Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

ELECCIÓ I PROCLAMACIÓ DE LA PUBILLA I L'HEREU DE LA TERRA ALTA 2019  PROGRAMA D'ACTES – 15/08/2019 16.30 h Rebuda de l

á Bot


ELECCIÓ I PROCLAMACIÓ DE LA PUBILLA I L'HEREU DE LA TERRA ALTA 2019  PROGRAMA D'ACTES – 15/08/2019 16.30 h Rebuda de lTerres de l'Ebre


Terra Alta, Tarragona

INICI


Terra Alta


Àlbum de fotografies del Bot


Bot


Casa de la Vila


Carrer Freixes amb carrer Major


Antiga estació


Casa Paladella


Celler de Cal Menescal


Àlbum de fotografies del Bot


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga trobem la forma Buzot (s.XII), que probablement sigui un nom dorigen aràbic.

Bot (TAL). Si bé algú en suposa una procedència arab, d'al-busut, "les planúries", la majoria es decanta per la paraula bot, que, segons el diccionari, entre altres accepcions vol dir: "Cuir que, cosit i empegat, serveix per a contenir vi i altres líquids." Una tradició conta que al terme hi havia grans pastures de bous, i que bot vol dir bou.


Gentilici

Botenc, botenca.

Agermanament

Cournonterral (França)

Mal nom

Els del fanalet

Dites

Els d'Horta no veuen porta, els de Bot ni de lluny ni de prop (futbol).


Data de visita:            12 de novembre de 2017


Limita al Nord Est amb Gandesa, al Sud Est amb Prat de Comte, al Sud Oest amb Horta de Sant Joan, a l'Oest amb Caseres i al Nord amb Batea i part del terme de la capital comarcal.


Al terme de Bot són abundants les restes de petits poblats, avui pràcticament sense altres vestigis que munts de pedres i trossos de ceràmica.


Lentorn físic

El riu de les Canaletes s'escola entre la serra de l'Agulla i la mola d'en Canar, al límit amb Gandesa i Prat de Comte. D'altra banda, la serra de Pesells actua de divisòria de les aigües del riu d'Algars i de les Canaletes, a la conca del qual corresponen els diversos barrancs que solquen el terme. Hi desguassen per l'esquerra el barranc de l'Estret d'en Vidal i el dels Vilassos, entre d'altres, i per la dreta el de Berbís, el de Boscarrons, el de Riuamunts i el de Botarell. De fet, el riu de les Canaletes drena el sector meridional del terme.

En una bona part, els materials que constitueixen el municipi es formaren a l'era cenozoica i s'encavalquen sobre altres materials més antics formats a l'època mesozoica del període juràssic.

Les terres del terme es troben dins el domini de la vegetació potencial de l'alzinar amb marfull (Quercetum ilicis galloprovinciale), encara que predominen els boscos d'alzines i pinedes i el matollar. Cal destacar que al terme, en la part boscada, hi ha una reserva de fauna important on es poden trobar cabres salvatges i, també, senglars, conills, perdius i llebres.


Història, cultura, economia

Bot és un topònim d'origen ibèric. Són abundants les troballes de punts de pedra i trossos de ceràmica, probablement restes de poblats ibers. La seva excel·lent situació geogràfica vora el riu Canaletes, que permetia el regatge de les terres properes, ha fet que aquest sigui un indret poblat des de molt antic. Probablement, els regs i assuts existien ja en època romana i foren millorats posteriorment pels àrabs.

El lloc de Bot és esmentat el 1153 en la delimitació dels termes del castell de Miravet, on es diu que aquest arribava fins a Caseres i fins a Bot (Buzot), que pertanyien al terme d'Horta. Bot pertangué, efectivament, als templers primer i després als hospitalers, per mitjà de la seva comanda d'Horta de Sant Joan, tal com figura en el fogatjament del 1359.

L'any 1640 va ser saquejat i va ser profanada l'església parroquial pels flamencs i valons, mercenaris de l'exèrcit castellà, durant la Guerra dels Segadors.

Durant la primera Guerra Carlina, les forces carlines que van assetjar Gandesa es van retirar a Bot. Hi va acudir el capitost Tortoner, perseguit pels liberals (1836), i s'hi van refugiar Cabrera, l'any 1837, quan el general liberal Noguera va anar a socórrer la ciutat assetjada.

Durant la Guerra Civil (1936-1939), mentre va durar la llarga batalla de l'Ebre, el poble no va arribar a ser ocupat pels republicans.


Bot és bàsicament un poble agrícola on el cultiu de la vinya n'és la part més important. El vi que s'elabora està protegit per la Denominació d'Origen Terra Alta. També hi ha un gran nombre d'ametllers i olivers. L'oli és de molt bona qualitat. Últimament, i gràcies a la construcció d'una gran bassa que rep les aigües del Canaletes, s'han fet plantacions d'arbres fruiters, sobre tot de presseguers.

El turisme és també un recurs que s'està explotant en els últims anys. Hi ha algunes cases rurals i un hotel que faciliten l'estada del vianant al poble. La presència de la Via Verda ha contribuït notablement en el nombre de visitants i hi ha, a llarg termini, un gran projecte turístic per a reconvertir l'antiga estació de tren en un gran alberg-restaurant.


Gastronomia

La gastronomia de Bot es caracteritza pels seus embotits típics o per plats com la truita amb suc.


Vivències, curiositats i llegendes

La dansada. Existeix una llarga tradició de ballar la jota a Bot. Les persones més grans del poble han vist durant tota la seua vida com a les festes majors d'hivern es ballava la Dansada al so de la jota que tocava una banda o xaranga portada per a l'ocasió.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa de Sant Antoni, el dissabte més proper al dia 17 de gener.

Les Festes Majors se celebren durant la primera setmana de febrer, en honor als patrons de la vila, La Candelera i Sant Blai.

Sant Josep, el dissabte més proper al dia 19 de març, romeria a l'ermita de Sant Josep.

Sant Cristòfol, el cap de setmana següent al dia 10 de juliol.

Festival de Cinema de la Terra Alta In-FCTA: a primers d’agost.

Festes d'estiu, al voltant dels dies 14, 15 i 16 d'agost, dedicades a la Mare de Déu d'agost.

Festa i Fira del "Mandongo", organitzada per l'Associació de Dones "la Donzella" al desembre.


Entorn, que veure, què fer

Cooperativa Agrícola Sant Josep. En el marc de la festa de Sant Antoni, la cooperativa de Bot organitza la Festa del vi novell i l'oli nou.

Celler Cal Menescal.

L'Església Parroquial de Sant Blai de Bot. Datada al segle XVII, és, bàsicament, d'estil renaixentista.

La Casa de Paladella. Habitatge senyorial, que va ser construïda a finals de segle XVII i principis del XVIII.

L'ermita de Sant Josep. Situada al sud-est del poble, dalt d'un turonet al peu del riu Canaletes, darrere seu s'alcen les imponents roques de la Plana, l'Agulla i la del Migdia.

El Forat de la Donzella. Àrea recreativa, amb taules, bancs, focs i una font, situada a prop de l'Ermita de Sant Josep.

El Collet de Sant Antoni. Monument dedicat al culte de Sant Antoni de Pàdua, i petita àrea de descans. Situat al camí dels horts, prop de la població.

La Via Verda de la Terra Alta. Proposta turística, cultural i esportiva que segueix part del traçat de l'antic ferrocarril. Té un total de 24 km, i és apta per circular a peu, amb bicicleta o cavall.

Les Olles. Espai natural situat a 3 km de Bot, seguint el curs del riu Canaletes.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Bot; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google earth (.kml) i Google (.kmz)


Mapa de punts d'interès


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre Topònims catalans: etimologia i pronúncia de Josep Moran, Mar Batlle,Joan Anton Rabella i Ribas, de Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes de Manuel Bofarull i Terrades i de http://www.bot.altanet.org/; https://www.icgc.cat/; http://bt.calmanso.org/; http://topica.dites.cat/; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.viulebre.com/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 12/11/2017    Data de publicació: 13/12/2020