Horta de Sant Joan


Terres de l'Ebre


Terra Alta, Tarragona


INICI


Terra Alta


Àlbum de fotografies de l'Horta de Sant Joan


Horta de Sant Joan


Vista de la vila


Ajuntament a la plaça de l'Església


Carrer Baix


Antic Hospital, ara Centre Picasso


Convent de la Mare de Déu dels Àngels


La Marbrera


Àlbum de fotografies de l'Horta de Sant Joan


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Al s. XII el trobem com a Horta, plural dHortum, dèpoca romana. De Sant Joan de lordre de lHospital de Sant Joan de Jerusalem , antics senyors del terme.

Podem trobar el nom del poble escrit de diverses maneres (Orta, Horta, Horta d´Ebre, Horta de Sant Joan). Tot i que hi ha diverses teories, no es coneix amb exactitud lorigen del topònim,. La denominació més antiga és Orta. Picasso lanomena Horta dEbre, a principis del segle XX i finalment lany 1919, el consistori afegeix el nom del patró, Joan, per a fer la distinció amb el barri barcelonès dHorta. Així que des de principi del segle passat el nom oficial del poble és Horta de Sant Joan.


Gentilici

Hortolà, hortolana.

Canvis de nom

En el cens de 1857 va canviar el nom de "Horta y San Ginés de Agudells" per Horta.

Horta '  Horta de San Juan (2/7/1916)

Horta de Terra Alta durant la Guerra Civil Espanyola.

Horta de San Juan ' Horta de Sant Joan   (11/02/1983)

Citacions

Tot el que sé ho he après a Horta. Frase famosa de Pablo Picasso, que defineix el seu vincle amb el municipi català. Va fer dues estades al poble separades per deu anys.

Dites

Els d'Horta no veuen porta... els de Bot, ni de lluny ni de prop (futbol).

Los d'Horta la tenen torta. (Ho diuen els de Bot).


Data de visita:           18/11/2007 i 12/11/2017


El terme limita a l'Est amb les terres de Prat de Comte i Paüls (Baix Ebre), al Sud Est amb el terme d'Alfara de Carles (Baix Ebre), al Sud Oest amb el municipi d'Arnes, a l'Oest amb les terres de Lledó d'Algars i Arenys de Lledó, tots dos municipis de la comarca del Matarranya, i el Nord limita amb Caseres i Bot.


El terme comprèn la vil·la d'Horta de Sant Joan i les Montcades.


Lentorn físic

El clima és mediterrani de muntanya mitjana amb influència marítima. Les temperatures mitjanes se situen entorn els 10-14°C arreu del terme. Les màximes del mes de juliol són entorn els 22-24°C i les mínimes de gener entorn els 5-7°C, tot i que aquestes temperatures davallen fins a 20-22°C i 2-5°C respectivament, en el sector dels Ports.

Les precipitacions mitjanes anuals són de 500-700 mm, pluviositat que augmenta fins als 700-1 000 mm a les terres més meridionals del terme. El major nombre de pluges es concentra a la tardor, si bé hi ha una pluviositat més elevada en el sector dels Ports.

El terme d'Horta de Sant Joan es troba dins el marc de la vegetació mediterrània però la diversitat física d'aquestes terres fa que potencialment es pugui parlar de tres grans dominis de vegetació.

A la zona Nord-Oest del terme predominaria el carrascar.

Als Ports dominaria una pineda humida de pi roig i boixerola, amb espècies com el boix, la fetgera o el Roure.

A la resta a la resta del terme hi hauria un clar domini de l'alzinar amb marfull.

Actualment gairebé la meitat del terme és ocupat per zones on predomina l'alzinar típic esmentat i els boscos caracteritzats per l'abundància d'espècies arbòries com el pi roig, el pi negre i el roure.

Dins dels Ports es troba una fauna de gran interès. Entre els mamífers hi destaquen la cabra salvatge (el nucli més important de Catalunya), els porcs senglars i també, encara que més escassament, genetes, gats salvatges, teixons.... Els Ports presenten l'interès ornitològic d'acollir dos nuclis de voltors dels pocs que existeixen actualment a Catalunya.

Als rius (Canaletes, Algars, Estrets) es poden trobar barbs, bagres, madrilles, perques, anguiles, truites....



Història, cultura, economia

L'origen del poble no es coneix amb certesa, però les restes que s'han trobat son d'un poblat Iber a la part més alta del poble. Al segle VIII totes aquestes terres van caure sota domini musulmà i després van ser conquerides pels cristians al segle XII.

Sota domini templer el 1296 es van redactar els Costums, que contenien la legislació local d'Horta i el seu extens terme municipal que en aquella época  abarcaba el terme de Prat de Compte, Arnes. El 1317, suprimida l'ordre del Temple, els seus béns van passar a mans de l'ordre militar dels Hospitalers.

Arribats al segle XX el nom d'Horta ha estat conegut al món sencer per Picasso. Pintor malagueny es va inspirar en els nostres paisatges, els pintà i inicià el cubisme.


La tradicional trilogia de secà: cultius de cereals, oliveres i vinya, a més d'arbres fruiters com ara els ametllers (molt recomanable, visitar la zona, quan els ametllers estan en flor) ocupen una bona part de les hectàrees  del terme, la resta està ocupat per boscos.

La ramaderia està composta per granges de porcs principalment, però també hi ha la producció de conills, vedells i aus. I en quan a la ramaderia extensiva predomina les ovelles i les cabres, així com vaques.

La feina del camp és una de les principals tasques per la població activa. Si bé el sector terciari, el turisme, ha tingut un exponencial creixement els darrers anys. També la construcció, malgrat la crisis, ha tingut i encara hi té un percentatge molt important dels seus habitants ocupats en aquest sector. I el tèxtil encara hi te algun taller de confecció on solen ser les dones les que majoritàriament hi treballen. Encara podem trobar algun celler i molí d'oli.

El sector serveis (cases rurals, apartaments, restaurants, empreses especialitzades amb el lloguer de bicicletes, guies turístics,  etc.) ha crescut considerablement, esdevenint un sector amb més població activa, i atractiu a l'hora de combinar amb  les feines del camp. El turisme ha servit per fixar la població i frenar, així el despoblament.


Fills il·lustres, predilectes i adoptius

Pablo Ruiz Picasso (Màlaga, Andalusia, 25 d'octubre del 1881 Mogins, la Provença, 8 d'abril del 1973).

Mel Ramos (Melvin John Ramos (Sacramento, 24 de juliol de 1935 - Oakland, 14 d'octubre de 2018) fou un pintor estatunidenc, integrant de l'Art pop nord-americà de la dècada de 1960.


Gastronomia

A les botigues d'alimentació trobem productes tradicionals de qualitat com embotits, vi i oli amb denominació d'origen. Als forns trobem el pa fet al forn de llenya i les pastes típiques com amelats, panadons i 'mantecats', que podem acompanyar amb una deliciosa mistela,  aiguardent i excel·lent vi ranci.

També podem gaudir del crestó, un plat típic d'Horta recuperat recentment procedent de la cabra blanca, que se serveix a taula guisat amb escabetx i herbes.


Vivències, curiositats i llegendes

La forma actual del nom del poble, Horta de Sant Joan, ha estat llarga i complexa. Fins i tot va arribar a perdre el nom de lloc després de la destrucció del Castell per part de Ramon Berenguer III, en el seu intent de conquerir les terres de Tortosa als musulmans. El lloc quedà abandonat i s'anomenà Puigventós de la Figuereta, pel fort vent que hi havia.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Subhasta de Sant Antoni - Entorn del 17 de gener.

Festa de Sant Salvador - 18 de març.

Festes d’Abril - últim cap de setmana d'abril.

Festes Majors - del 7 al 12 de setembre.

Festa de la Costa - últim cap de setmana de setembre.

Dolça Tardor- primer  cap de setmana d'octubre.


Entorn, que veure, què fer

El Convent dels Àngels.

Església de Sant Joan Baptista.

L'Ajuntament.

L'Antic Hospital  / Centre Picasso d'Horta de Sant Joan.

L'Ecomuseu.

La Casa del Delme.

Mas de Quiquet.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Horta de Sant Joan; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2); Google  (.kml); Google (.kmz).



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre Topònims catalans: etimologia i pronúncia de Josep Moran,Mar Batlle,Joan Anton Rabella i Ribas i de http://www.hortadesantjoan.cat/; https://www.parlament.cat/document/intrade/6281; http://www.apuntsdunnummulit.com/; http://elrefranyer.com/; https://ca.wikiquote.org/; https://centrepicasso.cat/; http://usuaris.tinet.cat/; https://www.icgc.cat/; http://www.idescat.cat/; https://usuaris.tinet.cat/; https://www.ebre.com/; https://www.hacienda.gob.es/; https://www.ine.es/; http://prota.webcindario.com/; http://www.terra-alta.org/; http://www.dadescat.info/; http://www.viulafesta.cat; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.catalunya.com/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data de visita: 18/11/2007 i 12/11/2017      Data de publicació: 20/06/2021