Ajust pàgina

Gavet de la Conca


Pirineus


Alt Pirineu, Pallars Jussà, Lleida


INICI


Tornar al Pallars Jussà


Ajust pàgina

Totes les fotografíes


Gavet de la Conca


Esglesia de Gavet


Carrer de Gavet


Canal que porta aigua del pantà de Talarn a la central de Gavet


Vistes del poble


Totes les fotografíes

Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Gab, arrel bascoibèrica

Gentilici

Gavetà, Gavetana


Data de visita: 21 de Novembre de 2011


Limita al Nord amb Tremp, a l¡Est amb Isona i Llimiana, al Sud amb Artesa de Segre, Vilanova de Meià i l'enclavament de Montadó (Isona) i a l'Oest amb Llimiana i Guàrdia de Noguera.

Pobles de municipi: Fontsagrada, Sant Salvador de Toló, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Bercedana, Sant Cristòfol de la Vall, Merea, Mata-Solana, Aransís, Sant Serni, Toló i Gavet.


Història, cultura, economia

La història comuna del terme de Gavet de la Conca és molt recent i, en canvi, l'antiga és fortament diferencial segons l'antic terme de què es tracti, o fins i tot segons la població concreta.

El municipi de gavet de la Conca es troba a l'esquerra de la Noguera Pallaresa (límit occidental). Hi conflueix, en el seu límit nord-occidental, el riu de Gavet, afluent per l'esquerra de la Noguera Ribagorçana, que neix al vessant septentrional de la serra de Bonrepòs i a l'occidental de la serra de Grau de Moles i que, després de drenar la conca de Dellà, on es coneix per riu de Conques, desguassa al seu col·lector després de rebre, prop de Gavet, per la dreta, el riu d'Abella. El canal de Gavet porta aigua del pantà de Talarn a la central de Gavet, a la vora esquerra de la Noguera Pallaresa, vora Sant Serni.

Gavet de la Conca és un municipi de la comarca del Pallars Jussà. Es formà el 1970 per l'agrupació de tres antics municipis independents: Aransís, Sant Salvador de Toló i Sant Serni.

Leconomia del terme és bàsicament agrícola i ramadera. Els principals conreus són els cereals (ordi, blat), el farratge, lolivera i els ametllers. En la ramaderia predomina sobretot la cria de bestiar oví i porcí.

Destaca també la central elèctrica de Gavet construïda l'any 1931 per La Canadenca i propietat de FECSA.


Festes

Romeria l'u de Maig (Sant Gervasi).

Romeria de Bon repòs el diumenge de la segona Pasqua Florida,

Festa Major el 28, 29 i 30 de Setembre.


Comentaris

Hi varem anar dilluns al dematí, el poble estava solitari, segurament la gent estava treballant.


Vivències, curiositats i llegendes

A la finca Bon Repòs de Gavet de la Conca hi ha l'Escola de Pagesos i pastors del Pallars Subirà.

El projecte que començà a lAbril de 2009 té com a objectiu garantir el relleu generacional de les explotacions agroramaderes de les zones de muntanya, mitjançant la incorporació de joves a l'activitat, la gestió sostenible de les explotacions i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament.


Entorn

Els pobles de Aransís, Sant Salvador de Toló, Sant Serni.

Santuari de la Mare de Déu de Bonrepòs

Central hidroelèctrica de Gavet


Links d'interés
Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://gavet.ddl.net/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 21/11/2011 Data de publicació: 30/05/2014 Data de revisió: 18/06/2020