Ajust pàgina

La Vall de Boí


Alta Ribagorça



INICI



TORNAR A L'ALTA RIBAGORÇA

Alt Pirineu i Aran, Lleida


Totes les fotografies


Cartell de Boí


Balneari de Caldes de Boí


Sant Climent de Taüll


Sant Joan de Boí


Carrer i arcada a Boí


Durro


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

vall de buin i valle bovino

Gentilici

Segons cada poble

Agermanament

Montanera (Itàlia)

Llengua

Català ribagorçà

Altitud

1.111 metres

Població

1.023 habitants (2013)

Superfície

219,5 Km2

Densitat

4,66 habitants / Km2


Data de visita:         26 de juliol de 2014


Limita al nord amb Naut Aran, a l'Est amb Spot i Torre de Capdella, al Sud amb Sarroca de Bellera i amb el Pont de Suert i a l'Oest amb Vilaller.

Hi trobem els següents nuclis de població: Barruera que es el cap de municipi, Boí, Caldes de Boí, Cardet, Cóll, Durro, Erill la Vall, Pla de l'Ermita, Saraís i Taull.


Història, cultura, economia

El cap del municipi és Barruera, que li havia donat nom fins al 1996. Inclou l'entitat municipal descentralitzada de Durro i Saraís, procedent de l'antic municipi, ara integrat en el de la Vall de Boí, de Durro.

L'actual terme de la Vall de Boí eren, fins al 1965, dos municipis diferenciats: el de Barruera i el de Durro. Ara bé, anteriorment, sobretot en l'etapa 1812 - 1847, pràcticament tots els pobles de la vall tenien el seu ajuntament propi, al qual hagueren de renunciar i ajuntar-se formant unitats municipals superiors en no arribar cap d'ells al mínim de 30 veïns (caps de casa) necessaris segons la Llei municipal del 1845.

L'activitat econòmica tradicional estava basada en la ramaderia i la silvicultura, però en els darrers vint-i-cinc anys és el turisme el que ha esdevingut no tan sols la principal activitat econòmica de la vall, sinó fins i tot el seu principal agent transformador.

L'explotació dels boscos es una activitat encara prou important, l'esqui, el termalisme , el senderisme i l'esport de muntanya en general ajuden a mantenir leconomia de la Vall de Boí.


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes

Varem pasar-hi però no varem visitar Barruera, enlloc d'això vam anar a Caldes de Boí, Taüll, Boí, Erill la Vall i Durro.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Una de les tradicions de més arrel a tota la vall són les falles. Procedent d'una antiga tradició precristiana, de culte al sol, al foc i a les forces de la natura, la forma actual (documentada des de fa més de cent anys) és la baixada de les falles de la muntanya: els joves del poble, però també de no tan joves, baixen corrent des de la muntanya, on han encès la falla: un feix de llenya lligat de tal manera que es pugui portar encès sobre l'espatlla, amb el foc darrere.

Antigament se celebrava per sant Joan, però actualment cada poble ha anat adaptant el calendari de les falles als seus interessos festius particulars. De tota manera, es fan totes entre sant Joan i sant Jaume, a finals de juliol.


Entorn, què veure, què fer. Llocs d'interès

Tot el romànic del municipi ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat. Per tant, cada poble i cada església té els seus llocs específics.

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Paisatges de la Vall de Boí des de tots els seus pobles i indrets destacats.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interés. Que fer a la Vall de Boí.

Navegadors: TomTom.ov2, TomTom.itn,  Google Maps.kml, Copilot.trp; Map Factor Navigator.xml.


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.vallboi.cat/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.lleidatur.com/; http://www.festacatalunya.cat/; i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 26/07/2014 Data de publicació: 07/09/2014 Data de revisió: 21/06/2020