ELECCIÓ I PROCLAMACIÓ DE LA PUBILLA I L'HEREU DE LA TERRA ALTA 2019  PROGRAMA D'ACTES – 15/08/2019 16.30 h Rebuda de l

Caseres


ELECCIÓ I PROCLAMACIÓ DE LA PUBILLA I L'HEREU DE LA TERRA ALTA 2019  PROGRAMA D'ACTES – 15/08/2019 16.30 h Rebuda de lTerres de l'Ebre


Terra Alta, Tarragona


INICI


Terra Alta


Àlbum de fotografies de Caseres


Caseres


Sefareigs


Perxe de la Plaça


Carrers del poble


Casa Caputxinet


Església de Santa Magdalena


Cinema Centre Vell i Casal Municipal


Àlbum de fotografies de Caseres


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
El topònim Caseres, segons el diccionari Alcover-Moll prové del plural de casera, que significa: cau, amagatall o potser casa, on viu una persona o un animal. Però segons indica la tradició el nom tindria el seu origen en la gran existència de caça que hi ha al terme.
L'any 1153 el poble surt nomenat com "Caselas".

Gentilici

Caserol, caserola.

Canvis de nom

Caseras  ==> Caseres  (11/02/1983).

Mal nom

Bledes.

Renom col·lectiu

La guineu.

Dites

Los de Caseres dixen caure l'aigua quan plou.

Una noia molt bonica a Caseres va arribar, que li diuen Magdalena i patrona es va quedar.

Frases fetes

Hi ha més gent que a Caseres, per expressar que hi ha poques persones.

Parla local

Tortosí.


Data de visita:           12/11/2017


Limita a l'Oest amb Calaceite i Lledó de la comarca del Matarranya, a tramuntana amb el terme de Batea, a llevant amb Bot i a la part meridional amb d'Horta de Sant Joan.


El terme de Caseres comprèn, a més de la vila i cap de municipi d'aquest nom, l'antic lloc d'Almudèfer o Mudèfer.


Lentorn físic

Les terres del terme són dins el domini potencial de la vegetació mediterrània caracteritzada pel carrascar (Quercetum rotundifoliae), a excepció del sector nord-occidental on hi hauria una vegetació dominada per una màquia de garric i arçot. Les terres forestals ocupen aproximadament un 40% de la superfície total del terme i són molt riques en fauna; hom hi troba senglars, conills, llebres, perdius i tudons. D'altra banda, al riu d'Algars hi ha barbs, crancs de riu i anguiles. La Ribera de l'Algars és un espai classificat d'interès natural.

El municipi té un clima mediterrani amb tendència continental, amb temperatures baixes a l'hivern i altes a l'estiu. És una zona de transició entre les regions marítimes i les terres d'interior, seques i continentals. Les precipitacions són força escasses i es concentren durant la tardor i la primavera, mentre que els estius i els hiverns són especialment secs.


Història, cultura, economia

Els segles VII i VI A.C. aquestes terres, al terme del que ara és el poble de Caseres  ja estaven habitades i els primers habitants eren els Ilercavons (una branca dels Ibers).

La història de Caseres ens demostra que per aquí hi han passat Fenicis, Cartaginesos, Romans, Visigots, Àrabs, Templers, Càtars, Hospitalers,  de tots ells han quedat algunes mostres o restes arqueològiques i així sha anat configurant aquesta terra fronterera.

Dels àrabs ha quedat el lloc de Al-mudèfar o Mudefer, el seu nom prové de l'àrab Almuzaffar, que significa "el victoriós". Sembla, per aquesta precisió, que el lloc hauria de ser d'origen sarraí. L'any 1280 el comandament templer de Miravet va concedir el mas de Mudèfer a dos veïns d'Horta,  Pere Salvador de Regal i Jaume de Marçà, perquè el poblessin. El 1359 el lloc continuava vinculat a la comanda de Miravet, ara dels hospitalers. L'any 1643, durant la guerra dels Segadors, el van saquejar tropes del comte-duc d'Olivares, dirigides pel Marquès de los Vélez. A mitjans del segle XIX sembla que el castell va patir un incendi, aleshores el lloc encara era habitat, fins a lany 1842 que Mudefer va quedar integrat a Caseres.

Lany 1.153 Ramon Berenguer IV, Comte de Barcelona, amb lajuda dels Templers, van reconquerir el territori als àrabs.

Si ens referim als Càtars sabem que fugint per amagar-se, van venir a viure a Caseres lany 1324, un íntim amic de “Guilhèm de Belibaste” (aquest va ser el darrer perfecte càtar) anomenat Pere Mauri de Montelhó, pastor de professió, junt amb tres dones, Blanca Martí de Junac, la seva germana Raimona Martí de Junac i la filla daquesta, Guillemina. De ben segur que tenien algun parentiu amb Belibaste i Pere Mauri les volia protegir. El fet de que vinguessin a Caseres, no havia de ser casual, hem de suposar que al poble vivien algunes famílies càtares que els volien ajudar. A la façana principal de lesglésia es pot veure una mà esculpida en pedra, símbol del catarisme.

De la Guerra dels Segadors,  any 1640 tenim constància de que va ser al mes dOctubre el dia 16, quan lAjuntament va demanar ajuda i armes per aturar les tropes que venien de Calaceit però, no els van poder aturar i Caseres  va patir saqueig i la destrucció del poble.

La guerra de successió espanyola que va començar el 1701,  va  arribar a Caseres el dia 1 de març de 1706, quan entraren les tropes procedents de Maella a saquejar i cremar el poble.

I la darrera guerra civil espanyola 1936-1939, cal dir que a Caseres va afectar des dels seus inicis, si bé la "Batalla de l'Ebre" l'any 1938, del 27 de juliol al 16 de novembre, es va viure molt de prop per la població civil, qui va patir les conseqüències.


Diverses entitats i associacions conformen la vida cultural de Caseres, entre elles els Trabucaires de Caseres, la Societat de Caçadors Algars, la Junta de Santa Agueda o el Grup de Jota de Caseres.


Leconomia del terme és pràcticament agrària i els conreus no han variat gaire des de principis de segle XX, aleshores, però, lolivera predominava sobre la vinya i els ametllers tenien una importància molt inferior. Vers la meitat del segle XIX es produïa, a més, blat i seda, simportava arròs, bacallà i sucre i sexportava oli i lexcedent daltres productes agrícoles. Modernament, lagricultura es caracteritza per grans extensions de secà, sobretot de vinya, oliveres i ametllers. A més, es conreen cereals (principalment civada) i arbres fruiters (presseguers i cirerers). En leconomia municipal té també un pes important la Cooperativa Agrícola de Sant Isidre, que comercialitza gran part de loli i el vi, amb Denominació dOrigen Terra Alta.

El fet que el riu dAlgars discorregués al costat de la vila, ha fet que labundància daigua permetés fomentar lactivitat ramadera. Aquesta es fonamenta en la cria de bestiar porcí, aviram i oví. A més, una altra activitat que sha desenvolupat amb força durant la darreria del segle XX ha estat la cuniculicultura.

A Caseres hi ha diversos establiments de turisme rural, restaurants i comerços així com piscina municipal, que fan d'aquesta població i els seus voltants una atractiva alternativa per passar-hi un cap de setmana o uns dies de vacances a qualsevol època de l'any.


Gastronomia

Si ens hi atansem podrem fruir de la degustació de plats tan atractius com els fesols amb sépia o la perdiu amb col. Tot maridat amb vins DO Terra Alta.


Vivències, curiositats i llegendes

Caseres té una jota particular, que es balla d'una manera única del poble, i és la coneguda Jota de Caseres.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Sant Antoni (el cap de setmana més pròxim al 17 de gener).

Fira Comarcal del Tocino i Productes Típics de Caseres. Començaments d'abril.

Santa Magdalena (El Dissabte més proper al dia 22 de juliol).

Agost: A Caseres se celebren les festes majors al mes d'agost, i sempre són el cap de setmana més proper al dia 20. Duren 5 dies.

Els patrons de les festes de Caseres són Sant Gil l'Eremita, Sant Raimon de Penyafort i Sant Roc.

Abans de les festes majors es realitza la setmana de la música.


Entorn, que veure, què fer

El poblats ibèrics excavats i registrats per l'arqueòleg Dr. Bosch i Gimpera l'any 1914, són "La Gessera", "Els Corralets", "Serra Mitjana", "Coll del Moro de Mudefer" i "El Puig". "La Gessera" ha estat rehabilitada l'any 2014, s'han fet accessos fàcils i es pot visitar amb comoditat.

Església parroquial, dedicada a Sta. Maria Magdalena.

Antic ajuntament.

Restes del castell.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Caseres; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2); Google (.kml); Google (.kmz).



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta  dels llibres Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre de Maite Hernández (http://ipcite.cat/); “Refranyer temàtic” de Víctor Pàmies, “Gentilicis, renoms col·lectius i dites tòpiques de la comarca de la Terra Alta “ butlletí Interior de la Societat d'Onomàstica de Pere Navarro Gómez; Gentilicis, renoms col·lectius i dites tòpiques de la comarca de la terra alta Pere Navarro Gómez i dels webs http://www.caseres.altanet.org/; http://www.idescat.cat/; https://www.catalunya.com/; http://topica.dites.cat/; http://www.enciclopedia.cat/; https://www.icgc.cat/; http://www.viulebre.com/; https://ipcite.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 24/11/2018      Data de publicació: 16/01/2022