Ajust pàgina

Les


Val d'Aran
Alt Pirineu i Aran, Val d'Aran, LleidaINICIAnar a la Val d'Aran


Totes les fotografies


Les


Font d'aigua termal


Capella de Sant Blai


L'Haro


Totes les fotografiesLocalització i dades demogràfiques

Etimologia

Lees, Lenes i Lenseó

Gentilici


Llengua

Occità aranès

Altitud

634 metres

Població

986 habitants (2013)

Superfície

23,45 Km2

Densitat

42,05 habitants / Km2


Data de visita:        27 de Juliol de 2014


Les és una vila i municipi de la comarca de la Vall d'Aran, situat al terçó de Quate Lòcs, al marge del riu Garona. És l'única població de la Vall amb el títol de Baronia.

Limita amb els termes aranesos de Bausén i Canejan al Nord, amb aquest darrer també limita a lEst; termeneja per un punt amb Viella, al Sud Est, amb Vilamòs, al Sud amb Bossost i a lOest amb el terme francès de Luchon.


Població, economía i Historia

La vila es troba a 634 m. d'altitud, a l'extrem meridional de l'eixamplament de la Garona conegut per Era Lana de Lés, en el darrer tram del riu a la vall. La part antiga del nucli es troba a la dreta de la Garona, a cavall de l'antic Camin Reiau, mentre que l'eixample modern s'ha fet principalment a la vora esquerra, al llarg de la carretera nacional que duu a França per Pònt de Rei. Els dos sectors de la població són units pel pont de Lana. El nucli antic és presidit per l'església parroquial de Sant Joan, un edifici reconstruït a principi del segle XIX. A la banda de migdia hi ha l'establiment d'aigües termals conegut pels Banhs de Lés, coneguts ja en època romana i que es troba a l'origen de la població. L'edifici actual data però de mitjan segle XIX. Al nord de la vila, enmig d'un extens parc, hi ha l'antiga residència dels barons de Lés, coneguda per Era Baronia (segle XVII), amb una capella romànica annexa.


Comentaris

Des de l'any 2005 en la població de Les (Baish Aran), a escassos kilòmetres de la frontera francesa, trobem al costat del riu Garona la piscifactoria de Caviar Nacarii, que produeix els diamants negres del Pirineu en unes aigües pures i cristal·lines.


Festivitats i esdeveniments

23 de juny- Hèsta deth Haro

25 de juny- Hèsta Major de Sant Jaime

29 de juny- Hèsta Major de Sant Père

2on cap de setmana d'agost- Fira d'Artesania.

6 d'octubre- Fira de Les


Vivències i Curiositats

Les és conegut per la tradició de l'Haro, un tronc d'avet que, plantat a la plaça del poble, és cremat la nit de sant Joan. Cinc dies més tard, per sant Pere, es fa la quilhada, que és la plantada de l'haro que es cremarà l'any següent i que ha estat tallat al bosc a la primavera i preparat amb la shasclada, o sigui, se l'ha obert amb tascons per tal que s'assequi la fusta i que les flames hi entrin millor.

Ens varem allotjar a l'Hotel Europa, ben situat, familiar hi varem estar molt be.


Entorn, què veure, què fer

Banys termals de Les.

Església parroquial de Sant Joan.

Capella romànica de Sant Blai (segle XII).

Capella de la Pietat.

Mirador i zona picnic.

Piscifactoria de Caviar Nacarii.


Adjunts i Links d interès

Mapa de punts d'interés

Navegadors: TomTom.ov2, Google Maps.kml, Copilot.trp
Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.torismeles.com/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.catalunya.com/; http://www.enciclopedia.cat/; http://patmapa.gencat.cat/ i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 27/07/2014 Data de publicació: 05/10/2014 Data de revisió: 22/06/2020