Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Les Valls de Valira


PÀGINA D'INICI

Pàgina de l'Alt Urgell

Alt Pirineu i Aran


Comarques de Lleida, Alt Urgell, Lleida


Totes les fotografies


Les Valls de Valira - Anserall


Os de Civís


Duana amb Andorra a La Farga de Moles


Sant Serni de Tavèrnoles


Escultura de minotaure de Philippe Lavaill a Bescaran


El mural de la font de la Colladera


Bescaran


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Archavell (s.XI). Potser com a 'Arca vella' en relació a un megalit o fita.


Gentilici

de les Valls de Valira

Canvis de nom

Valles de Valira --> Les Valls de Valira (11/02/1983)

Dites

A Bescaran, xics i grans, posen la paella al foc quan la gallina encara no ha posat l'ou al clot.


Data de visita:            17/11/2012


Limita al sud amb els termes de Montferrer i Castellbò (que s'estén també pel sector ponentí), la Seu d'Urgell i Estamariu; a l'est termeneja amb el Pont de Bar i Lles de Cerdanya (Baixa Cerdanya), al nord-oest amb Alins de Vallferrera i Farrera, ambdós del Pallars Sobirà, i al nord amb Andorra.

Entitats de població: Anserall, Arcavell, Arduix, Argolell, Ars, Asnurri, Baixos de Calvinyà, Bescaran, Calvinyà, Civís, La Farga de Moles, Os de Civís, Sant Antoni, Sant Joan Fumat i Sant Pere.


Història, cultura, economia

És el segon municipi més extens de l'Alt Urgell i el més septentrional, constituït el 1970 amb la fusió dels termes d'Anserall, Ars, Bescaran i Civís. El cap del municipi és a Anserall. Comprèn set entitats municipals descentralitzades: Arcavell i la Farga de Moles, Ars, Asnurri, Bescaran, Civís, Os de Civís i Sant Joan Fumat.

El terme tradicional d'Anserall tenia una extensió de 21,2 km², fins que el 1970 li foren annexats els municipis d'Ars (35,3 km²), Civís (63,5 km²), Arcavell (17,5 km²) i Bescaran (33,76 km²). Rebé el nom oficial de les Valls de Valira, nom que es correspon amb la morfologia del nou terme, excepte pel que fa a les terres de Bescaran, que no pertanyen a la conca de la Valira sinó a la del Segre.

A la zona que hom anomena els Baixos de Calbinyà s'han format per influència i proximitat de la Seu d'Urgell unes noves barriades, que en part pertanyen a la Seu i en part a Anserall: el raval del Poble Sec, el barri de Sant Pere i la urbanització de Sant Antoni i els Baixos de Calbinyà, que el 2001 tenien 116 h, 44 h, 46 h i 92 h respectivament.


Al terme hi predomina la ramaderia de llet, encara que últimament shi ha anat introduint el bestiar vacú i equí de carn. Hi pasturen també alguns ramats dovelles. Lobertura destabliments de restauració i de diverses residències - casa de pagès ha vingut a donar resposta al creixent interès turístic daquestes valls.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites

La Farga de Moles, tot i no ser una població andorrana, celebra la diada de la Constitució Andorrana el 14 de març i la festivitat de la Mare de Déu de Meritxell el 8 de setembre. Al poble s'hi troba la duana de la Guàrdia Civil i diferents oficines de tramitació de serveis duaners.

Os de Civís es troba situat a la vall d'Aós, que és part de la coma de Setúria, formada per la conca del riu d'Aós, tributari de la Valira. Geogràficament la vall d'Aós és al vessant andorrà, però administrativament sempre ha estat part de Catalunya i els seus límits no han estat disputats. Només es pot accedir a Os de Civís per carretera des de Sant Julià de Lòria (Andorra). La comunicació directa amb la resta del municipi, que es troba al vessant català de la Valira, és força dificultosa. És a través del coll de Conflent, de 2.150 m. d'altitud; Aquesta característica de que, per accedir a una part del territori (Os de Civís), tot i no estar separat físicament de la resta de l'estat al que pertany, s'ha de travessar un país estranger (Andorra) és el que es coneix com un periclavament i es un cas únic a Catalunya i Espanya.


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Les dels diferents pobles que formen el municipi. Festes Majors:

Anserall. 1r diumenge de setembre

Argolell. 2n diumenge d'octubre

Arcavell. 1r diumenge d'octubre

Ars. 2n diumenge de novembre

Asnurri. 3r diumenge de setembre

Bescaran. 2n diumenge de novembre

Calbinyà. 2n diumenge de juliol

Civís. 3r diumenge d'octubre

La Farga de Moles. 15 d'agost

Os de Civís. últim diumenge de juny

San Joan Fumat. Últim diumenge de maig


Entorn, que veure, què fer

Museu del pagès a Calvinyà.

El romànic. Antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, església de Sant Martí d'Ars, amb el seu singular campanar rodó, i el campanar de Sant Martí de Bescaran.

Els artesans. A la Farga de Moles trobareu la pedrera de cal Cotet. A cal Blasi de Bescaran, exposició permanent d'art i artesania.

La ruta de Sorri. De Bescaran a Bescaran 3 hores i mitja a peu.


Links dinterès i documentació adjunta



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.ccau.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.alturgell.net/; http://vallsvalira.ddl.net/

Data de visita: 17/11/2012 Data de publicació: 15/11/2015 Data de revisió: 06/06/2020