Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Seu d'Urgell

PÀGINA D'INICIPàgina de l'Alt Urgell

Alt Pirineu I Aran


Comarques de Lleida, Alt Urgell, Lleida  


Àlbum amb totes les fotografies


La Seu d'Urgell


Passeig de Joan Brudieu


Biblioteca de Sant Agustí


Les mesures de la Bladeria


Parc olímpic del Segre


Castellciutat


Detall del capitell on veiem a Joan XXIII i a Winston Churchill


Carrer Major dia de mercat.


Àlbum amb totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Seu "Seti" del llatí "Sedk" (Episcopal, Capital d'una diòcesi). Orgellis, Urgellia. Ur (aigua)

Gentilici

Urgellenc, urgellenca o urgellès, urgellesa

Noms antics

Orgellia

Agermanament / Cooperació

Inbeida (Sàhara Occidental)
Villemur-sur-Tarn (França)

Santa Rosa del Peñon (Nicaragua)

Canvis de nom

Seo de Urgel La Seu dUrgell (30/04/1980)


Malnom

Cacameus, cebetes, escurabutxaques, espiabrines, esquiladors, lladres, pixatinters, sotanes.


Dites

Qui a la Seu vol estar, llenya al coll ha de portar.Data de visita:            17/11/2012


Limita al nord amb el municipi de les Valls de Valira, a l'oest amb Montferrer i Castellbó on es troba l'aeroport de la Seu d'Urgell, al sud-oest amb Ribera d'Urgellet, a sud-est amb Alàs i Cerc i a nord-est amb Estamariu.

Entitats de població: La Seu d'Urgell, Castellciutat, El Poble-sec, Sant Antoni, Sant Pere, Santa Magdalena i Serrat de la Capella, les Torres i Bell-lloc.


Història, cultura, economia

Segons la tradició que confirmen les fonts municipals, la Seu fou fundada per Hèrcules l'Egipcià el 1699 abans de Crist, mentre passava unes vacances als Pirineus.

Els orígens de la Seu els hauríem d'anar a buscar en un poblat del Bronze Final que s'hauria instal·lat dalt del turó de Castellciutat, a l'aiguabarreig del Valira, en un punt vital del camí que ressegueix la vall del Segre i travessa els Pirineus pel coll de la Perxa.

Probablement hi hauria un sistema de villæ a la plana -on avui hi ha la Seu- i alguna mena dinstal·lació militar al turó de Ciutat. Amb el temps, aquest model dual s'aniria consolidant, fins a l'establiment del bisbat d'Urgell, que actuaria com a cohesionador del territori, en un moment en què les ciutats romanes d'Aeso (Isona) i de Julia Lybica (Llívia) entren en decadència.

Les excavacions fetes a la Seu van dibuixant mica a mica aquest moment de transició entre el món antic i l'edat mitja. S'ha descobert una necròpoli paleocristiana a on avui hi ha el claustre de la catedral, i uns potents murs que podrien formar part del primitiu recinte urbà. També tenim una ara d'altar de tradició paleocristiana que potser presidiria la primera catedral.

Seu episcopal des de les primeries del segle VI, la Seu d'Urgell va exercir un rol preeminent en la formació de l'anomenada Catalunya Vella. Destruïda pels serraïns l'any 793, la vila, originàriament emplaçada al turó de Castellciutat, va crear un raval a la plana, on l'any 839 es consagrà la primera catedral. Els bisbes d'Urgell, que lideraren el creixement econòmic i comercial de la ciutat i del conjunt de la diòcesi, es van enfrontar amb els vescomtes de Castellbó i comtes de Foix, que posseïen Castellciutat.

Personatges il·lustres

Ricard Fornesa i Ribó (1931), expresident de la Caixa i president de Criteria CaixaCorp.

Lluís Racionero i Grau (1940), escriptor.

José Antich (1955), director de la Vanguardia.

Mònica López Moyano (1975), física i presentadora del temps de TV3 i TVE.


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes

Les mesures de la bladería servien per a mesurar el blat que es venia al mercat,  s'en conserven dues cada una d'elles amb tres mesures diferents.

El Claustre de Sant Domènec ( o de Racionero) en el Parc del Valira, es un claustre dissenyat en els anys 80 del segle XX per Lluís Racionero, en els capitells es poden veure personatges famosos de l'actualitat com futbolistes, artistes de cine, científics, polítics, escriptors, pintors, etc.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Fira de Sant Ermengol el tercer cap de setmana d'octubre.

Calderada de Sant Antoni.

Caramelles de Pasqua.

Ball Cerdà, que es dansa el diumenge de Festa Major a migdia. Últim diumenge d'Agost.

Sant Ot, patró de la ciutat el 7 de Juliol.

Mercat els dimarts i els dissabtes.


Entorn, que veure, què fer

El Parc Olímpic del Segre.

El romànic. La catedral de Santa Maria, el claustre i l'església de Sant Miquel, a més del Museu Diocesà.

Les fires i els mercats.


Links dinterès i documentació adjunta

Llocs d'interès, Mapa de llocs d'interès

Itineraris per a navegador: LaSeudUrgell.itn i LaSeudUrgell.kmlPer contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.laseu.org/;http://www.ccau.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.turismeseu.com/; http://www.alturgell.net/ i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 17/11/2012 Data de publicació: 01/11/2015 Data de revisió: 06/06/2020