Ajust pàgina

Arres


Val d'AranAlt Pirineu i Aran, Val d'Aran, LleidaINICIAnar a la Val d'Aran


Totes les fotografies


Arres de Jos

Arres de Sus


Hònt deth Gresilhon


Sant Joan d'Arres


Sant Fabián


Arres de SusTotes les fotografiesLocalització i dades demogràfiques

Etimologia
ar (aigua)

Gentilici


Llengua

Occità aranès

Altitud

1.224 metres

Població

61 habitants (2013)

Superfície

11,57 Km2

Densitat

5,27 habitants / Km2


Data de visita:         28 de Juliol de 2014


Arres és un municipi de la comarca de la Vall d'Aran, situat al terçó d'Irissa. La capital del municipi és a Arres de Jos.

Limita al Nord i a l'Oest amb Bossòst, a l'Est i al Sud amb Vilamòs i a l'Oest amb Luchon (França).

El terme municipal inclou la capital, Arres de Jos i els pobles de Arres de Sus i era Bordeta.


Població i economía

Arres es un Municipi a banda i banda del riu Garona; a la dreta trobem la superfície del Montlude amb els pobles de Vilamòs y Arres de Jos y Arres de Sus y a l'esquerra hi ha l'Era Bordeta, que s'allarga per una estreta franja per sobre de la Cabaña de Arres al Montagut, al Pas d'Arres (2114), al Pic d'Arres (2161) y l'alt de la Trona d'Arres (2054), al límit fronterer amb Cominges, per el Portillón.

El topònim dArres prové de larrel indoeuropea ar, que significa aigua. El seu entorn, amb una gran quantitat de fonts i deus expliquen aquest origen. De la mateixa manera, sembla que Aran, el nom de la vall, té el mateix significat. Això també passa, en altres pobles de la zona, o fins i tot amb el nom de la comunitat veïna dAragó.


Arres es el municipi més proper al Montlude. Per això, és considerat la seva estrella i, fins i tot, es relaciona lestrella en la ubicació dalguns dels edificis dArres. Es diu que aquests estan situats en forma destrella, segons la relació que us presentem a continuació: lesglésia de Sant Joan situada al centre, i des don en surten les sis puntes de lestrella. Per una banda, nhi ha tres que es troben situades a Arres de Sos, casa Gabriel, casa Ton i casa Juanjo; per laltra banda, i situades a Arres de Jos, hi trobem la casa Manuel Castet, casa Jaime Condó, casa Manolo Pena i lermita de Sant Fabià i Sant Sebastià.


Tot el municipi està banyat per aigües de rius i rierols, com el de Gotill, Melics o el riu Margalida, però també compta amb barrancs com el de Era Barésta i Coma dEth Callau. Això fa que la vegetació sigui abundant i en podem destacar el bosc dEr Avedau.


Comentaris


Festivitats i esdeveniments

Arres de Jos o de Baish

Festa Major d'hivern el 20 de gener (Sant Sebastià).

Festa major dagost, el dia 29

Arres de Sus:

Festa major se celebra per Sant Pere (29 de juny).

Festa de Sant Joan compartida entre les dues poblacions.


Vivències i Curiositats


Entorn

Mines Victòria

Font Senill.

Esglésies:

Sant Joan entre Arres de Sus i Arres de Jos.

Sant Fabià y Sebastià a Arres de Jos.

San Pere a Arres de Sus.

La Capella dera mare de Deu d'Arres, al peu de la Coixeca, entre l'Aura y Era Basa deth Reséc.


Adjunts i Links d interés

Punts d'interés

Navegadors: TomTom.ov2, google Maps.kml, Copilot.trp
Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre "ARRES un manantial de agua y una fuente de vida" de Santiago Temprado i dels webs http://www.arres.ddl.net/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 28/07/2014 Data de publicació: 12/10/2014 Data de revisió: 22/06/2020