Ajust pàgina

Setcases


Comarques Gironines Pirineus


Ripollès, Comarques de Girona

INICI


Ripollès


Totes les fotografies de Setcases


Setcases


El Ter al seu pas per Setcases


Can Xaco


Font del Boixat


Vista del poble


Plaça Major


Carrer Major


Totes les fotografies de Setcases




Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En documentació antiga Septem Casas (s. X) 'set, diverses cases'. També Septem casis (s. XI). Format per set, numeral, i cases, potser en el sentit de "cabana, barraca".

Gentilici

Setcasenc, setcasenca.

Canvis de nom

Setcasas  -->  Setcases  (11/02/1983)


Dites

A Setcases tots són lladres i a Molló fins el rector.


Frases fetes

Setcases, blat i ases.

Lema

Setcases, molt per fer.

Subcomarca

La Vall de Camprodon.


Data de visita:                       29 de juliol de 2017


Limita al Nord amb Fontpedrosa (Conflent) i Mantet (Vallespir) i Prats de Molló i la Presta (Valespir), a l'est amb Molló i Llanars, al Sud amb Vilallonga de Ter i a l'Oest amb Queralbs.


El terme municipal hi trobem el poble de Setcases, l'Estació d'esquí Vallter i Pastuira i Pla d'Hospitalets.


Lentorn físic

El municipi és molt accidentat (dins el seu terme s'hi troben diversos cims del Pirineu, com ara el pic de Bastiments, el pic de la Dona, la roca Colom i el Costabona; és comunica amb les comarques veïnes per diversos ports, entre els quals la portella de Mentet i el coll de Pal, i és en gran part cobert de boscs de roures, faigs i pins, i pastures.

El clima és mediterrani, de muntanya mitjana i d'alta muntanya, generalment humit a causa de les abundants precipitacions provocades per l'afluència dels vents de llevant. Els hiverns són bastant freds i els estius frescos.


Història, cultura, economia

Els orígens històrics es remunten al 965, any en què el comte Sunifred de Besalú esmenta el lloc en unes donacions fetes al monestir de Sant Pere de Camprodon. El 1017 una butlla papal de Benet VIII al monestir de Camprodon torna a esmentar el lloc, amb el nom definitiu de Septem Casis, tot confirmant al cenobi el dret de pesca al Ter des de Setcases als Calquers. Però el fet històric més important fou la donació, per part del comte Ramon Berenguer III de Barcelona, al monestir de Ripoll, el 1118, de l'extens alou que posseïa a la parròquia de Sant Miquel de Setcases i que devia comprendre la major part del terme. Des d'aleshores el monestir fou senyor alodial, i les rendes de Setcases foren assignades al monjo cambrer. Malgrat el domini senyorial de Ripoll, la jurisdicció del terme fou exercida des del segle XVII pel veguer de Camprodon.


Agricultura de secà (patates i farratges). Ramaderia (bestiar boví i de llana). Hi hagué una important farga a la Llosa. Ha esdevingut un nucli turístic d'importància, gràcies sobretot a l'estació d'esports d'hivern de Vallter 2000, oberta el 1975, i a l'excursionisme, hi ha els refugis de muntanya d'Ulldeter i de Costabona.


Fills il·lustres i adoptius

Joan Isern i Batlló, botànic (Setcases, 1821- Madrid, 1866)


Comentaris


Gastronomia

Provar el "platillo de Setcases" és una barreja de carns guisades (conill, vedella, pollastre, botifarra) amb bolets i pilotilles.

Productes típics de la vila són la mel, els formatges curats i tendres, i els embotits, tot artesanal i amb productes de la zona.


Vivències, curiositats i llegendes

- Fa molt de temps, un pare cec i els seus 7 fills pastors menaven ramats de xais al pla d'Hospitalets i van ser sorpresos per una nevada. El pare els aconsellà que descendissin cap a zones més baixes, per no quedar colgats, i així arribaren a la zona del poble actual, on cadascun construí una cabana. Amb el temps les cabanes es convertiren en cases, i així es donà nom al nucli.

- La Vella Brígia és una mena d'espantacriatures mitològica coneguda a Vilallonga, Setcases i la vall de Camprodon. Viu en una cova del terme municipal de Setcases des d'on es menja vives les criatures que s'hi atansen. Tot i tenir un comportament més tirant a ogressa, se la relaciona amb les encantades.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Fira d'herbes i flors de Muntanya i medicinals, juny.

Cap de setmana ramader, començaments d'agost.

Cicle de Música d'Estiu, agost.

Festa Major, 29 de setembre, Sant Miquel.

Festa del Bolet, setembre.


Entorn, que veure, què fer

Església de Sant Miquel.

Vallter 2000.

Els miradors: del Forat de l'Olla, del collet de Xuriguera i de la Baidana.

Naixement del riu Ter.

Descobrir els paisatges de prats, muntanyes i rierols.

Caminar pels carrers estrets del nucli antic i visitar l'església parroquial.

Tastar la cuina tradicional.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Setcases; Setcases, molt per fer; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom itinerari (.ov2), TomTom punts d'interes (.ov2), Google earth (.kml) i Google (.kmz)


Mapa interactiu




Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels webs: http://webspobles2.ddgi.cat/setcases/; http://www.trianglegironi.cat\; https://www.parlament.cat/; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.idescat.cat/; http://elrefranyer.com/http://www.apuntsdunnummulit.com/; http://glossaris.servidor-alicante.com; http://www.catalunya.com/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 29/07/2017    Data de publicació: 20/12/2020