Ajust pàgina

Canejan


Val d'Aran



INICI



Anar a la Val d'Aran

Alt Pirineu i Aran, Val d'Aran, Lleida




Totes les fotografies


Canejan


Campanar Església de Sant Sernilh


Vista del poble


Sant Joan de Toran


Ermita de Sant Joan Baptista


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Caneia, Caneiano, Canigano, Can e Jan

Gentilici


Llengua

Occità aranès

Altitud

906 metres

Població

102 habitants (2013)

Superfície

48,32 Km2

Densitat

2,11 habitants / Km2


Data de visita:       27 de Juliol de 2014


Canejan és una vila i municipi de la comarca de la Vall d'Aran, situat al terçó de Quate Lòcs.  integrat per vuit pobles: Canejan, Moron e era Mòla, Porcingles, Eth Pradet, Bordius, Campespín, Era Cassenhau i Sant Joan de Toran.

Limita a ponent amb els termes de Bausén i Les, al Sud, per un punt, amb el de Vilamòs, al SE i llevant amb Viella i també al sector oriental amb Salardú. Al Nord limita amb Fos al departament de l'Haute-Garonne i Sentein al departament d'Ariège a França


Població, economía i Historia

Fa uns 2000 anys, Canejan era un campament romà. La zona era un punt estratègic important doncs podien vigilar lentrada de lenemic per diversos llocs, des de el sud, per la Val del Toran i des de Penhès Males lentrada de lenemic por França.

El Castrum (actualment la plaça dera Castra), seria la base.

Sarriba al poble per el pont, destil romànic, per on es pensa que ja passava la via romana que va de Sant Bertrand de Comenges fins a Tarragona. Antigament sarribava per el camí de la costa.

Mes tard es varen anar construint les primeres cases.

El nom de Caneján ve de la conjunció de las primeres síl·labes de les paraules romanes Castrum et Janua (casa i porta), que dona com a resultat el nom: Can e Jan.

Cap al 1500 d.C. Canejan ja era un poble consolidat, influent a la vall i ric. Mes tard, a principis del segle XX por la riquesa dels seus boscos, la ramaderia i les mines properes es va engrandir força.


Comentaris



Festivitats i esdeveniments

El 26 de febrer se celebra la Festa dels Barbacans, on personatges vestits amb pells i banyes danimals com vaques, cérvols i ossos surten pels carrers com a homenatge als animals que habiten la zona.

El 29 d'agost, festa major de Canejan.

El 8 de setembre, romeria de Sant Joan de Toran.


Vivències i Curiositats


Entorn, què veure, què fer

Pont d'estil romànic a l'entrada de Canejan.

El campanar i l'església de Sant Sernilh.

L'església de Sant Joan Baptista a Sant Joan de Toran.

Refugi Era Honeria, una antiga forja anomenada Harga de Güèrri.

Miradors de La Pelarica i deth To.

Auet de Canejan, arbre monumental,  avet duns 22 metres dalçada i 5,5 metres de contorn de tronc


Adjunts i Links d interés

Mapa de punts d'interés.

Navegadors: TomTom.ov2, Google Maps.kml, Copilot.trp





Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.canejan.org/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.catalunya.com/; http://www.enciclopedia.cat/ i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 22/07/2014 Data de publicació: 20/09/2014 Data de revisió: 21/06/2020