Ajust pàgina

Vilamòs


Val d'Aran


Alt Pirineu i Aran, Val d'Aran, Lleida




INICI



Anar a la Val d'Aran


Totes les fotografies


Vilamòs


Font, bevedor d'animals i safareig


Entrada a Vilamòs


Pica baptismal


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Bilamos, Villamos

Gentilici

de Vilamòs

Llengua

Occità aranès

Data de visita:         28 de Juliol de 2014


El poble de Vilamòs pertany al Baish Aran, al terçó d'Irissa i es troba a una alçada de 1255 mts; al peu de la vessant sud de la muntanya d'Uishèra de 2337 mts.  S'accedeix per una revirada carretera de 6 km. que surt de la N-230 just al Pònt D'Arròs.

El municipi de Vilamòs termeneja amb les terres de Les i Canejan al Nort, de Viella a lEst, de les Bordes al Sud i Sud-oest i dArres i Bossost a lOest.

El municipi de Vilamòs, a mes d'aquest poble hi trobem Era Bordeta. És un petit caseriu a la riba de la Garona , a peu de la carretera. És un indret pintoresc, amb prades i bosc. Hi ha tres càmpings, restaurant, alberg i gasolinera.


Població, economía i Historia

Diuen que Vilamòs va ser el primer poble de la Vall d'Aran, tot i que no tenia aquest nom ni es trobava al mateix lloc. Estava situat a un km. de l'actual població prop del Puig de Sant Miqueu y de la Capella de Sant Miqueu de la que agafà el nom.

Aquest poble, segons certes versions, fou destruït por una riada, tot i que també expliquen que fou una invasió la que el va destruir com passà a molts pobles amb nom de Sant.

Se pensa que el primer assentament data de l'any 1.282 y que tenia unes 40 cases. En el segle XVIII la població pujà dels 61 habitants l'any 1.716 als 129 el 1.787, per a superar els 300 a mitjan  segle XIX. 339 habitants l'any 1.857.

Posteriorment la població va anar disminuint gradualment fins que a principis del segle XX sestabilitzà gracies a les explotacions mineres. A partir dels anys 60 s'inicia una altra davallada que no es va recuperar fins a mitjans de la dècada des 90.

En alguns documents medievals el lloc apareix como Bilamos o Villamos, formà part inicialment del terçó de Bossost par a passar mes tart a ser cap del terçó de Lairissa (que comprenia Vilamòs, Arres, Arró, Benòs, Begòs i les Bordes).

Va ser residència del lloctinent del Batlle de Bossost y de dos cónsuls.


Comentaris

Des del poble hi ha molt bones vistes ja que queda molt aixecat.


Festivitats i esdeveniments

15 i 16 d'agost - Festa Major de Sant Roc.


Vivències i Curiositats

Varem visitar el Museu de Ço de Joanchiquet. Està ben conservat i cuidat. Es pot visitar la casa i les dependències annexes que es mantenen tal com eren cap a finals del segle XX.


Entorn, què veure, què fer

Museu. Ço de Joanchiquet.

Església Parroquial de Santa Maria.

Capella de Sant Miqueu.


Adjunts i Links d interés

Circuit turístic



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.vilamos.es/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.catalunya.com/; http://www.enciclopedia.cat/ i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 28/07/2014 Data de publicació: 24/10/2014 Data de revisió: 22/06/2020