Arnes


ELECCIÓ I PROCLAMACIÓ DE LA PUBILLA I L'HEREU DE LA TERRA ALTA 2019  PROGRAMA D'ACTES – 15/08/2019 16.30 h Rebuda de lTerres de l'Ebre


Terra Alta, Tarragona


INICI


Terra Alta


Àlbum de fotografies d'Arnes


Arnes


Ajuntament


Portal del Sastre


Carrer Major


Carrer dels Dolors


Plaça Catalunya


Àlbum de fotografies d'Arnes


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga ja apareix la forma Arnes (S. XIV), probablement en el sentit de lloc d'arnes 'ruscs d'abella'.
El topònim és plural d'arna, "buc o rusc d'abelles. A l'escut s'hi representen dues arnes, una al costat de l'altra. Segons la tradició, la comarca era rica en mel. Molt a prop hi ha el poble dit Caseres que és també un terme apícola.

Gentilici

Arnerol, arnerola.

Canvis de nom

Arnés  ==>  Arnes   (11/02/1983)

Agermanament

Riner (Solsonès).

Dites

Arnerols mingeu cols, mingeu bledes de Caseres.

Los d'Arnes dixen caure l'aigua quan plou.

Quan Santa Bàrbara fa capella, aigua en ella.

Parla local

Tortosí. Transició entre el català nord-occidental i el català valencià.


Data de visita:           11/11/2017


El municipi d'Arnes limita al nord i a l'est amb Horta de Sant Joan, al sud amb Alfara de Carles i a l'oest amb Beseit, Cretes i Lledó d'Algar tots tres de Terol.


El terme comprèn la vila d'Arnes, cap administratiu i únic nucli de població. Les partides més significatives són les Aubareres, los Aiguamolls, los Barrancs, los Viernets, les Parellades, la Vall del Cingle i los Alzinars.


Lentorn físic

Situat al sud-est de la comarca, al límit amb l'Aragó i a la dreta del riu d'Algars. Al sud del terme, accidentat pel massís muntanyós dels ports de Beseit, hi abunden els boscos de pi roig.

A la zona més plana hi trobem els rius Algars i Estrets, que conflueixen a l'Ullal de la Rosa.

El terme municipal és de 42,53 km2 i es troba a una altitud de 508 m. La població es localitza en un turó al costat del riu Algars.

La vila conserva l'estructura originària de l'edat mitjana amb restes de l'antic castell d'Arnes.

El clima és de muntanya amb tendència continental, amb temperatures baixes a l'hivern i altes a l'estiu. Les precipitacions es concentren durant la tardor i la primavera; els estius i els hiverns són especialment secs.


Història, cultura, economia

El lloc dArnes, com els llocs de la rodalia, sembla que fou conquerit en temps dAlfons I el Cast. Antiga alqueria sarraïna, el lloc depengué en la restauració de la comanda templera dHorta de Sant Joan, que a la primeria del segle XIV passà als hospitalers. Se sap que els anys 1279 i 1280 lesglésia dArnes pagava 36 sous com a dècima a la Santa Seu. L'any 1318, Arnes passà a ser senyorejat pels hospitalers, de la castellania d'Amposta on romangué fins a la desamortització de Madoz. En la guerra dels Segadors, Arnes, com la població veïna dHorta, fou de les escasses poblacions que a Catalunya secundaren el marquès de Los Vélez i lexèrcit castellà. Tanmateix, al segle XIX la vila tenia un ajuntament liberal, la casa del qual cremaren les tropes carlines el 16 dagost de 1835, i només en restaren les façanes exteriors.


La principal activitat econòmica del terme és lagricultura que ve marcada per la gairebé totalitat de les terres de secà del terme. Hi ha un clar predomini del conreus de secà enfront els de regadiu (ordi i civada) i es produeix essencialment ametlles, oliveres i vinya. La ramaderia ha estat un complement econòmic de lagricultura i ha basat la seva activitat en la cria daviram, de bestiar porcí i dovins. Altres activitats complementàries són la cuniculicultura i lapicultura. Aquesta darrera, tot i que anà perdent força durant les darreres dècades del segle XX, fou determinant i constituí una activitat tradicional dins leconomia municipal.

Pel que fa al sector industrial, cal dir que no té una importància cabdal dins la globalitat del marc econòmic, tot i que existeixen diversos comerços i indústries relacionades amb lagricultura, especialment les dedicades a lelaboració de vi de la Denominació dOrigen Terra Alta. La vila dArnes disposa de la Cooperativa Agrícola dArnes i del Celler Joan Clua Julve. També és tradicional la producció doli doliva. La vila celebra mercat setmanal tots els divendres i durant tot el dia, a la plaça de Catalunya.

Finalment, cal destacar el marcat caràcter turístic dArnes, un lloc que durant lestiu arriba a triplicar la seva població. Tanmateix, els Ports constitueixen un indret amb una veritable qualitat turística, amb fonts, riuets, coves i pins, com el famós Pimpoll. Molt a prop del nucli urbà, al riu dAlgars, hi ha el toll de la Palanca, magnífica piscina natural, indret que atreu nombrosos visitants durant tot lestiu, situat vora lermita de Santa Madrona. A Arnes, hi recorre lantiga línia de ferrocarril de la Val de Zafán, convertida actualment en línia Verda. Pel que fa a lallotjament, el terme disposa dun càmping i de diverses cases de turisme rural i albergs.


Fill il·lustres

Urbà Fos. Pintor (Arnes - València, 1658).


Vivències, curiositats i llegendes

La Subdirecció Gral. del Patrimoni Artístic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va promoure un expedient de declaració del conjunt històric d'Arnes. El dia 20 de gener de 1992 el Govern de la Generalitat declara bé d'interès cultural, en la categoria de conjunt històric al poble d'Arnes (DOGC, núm. 1552, de 7.2.1992).


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa de Sant Antoni. Es celebra el dissabte més proper al 17 de gener.

Festa de Santa Àgueda o Festa de les Dones que se celebra el diumenge més proper al 5 de febrer.

Romeria de Santa Madrona que es celebra el dissabte més pròxim al 15 de març.

La Festa de la Mel es celebra a finals de maig o principis de juny.

Festes Majors dedicades a Santa Magdalena. Comencen el 22 de juliol i tenen una durada de quatre o cinc dies.

Mercat setmanal es fa els divendres al matí a la plaça Catalunya.


Entorn, que veure, què fer

Casa de la Vila, renaixentista.

Església parroquial de Santa Magdalena, barroca del s XVII.

Algunes cases antigues amb portals adovellats.

Castell d'estil gòtic.

Portals d'accés al nucli antic.

L'ermita de Santa Madrona.

Centre d'interpretació de la mel.

Passejar pels carrerons del centre històric i submergir-se en la seva atmosfera medieval.

Emprendre alguna excursió i gaudir de la natura que envolta el poble.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Arnes; Povet de la Neu; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2); Google (.kml); Google (.kmz).



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle i Joan Anton Rabella i Ribas i “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes, ...” de Manuel Bofarull i Terrades i dels webs http://www.arnes.altanet.org/; https://www.icgc.cat/; https://www.parlament.cat/; http://prota.webcindario.com/; https://ca.wikiquote.org/wiki/; https://stel.ub.edu/; http://www.terra-alta.org/; http://www.dadescat.info/; http://www.viulafesta.cat; https://www.enciclopedia.cat/; https://www.catalunya.com/;   https://es.wikipedia.org/wiki/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 11/11/2017      Data de publicació: 17/10/2021