Bossòst


Val d'Aran


Alt Pirineu i Aran, Val d'Aran, LleidaINICI


Anar a la Val d'Aran


Totes les fotografies


Bossòst


Passeig d’Eth Grauèr


Església de l'Assumpció


Roda de campanes


Capella de Sant Sebastià i Sant Fabià


Plaça dera GlèisaLocalització i dades demogràfiques

Etimologia

Balsen, Bolson (el territori de lós)

Gentilici


Llengua

Occità aranès

Altitud

924 metres

Població

1.187 habitants (2013)

Superfície

28,17 Km2

Densitat

42,14 habitants / Km2


Data de visita:         28 de Juliol de 2014


És una vila i municipi de la comarca de la Val d'Aran, situat al terçó de Quate Lòcs, al costat del riu Garona.

Limita amb Les al Nord, amb Vilamòs a l'Est, amb Arres a lEst i al Sud i amb de Luchon (França) a lOest.


Població, economía i Historia

Animada població del Baix Aran amb botigues que atreuen molts visitants, principalment del país veí, ja que està a pocs quilòmetres de França, a través del bellíssim Port del Portilhòn. La seva església parroquial, de la Mair de Diu dera Purificacion, és un bell exemple del romànic llombard que alguns mestres de la Vall de Boí arribaren a portar a la Vall, i està datada el segle XII. A més, Bossòst està envoltat per sis capelles també romàniques de les que es diu que els seus habitants van construir per protegir-se de la pesta.

L'església parroquial de Bossòst, un dels absis de la qual va ser reconstruït a finals del passat segle XX amb tècniques modernes, és un clar exemple de l'estil romànic que arribà dels mestres de la Lombardía, en la seva planta basilical, amb tres absis a la capçalera orientats cap a l'est, i les característiques arcuacions cegues a l'exterior. Però la seva esvelta i forta torre fortificada ens recorda que va pertànyer a un antic castell medieval, del qual se sap també per alguna documentació que es conserva, i on se cita. Les sis capelles romàniques que envolten el poble i que la llegenda assegura que va preservar els seus habitants de la pesta, es poden visitar, destacant les de Sant Serat, Sant Joan Crisófono, Casteràs, la Pietat i la de Sant Antoni, a la qual cada mes de juny els veïns duen a terme una romeria.

Bossòst està travessat per un bonic passeig a la ribera de la Garona, amb grans arbres, anomenat Eth Grauèr, al voltant del qual es troba un interessant centre comercial d'animades botigues típiques i restaurants. La Garona adquireix en aquest tram unes dimensions àmplies i prou cabaloses per proporcionar les condicions ideals per al ràfting i altres esports d'aventura. A més, a Bossòst trobem també l'última serradora que queda en el Val d'Aran, últim testimoni de la que va ser una activitat clau en l'economia de la Vall.

Una altra de les activitats que van ser claus en aquesta zona del Baix Aran és la mineria, i es pot comprovar a les mines de Margalida, les restes del qual es poden veure pujant per una pista sense asfaltar que s'endinsa pel bosc de Margalida, bastant freqüentat per l'ós bru en els últims anys, i en les aigües del qual es reprodueix cada estiu el tritó pirinenc. S'arriba a aquesta pista creuant el riu pel pont nou i pres la pista asfaltada que hi ha a l'esquerra, més endavant la pista asfaltada segueix cap a Arres, mentre que per l'esquerra es desvia la pista cap al bosc.

Però l'itinerari més espectacular que es pot fer des de Bossòst és la pujada al Port del Portilhòn, una etapa especialment famosa i dura en la Volta Ciclista, que transcorre per un frondós bosc d'avets, amb una parada que no es pot perdre a Coth de Baretja, des del balcó - mirador des del qual hi ha una espectacular vista del Baix Aran, Bossòst a la falda, i el bosc de Margalida de front. Si se segueix aquesta carretera s'arriba a França entrant pel famós poble de Luchon. 


Comentaris


Festivitats i esdeveniments

El patró de Bossòst és Sant Roc, i la festa major de la població se celebra per la seva onomàstica, el 16 d'agost.

13 de juny- Festa de Sant Antoni

15 d'agost- Festa Major

20 d'octubre- Fira de Bossòst


Vivències i Curiositats


Entorn, què veure, què fer

Església romànica d'era Mair de Diu dera Purificacion, també anomenada Assumpcion (Assumpció) de Maria, del segle XII.

Castell de Casteret (torre de vigilància rectangular).

Les sis petites capelles votives que voregen el poble: Sant Ròc, Mair de Diu dera Pietat, Sant Fabian, Sant Crisòstom, Sant Cerat i Sant Antòni.

Passar per el port de muntanya de Eth Portillon. (C-141).

Fer ràfting al riu Garona.

Passejar i comprar pel passeig d’Eth Grauèr.


Adjunts i Links d interés

Punts d'interés

Navegadors: TomTom.ov2, Google Maps.kml, Copilot.trpPer a contactar amb nosaltres envieu un correu a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Informació extreta de http://www.bossost.cat/; http://www.bossost.es/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.catalunya.com/; http://www.visitvaldaran.com/; http://www.enciclopedia.cat/ i altres webs i blogs daccés públic.