Gandesa


ELECCIÓ I PROCLAMACIÓ DE LA PUBILLA I L'HEREU DE LA TERRA ALTA 2019  PROGRAMA D'ACTES – 15/08/2019 16.30 h Rebuda de lTerres de l'Ebre


Terra Alta, Tarragona


INICI


Terra Alta


Àlbum de fotografies 1-Gandesa

Àlbum de fotografies 2-Celler Cooperatiu


Gandesa


Carrer Santa Maria


“La Serena, esser mitològic"


Casa del Castellà. Presó


Carrer Pes Vell. Porxos


La Fontcalda


Celler cooperatiu


Interior


Àlbum de fotografies 1-Gandesa

Àlbum de fotografies 2-Celler Cooperatiu


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga ja apareix la forma Gandesa (S. XII), probablement dorigen preromà.

El mot “gand” prové de la llengua ibèrica anterior a la influència llatina i significa castell, reducte o refugi més el sufix -esa, que trobem en altres topònims. O be prové del preromà kan, que vol dir "muntanya", be o de , "sota", i es, que vol dir "tancat, emmurallat". La tradició parla que prové quan el cabdill àrab que va conquerir la població va exclamar "Quina grandesa!".


Gentilici

Gandesà, gandesana.

Dites

Els de Gandesa, llanuts.

La bugada de Gandesa, molta roba i poca estesa.

A Batea el parellada: que és un vi que no emborratxa; a Gandesa fan bon vi de moscatell i garnatxa.

Titol

"Molt lleial, heroica i immortal Ciutat".

Parla local

A Gandesa es parla català occidental, un dialecte de la llengua catalana. La seva principal característica és que, a diferència del català oriental, no hi ha una neutralització de vocals àtones (la "e" i la "o" la pronuncien tònica). També mantén el so de la "u" en els possessius (meua, teua, seua).


Data de visita:           18/11/2007 i 24-26/11/2018


Les terres de Gandesa limiten al sud-est amb el terme del Pinell de Brai, al sud amb Prat de Comte, al sud-oest amb el municipi de Bot, al nord-oest amb les terres de Batea, al nord amb Vilalba dels Arcs, al nord-est amb Corbera d'Ebre i a l'est, al límit de la llenca esmentada, és termenal amb el municipi de Benissanet (Ribera d'Ebre).


La ciutat i cap municipal i comarcal de de la Terra Alta és l'únic nucli de població del terme, el qual comprèn, a més, el santuari i el balneari de la Fontcalda i el poblat ibèric del Coll del Moro.


Lentorn físic

Gandesa és en un extens altiplà situat en la plataforma estructural que centra tota la comarca, a la qual envolten una sèrie de muntanyes, sobretot en el sector meridional i oriental. Hi ha 1.773 ha de les Serres de Pàndols-Cavalls del terme de Gandesa incloses en el Pla d'Espais d'Interès Natural.

Les aigües que solquen les terres de Gandesa són tributàries de l'Ebre. El riu de la Canaleta, o simplement, la Canaleta, neix a la falda del vessant Nord del Puig Cavaller i fa cap al riu de les Canaletes, al terme de Bot, discorrent vers l'Ebre i fent de partió amb el terme de Prat de Comte. La vall de la Font de l'Aubà neix al Nord Oest del terme i dreça per Corbera d'Ebre, on pren el nom de Riu Sec, fins a trobar l'Ebre aigua avall de Móra. La vall de Voravall o Barball neix a la serra de les Puntes i vessa a l'Ebre al terme de Riba-roja.

Biogeogràficament es troba dins del marc de la vegetació mediterrània, a les terres on hi hauria potencialment un domini de l'alzinar amb marfull (Quercetum ilicis galloprovinciale), tot i que la vegetació actual és un predomini de garrigues.


Història, cultura, economia

Al Coll del Moro s'hi troba un poblat iber, que fou l'antecedent del poble. Aquest poblat estava connectat amb poblats ibers de Lleida i amb el poblat iber de Tivissa. Actualment, encara podem trobar una fortificació defensiva i, més a més, un conjunt de tombes. El conjunt deixa rastres de l'expansió dels romans i s'hi van trobar evidències del pas dels cartaginesos de la marxa que Anníbal Barca va fer cap a Roma.

L'origen de Gandesa el trobem posteriorment en un assentament àrab, l'any 1153, essent Ramon Berenguer IV que li atorga carta de ciutadania, com els terrenys coneguts com la Catalunya nova per la recuperació als moros de les terres del Principat. L'any 1194, es va fer entrega de la carta de població a Gandesa. A partir d'aquesta entrega és considerada la fundació del poble. Dos anys després, es va començar a construir l'església romànica.

Els homes del temple van deixar curioses mostres del seu domini i, en particular, la portalada de l'església arxiprestal on hi ha qui diu que s'enterren els darrers secrets abans de la seva persecució pel Rei de França i el Papa. Els templers van deixar pas al domini dels Hospitalers. El rei Jaume I li atorga carta de cabalatge.

Gandesa també és un dels pobles que va participar en la Guerra de Successió Espanyola i, fins i tot, va patir un setge que va determinar el refugi de molts dels seus habitants a Mequinensa. També va ser lleial als austriacistes, tot i que amb la caiguda de Tortosa, la seva capitulació va ser immediata.

També destaca el seu paper durant l'Edat Moderna a la primera guerra carlina, dirigida per la baronessa de Purroy i va resistir fins a set setges del general Ramon Cabrera, el tigre del Maestrat, els anys 1836, 1837 i 1838. Això li va valer el reconeixement dels lliberals i va ser receptora de diferents poemes del cant a la defensa de la llibertat. Se li va atorgar el qualificatiu de "molt lleial, heroica i immortal Ciutat de Gandesa".

Al juliol de 1938 l'Exèrcit Popular de la República va llançar l'esmentada contraofensiva de l'Ebre, que va arribar fins a la mateixa porta de Gandesa. A partir d'aquesta data i durant tres mesos, es va desenvolupar la coneguda Batalla de l'Ebre, que es va concretar als pobles de la Terra Alta (la Fatarella, la Pobla de Masaluca, Villaba dels Arcs, Corbera d'Ebre -bombardejada per l'aviació alemanya i per les forces franquistes-, la mateixa Gandesa -serra de Cavalls i serra de Pàndols-, Bot, i també el Pinell de Brai). El general colpista Franco va establir el seu lloc de comandament al Coll del Moro, tot just al costat de la resta del poblat iber. Aquesta fou la batalla més sagnant de la Guerra Civil espanyola, on hi van perdre la vida més de cent mil persones (es diu que moltes de les Brigades Internacionals van quedar sense brigadistes i que eren reforçades per espanyols).

La comarca de la Terra Alta va entrar en un declivi important a partir dels anys 1940 i 1950. Fins a l'inici de la construcció de les centrals nuclears d'Ascó (1976), la pèrdua d'habitants era constant. Ja amb la situació democràtica, des dels anys 80, hi va haver la modernització de moltes instal·lacions públiques d'instrucció, d'assistència primària i jutjats, que li van conferir una modernització substancial.


Tant a Gandesa com a la Terra Alta, els ingressos provenen del camp i de la indústria.

Els conreus de la vinya, les oliveres i els ametllers, a més dels cereals com el blat, l'ordi i la civada, han marcat la seva economia agrària en el passat i en el present. La Terra Alta i Gandesa són conegudes per la producció vinícola fins a tal punt d'obtenir la Denominació d'origen Terra Alta. En segon pla, Gandesa també ha estat predominada per oficis menestrals típics del nuclis de població concentrats (ferrers, fusters, sastres, barbers). La indústria fins als anys 60 va ser principalment de transformació agrícola (vi, oli). Cal destacar les cooperatives de Gandesa i el Pinell de Brai reconegudes com les catedrals del vi i construïdes pels voltants de 1920-. A partir dels anys seixanta va aparèixer una indústria de manufactura de paper i de cartró, les quals actualment ocupen un dels primers llocs dins l'economia espanyola. També en els anys seixanta es van expandir les granges del porcí i de l'aviram.

Quant als serveis, cal destacar que malgrat la condició de capital comarcal, Gandesa és força deficitària en centres de serveis i equipaments. El comerç es concentra als principals carrers del nucli antic de la ciutat. Celebra mercat setmanal el dimarts.


Gandesa concentra algunes de les principals institucions que exerceixen el seu poder a la zona, com ara el Consell Comarcal de la Terra Alta i el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre, inaugurat l'any 1999. L'any 2013 es va inaugurar el nou Arxiu Comarcal de la Terra Alta (ACTA), un edifici de 1.518 m2.

A Gandesa hi ha una important activitat associativa, com ho demostra l'existència de diferents grups culturals i esportius, entre els quals destaquen la Societat Unió Gandesana, inaugurada el 1934, que disposa de diverses sales habilitades per a diferents activitats recreatives i culturals (teatre, ball, jocs).

Les tradicions populars festives es conserven i perduren de generació en generació, en bona part gràcies a l'esperit dels membres de la comunitat que fan realitat cada una de les seves festes.


Fills il·lustres

Joan Baptista Manyà Alcoverro, (Gandesa, 30/10/1884 - Tortosa, 22/12/1976). Canonge ardiaca, teòleg i filòsof.


Gastronomia

Gandesa destaca pels seus vins d'excel·lent qualitat, ja siguen blancs o negres, que podem acompanyar d'un plat típic com la clotxa (crostó de pa buidat de molla i farcit amb tomata, pimentó escalivat, llonganissa i arengada) o els dolços i els rancis, que podem prendre mentre degustem dolços com els ametllats, les casquetes o els carquinyolis.


Vivències, curiositats i llegendes

El panilló és un panet rodó fet expressament per a la ocasió, que els padrins regalen al seus fillols perquè berenin aquest dia, va acompanyat d'embotit, fruita, castanyes i panellets. Tot això dintre d'un cistell de mimbre.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa del vi. Se celebra el 1er cap de setmana de novembre.

Festa de Sant Antoni. La Festa de Sant Antoni se celebra el dia 17 de gener.

Festes Majors. Se celebren en honor de la Mare de Déu de la Fontcalda, y tenen una durada de 5 dies.

Romeria a la Fontcalda. La Romeria a la Fontcalda se celebra el primer diumenge de maig.

El Panilló. El panilló és una tradició gandesana que es celebra el dia de Tot Sants.


Entorn, que veure, què fer

Porxades de la plaça de l'Església.

Finestres d' estil gòtic de l'antiga Casa de la Vila.

Antiga presó i algunes cases senyorials.

Església Arxiprestal de l' Assumpció, romànica.

El Celler Cooperatiu.

Centre destudis de la batalla de lEbre, museu històric de la Guerra Civil espanyola.

Passejant pel municipi es poden descobrir indrets amagats i cases pairals espectaculars del passat noble i senyorial del municipi, Cal Barons de Puroi, Ca lInquisidor i Cal Pardo entre altres.

Balneari i Santuari de la Fontcalda.

Poblat ibèric del Coll del Moro.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Gandesa; Guia turística; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2); Google (.kml); Google (.kmz).



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del Calendari de Refranys de Manuel Sanchis Guarner, dels llibres “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes...” de Manuel Bofarull i Terrades i “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle i Joan Anton Rabella i Ribas i dels webs http://www.gandesa.cat/; http://www.terra-alta.org/; http://www.apuntsdunnummulit.com/; https://www.enciclopedia.cat/; http://www.viulebre.com/; http://elrefranyer.com/; http://topica.dites.cat/; https://pccd.dites.cat/; https://ca.wikiquote.org/; http://ca.wikipedia.org i altres webs i blocs d'accés públic.


Data de visita: 26/11/2018      Data de publicació: 20/03/2022