Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Vallbona de les Monjes


Àmbit de Ponent - Terres de Lleida


Comarques de Ponent, Urgell, Lleida

INICI


Tornar a l'Urgell




Àlbum de fotos de Vallbona de les Monges


Vallbona de les Monges


Safareig del poble i espai de memòria.


Carrer Major


Monestir de Santa Maria


Claustre del monestir


Abeurador al carrer Major


Àlbum de fotos de Vallbona de les Monges




Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Vallbona, en la documentació antiga Vallebona (S. XII), (Vall fèrtil), grafia aglutinada de vall bona, en el sentit de vall "rica, productiva" i Monges, "religiosa professa d'un ordre monàstic femení" en relació amb el monestir cistercenc d'aquesta població.

Gentilici

Vallboní, vallbonina

Canvis de nom

Vallbona de las Monjas --> Vallbona de les Monges (12/02/1983)

Refranys i dites

A Vallbona de les Monges, tous(1).

Vent de Vallbona, no ve cosa bona(2).


Data de visita:                 31/03/2015


Limita al Nord amb Sant Martí de Riucorb, Nalec i Ciutadilla, a l'Oest amb Maldà i els Omells de na Gaia, al Sud amb Senan, l’Espluga de Francolí, Blancafort i Solivella, tots ells de la Conca de Barberà, i a l'Est amb Passanant també de la Conca de Barberà.


El terme comprèn, a més del poble de Vallbona de les Monges, cap de municipi, el de Rocallaura, el llogaret de Montblanquet, i el despoblat de Montesquiu.


Entorn físic

Lligat geogràficament i paisatgísticament a la Baixa Segarra, ocupa els vessants septentrionals de la serra del Tallat (amb alçàries properes als 700 metres) i comprèn la capçalera de la riera de Maldanell del riu Corb.

El paisatge del terme municipal està format per boscos de pins i garrigues, alternades amb conreus situats a les fondalades i les terrasses dels costers amb nombroses cabanes de pedra seca.

El clima és mediterrani de muntanya mitjana, amb tendència continental. La màxima estacional és a la tardor, mentre que els estius hi són calorosos i els hiverns freds, totes dues estacions amb escassa pluviositat.


Història, cultura, economia

Els orígens de Vallbona es remunten vers l'any 1150, quan Ramon de Vallbona i un grup mixt d'eremites hi aixecaren un nucli habitat i una capella dedicada a Santa Maria de Vallbona.

El 1176 s'escripturà la donació del lloc de Vallbona a Ramon de Vallbona i a la resta d'eremites.

Sembla ser que els homes del grup marxaren i es quedaren només les religioses, les quals s'uniren a l'orde cistercenca per la voluntat de Berenguera de Cervera, que portà de Tulebras Òria Ramírez, la que fou la primera abadessa del monestir.

El monestir de Vallbona de les Monges i les seves abadesses gaudia duna dotació damples dominis, cedits pels nobles catalans i per la monarquia, i també per compres, que amb el temps formaren lanomenada baronia de Vallbona, amb dret de jurisdicció i de castell baronial. El 10 de març de 1380 Pere III vengué perpètuament a labadessa i al monestir de Vallbona les jurisdiccions alta i baixa, civil i criminal, amb el mer i mixt imperi, dels llocs que integraven la baronia del monestir, pel preu de 22 000 sous. Pel que fa a altres servituds i privilegis, cal pensar que, si bé la baronessa de Vallbona tenia les mateixes competències que els barons, els atributs diferien. Les abadesses amb títol de baró donaven preferència al bàcul, a lanell i altres símbols que pertanyien a la seva condició de prelades, tals com el pectoral i lestoló. El símbol comú de barons i baronesses és constituït per la forca, plantada en un lloc vistent de la localitat, que per a uns era el símbol de la justícia mentre que per a altres, un senyal dopressió.

Es pot considerar que el municipi es va originar vers lany 1573 en aplicar-se el decret del Concili de Trento que manava que els monestirs femenins no estiguessin en llocs isolats, les monges, amb labadessa Estefania de Piquer al capdavant, van demanar als habitants de Montesquiu que anessin a viure al voltant del monestir. En canvi, labadessa els concedia terres i béns situats dins del primer tancat de la clausura monàstica, tocant a les primeres muralles. Els habitants de Montesquiu van acceptar la proposta i es creà així Vallbona de les Monges els seus habitants van passar a formar el nou poble a la vall, entorn del monestir, al marge dret del Maldanell, poble que prengué el nom de Vallbona de les Monges. Per aquest motiu el poble de Vallbona no constava en els censos de 1359 i de 1416, perquè encara no existia com a tal.

El nom i la seva importància històrica li provenen del gran monestir de Vallbona de les Monges, que tot i no ser el més antic del país dintre la filiació femenina cistercenca, doncs el van precedir a la diòcesi de Girona els de Valldemaria (1158) i el de Cadins (1169), és, però, el més important per haver romàs sempre en el mateix lloc i per la monumentalitat de les seves construccions.


El sector primari, que tradicionalment ha estat la principal activitat econòmica del terme, donava feina el 25,74% de la població ocupada lany 2001. Una bona part del terme és ocupat per bosc de pins i garrigues, enmig de terres de secà, amb riques feixes de la vall. Els conreus són, majoritàriament, de secà, destinats principalment als cereals, sobretot a lordi, lolivera, lametller, el farratge i la vinya. Lolivera de regadiu, conreada en nombrosos bancals, especialment en les terres del marge esquerre del Maldanell, ha estat abandonada. La Cooperativa del Camp de Vallbona (1917) és leix de leconomia municipal, puix que agrupa lesforç dels pagesos i es preocupa per la millor comercialització dels seus productes. Loli que es produeix al terme semmarca dins la Denominació dOrigen Garrigues. Pel que fa a la ramaderia, cal destacar la cria de bestiar porcí i oví.

El terme de Vallbona de les Monges, gràcies al seu monestir i labundància daigua, ha esdevingut lloc de visites turístiques, de segona residència i destiueig. El municipi sha beneficiat de latracció que exerceix el monestir sobre els afeccionats a lart i a les sortides de cap de setmana; també són freqüents les visites organitzades i les escolars, i en especial les dels qui cerquen la pau i un retrobament espiritual.


Personatges il·lustres


Vivències, curiositats i llegendes

Al sector de Rocallaura hi ha fonts daigües bicarbonatado-càlcico-litíniques, molt diürètiques i riques en estronci de litina, cosa que les fa molt estimades pels qui pateixen de mal de pedra. Aquestes aigües són objecte dexplotació, amb el nom dAigua de Rocallaura.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa de la Pigota (Votada): Últim dissabte de gener.

Sant Isidre: 15 de maig.

Fira Vallbonatura: últim cap de setmana de maig.

Jornades Culturals i de Lleure: finals de juliol i principis d'agost.

Festa Major en honor als patrons Sant Cosme i Sant Damià: 3r cap de setmana de setembre.


Entorn, que veure, què fer

Monestir Cistercenc de Santa Maria.

Espai Museístic del Cinema - Col·lecció Josep Maria Queraltó.

Església parroquial de Santa Maria.

Molí de la Vinya.

Antics rentadors/Espai d'interpretació de la línia L2.

Ruta de la línia de defensa republicana L2.

Antics rentadors de la font del raval.

Font del raval.

Font de la plaça del monestir.

Creu de terme.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interès; Què veure a Vallbona de les Monges; Mapa del municipi.

Itineraris per navegadors: Google (.kml), Google (.kmz), TomTom (.ov2).


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes” de Manuel Bofarull i Terrades i dels webs http://www.vallbonadelesmonges.cat/; http://www.viuvallbona.cat/; https://www.icgc.cat/; https://www.parlament.cat/; http://municat.gencat.cat/; http://www.idescat.cat/; https://pccd.dites.cat/; http://stel.ub.edu/; http://www.catalunya.com/; https://ca.wikipedia.org/; i altres webs i blocs daccés públic


Data de visita: 31/03/2015      Data de publicació: 7/02/2021