Ajust pàgina

Conca de Dalt


Pirineus

Alt Pirineu, Pallars Jussà, Lleida


INICI


Tornar al Pallars Jussà


Àlbum de fotos d'Aramunt

Àlbum de fotos d'Aramunt Vell


La Conca de Dalt


Aramunt


Castell d'Aramunt


Aramunt


Trinxeres a Pessonada (http://concadalt.ddl.net/)


Casa Julià


Àlbum de fotos d'Aramunt

Àlbum de fotos d'Aramunt Vell


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Gentilici

de Conca de Dalt o del Pont de Claverol


Data de visita:         19 a 21 de Novembre de 2011


La Conca de Dalt no es correspon amb un poble en concret, està dividit en dues zones separades situades a est i oest de La Pobla de segur.

Limita a l'Oest amb Tremp, al Nord amb Senterada, La Pobla de Segur i Gerri de la Sal, a l'Est amb Cabó i Abella de la Conca i al Sud amb Abella de la Conca, Isona i Conca Dellà i Salàs de Pallars.

Està format per la unió, feta el 1969, de quatre antics municipis independents: Aramunt, Claverol, Hortoneda de la Conca i Toralla i Serradell. Inclou dotze pobles que son, a part dels ja esmentats, Erinyà, Pessonada, el Pont de Claverol que es el Cap del municipi, Ribert, Sant Martí de Canals, Sossís i Tarallola.


Història

Abans de la creació del municipi de Conca de Dalt els pobles que actualment el formen, estaven agrupats de la següent manera:

Ajuntament d'Hortoneda (format pels nuclis d'Hortoneda i Pessonada)

Ajuntament d'Aramunt.

Ajuntament de Toralla-Serradell (format pels nuclis de Toralla, Serradell, Rivert, Erinyà i Torallola)

Ajuntament de Claverol (format pels nuclis de Claverol, Pont de Claverol, Sossís i Sant Martí de Canals)

Lany 1969, amb la fusió dels 4 ajuntaments es van constituir en lanomenat Ajuntament de Pallars Jussà, [“Decreto 445/1969, de 27 de febrero, por el que se aprueba la fusión voluntaria de los Municipios de Claverol, Aramunt, Ortoneda y Toralla-Serradell (Lérida)”.]. El 1995 en crear-se el Consell comarcal del Pallars Jussà es va canviar de denominació passant-se a denominar Ajuntament de Conca de Dalt.


Comentaris

Aramunt és el poble amb mes habitants i probablement el poble més jove del Pallars Jussà, es va formar entre els anys 30 i 60 quan els habitants  de l'actual Aramunt Vell, van anar traslladant les seves cases a la plana allà on tenien els camps, els corrals i els molins.

A part d'Aramunt Vell es destaquen les trinxeres i búnquers de Sant Corneli on encara s'hi respira una de les batalles més sagnants de la Guerra civil.


Vivències i Curiositats

Varem dormir a Aramunt a Casa Julià, una casa Agrorural, el preu molt correcte que inclou esmorçar complet. El tracte es molt proper sense fer-se pesat, es un d'aquests llocs que t'apuntes per a tornar-hi.

El poble d'Aramunt vell està abandonat i força derruït fins al punt que no està permès passar-hi.

Anàvem a visitar les trinxeres i búnquers però en arribar a un gual del camí estava tot moll i va anar de ben poc que no ens quedem amb el cotxe enganxat al fang varem sortir marxa enrere amb penes i treballs. Contra el que es habitual adjuntem una fotografia, publicada a la web de l'ajuntament de la Conca de Dalt, d'una trinxera que mostra que valia la pena intentar-ho.


Entorn

El pantà de Sant Antoni.

Aramunt Vell.

Trinxeres i búnquers de la guerra civil (1936-1939).

La Reserva Nacional de Boumort.


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://concadalt.ddl.net/; http://www.lleidatur.com/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 21/11/2011 Data de publicació: 30/05/2014 Data de revisió: 18/06/2020