Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á El Pont de Bar à


Alt Pirineu


Comarques de Lleida, Alt Urgell, Lleida  


PÀGINA D'INICI

Pàgina de l'Alt Urgell


Punxeu per anar a l'àlbum de fotografies


El Pont de Bar


Ajuntament


Església


Bar


Font de Bar


Ermita del Roser de Toloriu


Abeurador i safareig a Toloriu


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Derivat del mot cèltic bar, barr, barros en el sentit de "Cim"

Gentilici

del Pont de Bar

Subcomarca

El Baridà (deriva del castell de Bar)

Canvis de nom

Aristot i Toloriu --> El Pont de Bar (02/02/1989)

Malnom

De Bar: nyerros, patantencs.

De Aristot: golluts [o goluts?], lladres de cuixa, orelluts.

De Toloriu: guetos.


Dites

A Aristot són les golludes; a Pont, ja no ho són tant; a Toloriu, les més boniques i a Bar, la flor del ram.

A Aristot van amb una sabata i un esclop.



Data de visita:            18/11/2012


Limita a l'oest amb Estamariu, a l'oest i al nord amb les Valls de Valira, a l'est amb Lles de Cerdanya i Montellà i Martinet i al sud amb el Arsèguel i Cava.

Entitats de població: Ardaix, els Arenys, Aristot, els Banys de Sant Vicenç, Bar, Castellnou de Carcolze, Pont de Bar i Toloriu.


Història, cultura, economia

Pont de Bar havia format part del comtat dUrgell. Ermengol, el bisbe sant, morí lany 1035 en caure al Segre mentre visitava les obres del pont que ell mateix havia manat construir.


El municipi del Pont de Bar, de 43 km2, es creà l'any 1970 quan es fusionaren els antics termes d'Aristot (27,70 km2) i de Toloriu (15,30 km2). i adoptà el nom oficial d'Aristot i Toloriu, amb cap al Pont de Bar que finalment ha donat nom al municipi lany 1989.

Els aiguats de 1982 van destruir una gran part del poble de Pont de Bar, que seria reconstruït, uns anys més tard una mica mes avall del curs del Segre i a una altura superior essent un dels pobles mes nous de Catalunya, el que es pot veure en les cases que estan construïdes amb maons prefabricats de formigó el que, sincerament desentona totalment a l'entorn en el que està.


El cap del municipi, Pont de Bar, és a tocar de la carretera N-260. Des daquesta via saccedeix a tots els altres pobles del terme per carreteres locals asfaltades.


Leconomia del municipi es basa en lagricultura i la ramaderia. Fins fa un segle terra de vinyers, avui hi predomina el bestiar vacú per a llet, a més dalguns caps destinats a lengreix. Al poble de Bar elaboren artesanalment formatge de cabra curat, que ha estat premiat amb la medalla dor de la Fira de Sant Ermengol.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites

Evidentment, lentorn es formidable, el riu, les muntanyes, la neu, els arbres amb fulls de tots colors en aquest moment de la tardor, ... Sha de veure.


Vivències, curiositats i llegendes

La princesa Moctezuma. Toloriu està íntimament lligat a la història de la princesa asteca Maria Xipaguacín, filla de lemperador Moctezuma, la qual, segon es conta, va arribar al poble de bracet de Joan Grau, baró de Toloriu que havia anat a fer les Amèriques amb Hernán Cortés. Es diu que les seves despulles reposen sota lesglésia de Sant Jaume, ara restaurada.

A Bar vàrem visitar una formatgeria de llet de cabra, lhome em prou feines ens va explicar res del procés de producció del formatge. Com un metge de la seguretat social, anava directe a veure si lhi compràvem alguna peça per acabar i poder atendre al següent grup, potser estava nerviós de veure gent esperant.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Aristot: 1r diumenge de setembre

Bar: 2n diumenge dagost

Castellnou de Carcolze: 3r diumenge de juny

Pont de Bar: últim diumenge de juliol

Toloriu: 15 dagost


Entorn, que veure, què fer

El romànic. Lesglésia de Sant Andreu dAristot, duna nau coberta amb volta de canó, és acabada en un absis semicircular i té la porta en arc de mig punt fet amb grans dovelles de granit. També és dorigen romànic lesglésia de Sant Esteve de Bar. Dins del terme hi ha les ruïnes de Sant Martí de Cassanet i Santa Llogaia. Lesglésia de Sant Gervasi de Castellnou de Carcolze és destil gòtic i hi destaca la portalada de sota el campanar.

El museu del vi. A Pont de Bar podeu visitar el Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya, el qual dóna testimoniatge duna activitat que havia estat predominant al municipi i a gran part de lAlt Urgell.

Els miradors. També és recomanable visitar les restes dels antics castells dAristot, Bar, Castellnou de Carcolze i Toloriu. Els vestigis són escassos, però les vistes des daquests indrets són magnífiques. Prop de Toloriu teniu loportunitat dendinsar-vos a la llegendària Cova de les Encantades.


Links dinterès i documentació adjunta



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://pontbar.ddl.net; http://www.ccau.cat/; http://www.alturgell.net/; http://ca.wikipedia.org; ; http://www.enciclopedia.cat; i altres webs i blocs d'us públic.

Data de visita: 18/11/2012 Data de publicació: 29/11/2015 Data de revisió: 06/06/2020