Ajust pàgina

Salàs de Pallars


Pirineus


Alt Pirineu, Pallars Jussà, Lleida


INICI


Tornar al Pallars Jussà


Totes les fotografíes


Salàs de Pallars


Carrer de les Eres on es feia la fira de bestiar.


Plaça del mercat i carrer


Farmacia-Museu


"Ultramarinos & Coloniales"


Totes les fotografíesLocalització i dades demogràfiques

Etimologia
Salasse o Salasso

Gentilici

Salassenc, salassenca.

Mal nom

Cebollers.


Data de visita:         20 de Novembre de 2011


Salàs de Pallars es troba situat a lanomenada Conca Alta de Tremp, entre les poblacions de la Pobla de Segur i Tremp, al Pallars Jussà, a 573 m. sobre el nivell del mar.

Limita al Nord amb La Conca de Dalt i la Pobla de Segur, a lEst amb La Conca De Dalt, al Sud amb Isona i Conca Dellà i Talarn i a lOest amb Tremp.

Actualment consta amb una població oscil·lant entre els 330 i els 350 habitants, que es dediquen, bàsicament, al sector serveis, distribuïts entre la pròpia població, la Pobla i Tremp. Lagricultura i la ramaderia encara tenen una certa importància a la població, existint-hi diverses explotacions ramaderes.


Història

La primera notícia documental on apareix el nom de Salàs és de lany 840. Durant més de 600 anys serà una de les places fortes més importants del quarter sud del comtat de Pallars fins a la seva desaparició, el 1486-1491.

El 1380 el rei Pere el Cerimoniós atorga la concessió de celebrar una fira anual, la qual serà el referent de les fires catalanes de bestiar de peu rodó (mules, rucs, cavalls, ...) fins mitjans del segle XX.

El 1380, el rei Pere III, el Cerimoniós, concedeix lautorització per celebrar una fira que durarà deu dies seguits. El 1420 el rei Alfons IV concedirà dues noves fires, una de les quals “començarà el dimecres següent de la setmana de Quaresma i prosseguirà durant els 15 dies següents”. Serà, probablement, el germen de la fira de bestiar de peu rodó que perdurarà fins a mitjans dels anys 70 del segle XX.

L'arquitectura militar es redueix a la pròpia vila closa, composta per tres torres circulars, dues delles de període alt medieval, datables entre els segles X i XI i una dèpoca baix medieval. Totes elles modificades i refortificades durant el període de la Guerra de Pallars contra les forces de Ferran el Catòlic (1484).


Comentaris


Vivències, curiositats i llegendes

La primera nit varem sopar i dormir a la Fonda Salasse, el sopar i esmorzar molt be, per dormir als llits que ens varen tocar potser ja els hi tocava el canvi.

El diumenge varem tornar per visitar el poble i, tal com ens va recomanar la nostra neboda Elisenda, per fer una visita guiada a les botigues antigues, es molt interessant, ens varem apuntar junt amb un grupet de  gent i el guia ens ho van explicar duna forma molt amena.

La setmana anterior es va celebrar la fira del bestiar, en Tomàs i la Tona hi varen ser i els hi va agradar molt.


Entorn

La fira de Salàs

Lembassament de Sant Antoni.

Les botigues antigues - Museu


Links dinterès

Les botigues de Salàs. Programa "Divendres" de TV3 de 13/04/2011.Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.salas.cat/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 20/11/2011 Data de publicació: 22/06/2014 Data de revisió: 17/06/2020