Ajust pàgina

Conca de Dalt


Pirineus

Alt Pirineu, Pallars Jussà, Lleida


INICI


Tornar al Pallars Jussà


La Conca de Dalt


Aramunt


Castell d'Aramunt


Aramunt


Trinxeres a Pessonada (http://concadalt.ddl.net/)


Casa Julià

Totes les fotos d'Aramunt

Totes les fotos d'Aramunt Vell


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Gentilici

de Conca de Dalt o del Pont de Claverol


Data de visita:         19 a 21 de Novembre de 2011


La Conca de Dalt no es correspon amb un poble en concret, està dividit en dues zones separades situades a est i oest de La Pobla de segur.

Limita a l'Oest amb Tremp, al Nord amb Senterada, La Pobla de Segur i Gerri de la Sal, a l'Est amb Cabó i Abella de la Conca i al Sud amb Abella de la Conca, Isona i Conca Dellà i Salàs de Pallars.

Està format per la unió, feta el 1969, de quatre antics municipis independents: Aramunt, Claverol, Hortoneda de la Conca i Toralla i Serradell. Inclou dotze pobles que son, a part dels ja esmentats, Erinyà, Pessonada, el Pont de Claverol que es el Cap del municipi, Ribert, Sant Martí de Canals, Sossís i Tarallola.


Història

Abans de la creació del municipi de Conca de Dalt els pobles que actualment el formen, estaven agrupats de la següent manera:

Ajuntament dHortoneda (format pels nuclis dHortoneda i Pessonada)

Ajuntament dAramunt

Ajuntament de Toralla-Serradell (format pels nuclis de Toralla, Serradell, Rivert, Erinyà i Torallola)

Ajuntament de Claverol (format pels nuclis de Claverol, Pont de Claverol, Sossís i Sant Martí de Canals)

Lany 1969, amb la fusió dels 4 ajuntaments es van constituir en lanomenat Ajuntament de Pallars Jussà, [“Decreto 445/1969, de 27 de febrero, por el que se aprueba la fusión voluntaria de los Municipios de Claverol, Aramunt, Ortoneda y Toralla-Serradell (Lérida)”.]. El 1995 en crear-se el Consell comarcal del Pallars Jussà es va canviar de denominació passant-se a denominar Ajuntament de Conca de Dalt.


Comentaris

Aramunt és el poble amb mes habitants i probablement el poble més jove del Pallars Jussà, es va formar entre els anys 30 i 60 quan els habitants  de l'actual Aramunt Vell, van anar traslladant les seves cases a la plana allà on tenien els camps, els corrals i els molins.

A part d'Aramunt Vell es destaquen les trinxeres i búnquers de Sant Corneli on encara s'hi respira una de les batalles més sagnants de la Guerra civil.


Vivències i Curiositats

Varem dormir a Aramunt a Casa Julià, una casa Agrorural, el preu molt correcte que inclou esmorçar complet. El tracte es molt proper sense fer-se pesat, es un d'aquests llocs que t'apuntes per a tornar-hi.

El poble d'Aramunt vell està abandonat i força derruït fins al punt que no està permès passar-hi.

Anàvem a visitar les trinxeres i búnquers però en arribar a un gual del camí estava tot moll i va anar de ben poc que no ens quedem amb el cotxe enganxat al fang varem sortir marxa enrere amb penes i treballs. Contra el que es habitual adjuntem una fotografia, publicada a la web de l'ajuntament de la Conca de Dalt, d'una trinxera que mostra que valia la pena intentar-ho.


Entorn

El pantà de Sant Antoni.

Aramunt Vell.

Trinxeres i búnquers de la guerra civil (1936-1939).

La Reserva Nacional de Boumort.


Per a contactar amb nosaltres envieu un correu a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Informació extreta de http://concadalt.ddl.net/; http://www.lleidatur.com/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blogs daccés públic.