Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Verdú


Àmbit de Ponent - Terres de Lleida



Comarques de Ponent, Urgell, Lleida




INICI



Tornar a l'Urgell



Àlbum de fotografies de Verdú


Verdú


Carrer de les Tendes


Castell de Verdú


Plaça Major


Vista des de Santa Magdalena


Àlbum de fotografies de Verdú



Localització i dades demogràfiques

Etimologia

En la documentació antiga Verdu (s. XI), possiblement  prové del cèltic VIRODUNUM, potser importat de la Gàl·lia en època medieval.

Gentilici

Verduní, verdunina

Dites i frases fetes

Verdú, coixos i jugadors de cartes.

A Verdú, mengen verd i cagen dur.

A Verdú fan cantirets.

Malnom

Coixos, malaiots


Data de visita:            1 d' Abril de 2015


El municipi termeneja al Nord amb Vilagrassa  i Tàrrega; a l'Est amb Granyena de Segarra i Montornès de Segarra, ambdós pertanyents a la comarca de la Segarra i Guimerà; al Sud amb, Ciutadilla, Nalec i Sant Martí de Riucorb; i a l'Oest amb Preixana.


El municipi comprèn la vila de Verdú com a únic nucli de població.


Entorn físic

El poble està envoltat per una xarxa d'antics camins que comuniquen Verdú amb els pobles veïns. L'origen d'aquests camins ve de facilitar l'accés de persones, carruatges i bestiar a l'antiga Fira de Bestiar de Verdú. Les parets de marge que els delimiten servien per canalitzar el pas del bestiar; avui ordenen turonets i petits fondals on es conreen ametllers i oliveres, cereals i vinyes.

El paisatge del seu terme sedueix per la seva simplicitat i per la llum intensa de les terres planes. El terme és un dels més grans de la contrada, té una extensió de trenta-cinc quilòmetres quadrats, la seva major part conreable a excepció d'algunes zones costerudes on creixen alzines, garrics i algun pi.

El clima de la comarca és de tipus mediterrani, amb tendència continental, marcadament sec. Les precipitacions, força escasses, es distribueixen de manera irregular al llarg de lany. Les temperatures són molt variables, amb hiverns llargs i durs i estius també llargs i calorosos. Només els tres mesos dabril, maig i octubre tenen una temperatura mitjana que es pot considerar temperada.


Història, cultura, economia

Els primers vestigis de poblament a l'actual terme es remunten a l'assentament ibèric dels Estinclells (segle III a.C.). També hi han estat trobades restes prehistòriques i d'època romana.


En tot cas, la història de Verdú s'inicia amb la conquesta d'aquests territoris de la vall del Cercavins el 1055 per part de Ramon Berenguer I. El comte de Barcelona va cedir el castell a Arnau Company, però la castlania aviat va anar a parar a mans de la família Arnau de Verdú. La carta de població va arribar a finals del segle XII, i els nous habitants van construir-hi muralles, torres i portals.

El 1203, el senyor de Verdú Guillem III de Cervera va veure's obligat a empenyorar el castell i les seves possessions davant del monestir de Poblet, per poder pagar les despeses de la croada a Jerusalem. Va ser així com els monjos de Poblet es van fer amb la jurisdicció de Verdú el 1227 i el van conservar durant sis segles, fins al final del feudalisme.

El rei Pere III El Cerimoniós, mitjançant l'Abat de Poblet, com a senyor de la vila de Verdú, concedí el privilegi per a celebrar una fira anual a començar el 25 d'abril, dia de Sant Marc i que setmanalment cada dimecres. Verdú es convertí bàsicament en fira ramadera, amb la comercialització d'animals de peu rodó, bovins i bestiar de llana, fins arribar a ser la fira més important del Principat en les traccions de comerç mulatí durant la Baixa Edat Mitjana i al llarg de l'Edat Moderna.

El domini del Monestir de Poblet sobre Verdú va influir poderosament en la història no només de la fira sinó de la mateixa vila. Poblet va promoure l'èxit de la fira adreçant lletres a tots els habitants dels seus dominis, per tal que hi acudissin a mercadejar. La fira va existir fins als anys seixanta del segle XX. L'interès que suscitava la fira va ser tan gran que inclús se'n va enregistrar una filmació als anys trenta.


Els serveis i la indústria dels terrissaires són importants en l’economia del municipi. El paisatge agrari es caracteritza per un total predomini del secà. Els principals conreus són els cerealícoles (ordi, blat), la vinya, l’ametller i l’olivera. Pel que fa a la vinya, aquesta es troba en expansió constant i és una important font d’ingressos. Hi ha alguns claps de bosc on predominen els pins, les alzines, els garrics i els matolls.


Personatges Il·lustres

Pere Claver i Corberó, el nom monàstic del qual fou Pere Claver i Sobocano, Sant Pere Claver. (Verdú, Principat de Catalunya, 1580 - Cartagena d'Índies, Nova Granada, 1654), jesuïta i missioner a Colòmbia.


Comentaris, curiositats, llegendes

El caràcter de Verdú està fortament marcat per les dues activitats tradicionals més arrelades a la vila: d'una banda, el conreu de la vinya i l'elaboració de vi sota la Denominació d'Origen Costers del Segre, i de l'altra la indústria terrissaire, amb la fabricació dels anomenats sillons, càntirs del característic color negre que pren largila vermella quan es fumeja en el moment de la cocció


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major de Sant Flavià. L'últim cap de setmana de gener.

Festa Major de Sant Pere Claver el cap de setmana més proper al dia 9 de setembre, dia de Sant Pere Claver.

Festa de la verema i el vi. El primer cap de setmana d’octubre.

Aplec a la Font de Santa Magdalena, que es celebra cada primer de maig.


Entorn, què veure, què fer

Plaça Major.

Castell.

Església de Santa Maria.

Casa Santuari de Sant Pere Claver.

Museu de arqueologia.

Poblat Ibèric dels Estinclells.

Ermita de Sant Miquel.

Font de Santa Magdalena.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interès de l'ajuntament; Què fer a Verdú; Mapa del municipi.

Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i dels webs http://www.verdu.cat/; https://www.icgc.cat/; https://www.parlament.cat/; http://www.apuntsdunnummulit.com/; http://www.lleidaalminut.com; http://elrefranyer.com/; http://topica.dites.cat/ https://pccd.dites.cat/; http://www.catalunya.com/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.festacatalunya.cat/ i altres webs i blogs daccés públic

Data de visita: 01/04/2015 Data de publicació: nbsp;