trobem diversos allotjaments de turisme rural.


Personatges il·lustres

Josep Mª Millàs i Vallicrosa (Santa Coloma de Farners, la Selva, 29 de novembre de 1897 - Barcelona, 26 de setembre de 1970) fou un historiador i filòleg arabista, catedràtic d'hebreu.


Gastronomia

Son famoses i de molt bona qualitat les avellanes fins al punt dhaver creat la “Marca Col·lectiva Avellana de Brunyola”, que identifica lavellana produïda en aquesta zona certificant que sha obtingut davellaners plantats a la província de Girona i que compleixen els requisits per produir avellanes de màxima qualitat.


Vivències, curiositats i llegendes

Una de les històries més emotives esdevingudes al municipi és la de la nena òrfena. Al segle XIX, quan part de les tropes napoleòniques estava a Brunyola, un soldat francès va disparar a un vilatà creient que era un enemic. En apropar-se va veure que tenia una nena d'any i mig en braços i va decidir portar-la a França amb ell, on la va cuidar com si fos la seva filla. Amb els anys, la nena, que coneixia el seu origen, va decidir tornar a Brunyola, va conèixer la seva família biològica i es va quedar un temps amb ells, encara que finalment va tornar a França. Va deixar un exvot, ja desaparegut, que representava el seu pare caient ferit amb ella als braços..


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major de Brunyola per Sant Fruitós, el diumenge més proper al 21 de gener.

Festa del Roser, el cap de setmana següent a setmana santa.

Aplec de Sant Romà, el segon diumenge dagost.

Aplec de Serrallonga, el segon dilluns de setembre.

Fira de lavellana, el primer cap de setmana doctubre.

Festa Major de Sant Martí Sapresa, el diumenge més proper a l11 de novembre.

Pessebre Vivent per Nadal.


Entorn, que veure, què fer

Recórrer el centre històric de Brunyola per veure el castell i l'església de Sant Fructuós.

Passejar pel municipi per admirar el paisatge visitant Sant Martí Sapresa i les masies que hi ha disperses pel terme, algunes amb més de vuit segles d'antiguitat.

Comprar avellanes.


Links dinterès i documentació adjunta

Què veure a Brunyola i Sant Marti Sapresa; Mapa punts d'interès; Mapa del municipi.

Itineraris per a navegadors: TomTom (.ov2); Google (.kml); Google (.kmz)




Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes-, ...” de Manuel Bofarull i Terrades, “Personatges il·lustres del Gironès i la Selva” patrocinat per abertis autopistes editat per Aias editorial i dels webs https://www.brunyola.cat/; https://www.icgc.cat/; https://www.parlament.cat/; https://municat.gencat.cat/; http://www.idescat.cat/; http://www.apuntsdunnummulit.com/; https://ca.wikiquote.org/; https://stel.ub.edu/; https://pccd.dites.cat/; https://www.catalunya.com/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 05/08/2021      Data de publicació: 20/02/2022