Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Ciutadilla


Àmbit de Ponent - Terres de Lleida


Comarques de Ponent, Urgell, Lleida


INICI


Tornar a l'Urgell



Àlbum amb totes les fotografies


Ciutadilla


Vista del poble


Casal


Carrer Sant Roc


El Castell


Casa de la Vila


Església


Àlbum amb totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia

En la documentació antiga 'Civitadilla' (s.XI), que és un derivat diminutiu de ciutat.

Equivalent a 'Ciutadella' amb l'accepció que l'hi dóna el diccionari: "Fortalesa amb baluards bastida en l'interior o pels voltants d'una plaça i en lloc estratègic per dominar-la o defensar-la".

Gentilici

Ciutadillenc, ciutadillenca

Malnom

Ceballots


Data de visita:            1 d' Abril de 2015


Limita al Nord amb Verdú, a l'Est amb Guimerà i amb Passanant i Belltall de la Conca de Barberà, al Sud amb Vallbona de les Monges i a l'Oest amb Nalec.


El poble i cap administratiu de Ciutadilla és l'únic nucli de població agrupada del municipi.


Situació, clima

Es troba ajaçada a l'extrem de la petita serra que perfilen la vall del Corb i el barranc de Boixerons, on aquest baixa de les altures veïnes de Belltall i dibuixa un ample descens pel darrer tros, del qual discorre la carretera C-14 que puja de Montblanc i arriba a Tàrrega.

El paisatge transcorre en mig de conreus de cereals, ametllers, oliveres i vinya al fons de la vall, juntament amb petits boscos que inviten a passejar tot resseguint-ne els camins.

El paisatge transcorre en mig de conreus de cereals, ametllers, oliveres i vinya al fons de la vall, juntament amb petits boscos.

El clima és de tipus mediterrani, amb tendència continental i marcadament sec. Les precipitacions són força escasses i es distribueixen de manera irregular al llarg de lany. Les temperatures són molt variables, amb hiverns llargs i especialment freds, i estius també llargs i calorosos. Només els mesos dabril, maig i octubre tenen una temperatura mitjana temperada.


Història, cultura, economia

Els primers pobladors del terme de Ciutadilla de qui es té notícia són els ibers, gràcies al jaciment del Pla del Castell, on s'han trobat restes de ceràmica. Al mateix lloc també s'han recuperat vestigis romans.

La primera referència documental del castell i de les muralles és del 1029, quan pertanyien a Guerau de Guimerà.

La població, per la seva banda, es troba documentada per primera vegada el 1165. Durant tota l'edat mitjana, el poble va créixer a recer de la fortificació i dins les muralles. El recinte només era accessible a través dels tres portals que hi havia.

Entre els seus antics senyors cal destacar, per la incidència que tingueren en les lletres catalanes medievals, Isabel de Relat, filla de Berenguer de Relat tresorer de la reina Elionor de Sicília, muller de Pere el Cerimoniós, la qual es va casar amb Gispert de Guimerà, senyor de Ciutadilla l'any 1372. Va conèixer Bernat Metge, que des del 1371 ocupava el càrrec d'ajudant de registre al Palau Reial Menor de Barcelona, i aquest li dedicà el 1388, després de passar moltes penes, la traducció de Griseldis, obra llatina de Petrarca: "A la molt honorable e honesta senyora madona Isabel de Guimerà."

Entre els seus antics senyors cal destacar, per la incidència que tingueren en les lletres catalanes medievals, Isabel de Relat, filla de Berenguer de Relat tresorer de la reina Elionor de Sicília, muller de Pere el Cerimoniós, la qual es va casar amb Gispert de Guimerà, senyor de Ciutadilla l'any 1372. Va conèixer Bernat Metge, que des del 1371 ocupava el càrrec d'ajudant de registre al Palau Reial Menor de Barcelona, i aquest li dedicà el 1388, després de passar moltes penes, la traducció deGriseldis, obra llatina de Petrarca: "A la molt honorable e honesta senyora madona Isabel de Guimerà."

El 1702 el senyoriu canvia de mans en casar-se la pubilla dels Guimerà amb Josep de Meca-Caçador, que esdevé marquès de Ciutadilla. El marquesat encara perviu.


L'agricultura de secà és predominant; els principals conreus són els cereals, com el blat i l'ordi, l'olivera, la vinya i els ametllers; el regadiu es limita a unes hectàrees d'horta, que aprofiten l'aigua del riu Corb. També hi ha granges de porcs i d'aviram.

El sector industrial és força rellevant, especialment en el camp de l'agroalimentària i de la construcció. La Cooperativa Agrícola de Sant Isidre produeix oli d'oliva verge.


Personatges il·lustres

Guillem Guimerà i d'Abella (Ciutadilla s.XIV - Barberà de la Conca 18/6/1396). President de la Generalitat de Catalunya en el període 1376-1377, nomenat per les Corts de Montsó de 1376.

Eduard Fabregat Castells (Ciutadilla 24/8/1886 - Vic 15/9/1976). Superior General dels religiosos missioners del cor de Maria.

Teresa Prats Martí (Ciutadilla 8/1/1895 - Barcelona 27/7/1936). Monja de la congregació de les germanes Dominiques de l'Anunciata. Màrtir de la guerra civil espanyola morta pel sol fet de ser monja. Beatificada a Roma en la cerimònia de canonització de màrtirs lany 2007.

Jaume Mir Vime (Ciutadilla 22/12/1889 - Tarragona 29/7/1936). Pare Claretià especialista en ciències exactes i Metafísica. Fou assassinat en el turó de lOliva de Tarragona. El 13 d'octubre de 2013 fou beatificat en la cerimònia de beatificació de 522 màrtirs del segle XX que es va celebrar al Complex Educatiu de Tarragona.

Juan Monyarch Espina (Ciutadilla 7/11/1921). Membre fundador de la Coral Sicoris Club de Lleida. Constructor de maquetes de pedra a escala d'edificis emblemàtics de la població i la província de Lleida que actualment es poden visitar al museu de Casa Valls.


Vivències, curiositats i llegendes

La situació de Ciutadilla ha fet dir que és “el sentinella de la vall”, i això perquè damunt la partió aturonada entre la riera de Boixerons i el Riu Corb s’alça amb figura esvelta i noble el seu castell.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Aplec a l'ermita de la Bovera. El dilluns de Pasqua.

Trobada de grups de recreació medieval. L'últim cap de setmana d'abril o el primer de maig.

Aplec a l'ermita de la Marededéu de la Bovera. El 2 de maig.

Festa major. El cap de setmana més pròxim al 10 d'agost.

Diada de Sant Roc. El dissabte més pròxim al 16 d'agost, sant Roc.

Festa major de Sant Miquel, Festa Major gran. El cap de setmana més pròxim al 29 de setembre.


Entorn, què veure, què fer

Visitar el castell.

L'església parroquial de Sant Miquel i el sarcòfag gòtic.

L'ermita de Sant Roc.

La plaça Major i lAjuntament.

Els carrers del poble amb les cases renaixentistes del segle XVIII.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interés; Que fer a Ciutadilla; Mapa del municipi.

Itineraris: Google (.kml), Googke (.kmz), TomTom (.ov2).


Mapa interactiu

Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes...” de Manuel Bofarull i Terrades i dels webs http://www.ciutadilla.cat/; https://www.parlament.cat/; http://www.lleidaalminut.com;; http://www.idescat.cat/; http://www.apuntsdunnummulit.com/; https://pccd.dites.cat/; http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/; https://www.catalunya.com/; https://www.enciclopedia.cat/; https://turismeurgell.cat/ http://ca.wikipedia.org; i altres webs i blocs daccés públic

Data de visita: 1/04/2015      Data de publicació: