Ajust pàgina

Sant Esteve de la Sarga


Pirineus


Alt Pirineu, Pallars Jussà, Lleida

INICI

Tornar al Pallars Jussà


Totes les fotografíes


Sant Esteve de la Sarga


L'esglèsia


Entrada a Sant Esteve


Passejant per el poble


Font i abeurador


Moror


Totes les fotografíes


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Gentilici

de Sant Esteve de la Sarga.

Mal nomData de visita:         20 de Novembre de 2011


Sant Esteve de la Sarga és un municipi del Pallars Jussà. És un dels pocs termes municipals pallaresos que no han sofert remodelacions als anys 70: ni s'ha agrupat a cap altre municipi, ni se li n'ha agregat cap.

Tanmateix, no sempre ha estat així: a partir de l'aplicació de la Constitució de Cadis, el 1812 es reconegueren molts de municipis, amb el concepte nou ajuntament fruit de les reformes de principis del segle XIX. En aquell moment es crearen, alhora, els ajuntaments d'Alzamora, Alsina, Beniure, Castellnou de Monsech, Clua de la Conca, Estorm, Montrebeitg, Moro, San Esteban de la Sarga i Torre de Amargós. Tots ells, llevat el d'Alsamora, foren suprimits el febrer del 1847, en aplicar-se la normativa que establia en 30 el nombre mínim de veïns (caps de família) necessaris per poder mantenir ajuntament propi. De primer foren units sota la capitalitat d'Alsamora, que més endavant passà a Sant Esteve de la Sarga.

Una particularitat geogràfica del terme de Sant Esteve de la Sarga és que aproximadament la meitat del terme no pertany geogràficament al Pallars Jussà, sinó a l'Alta Ribagorça, per més que administrativament sí que formi part del Pallars Jussà.

Limita al Nord amb Tremp, a lest amb Castell de Mur, al Sud amb Àger i a lOest amb Viacamp i Lliterà i el Pont de Montanyana de lAragó.

Entitats de població: LAgustina, Alzamora, lAlzina, Beniure, Castellnou de Montsec, la Clua, Estorm, Moror, la Torre dAmargós i Sant Esteve de la Sarga.


Història

Els pobles que formen l'actual municipi de Sant Esteve de la Sarga, amb els seus termes, antigament es trobaren vinculats a diferents senyories i jurisdiccions. Una d'aquestes fou la baronia de Castellnou de Montsec, jurisdicció que a la fi del segle XVI pertanyia als Areny.


Comentaris

La ramaderia és poc important (1.900 caps d'oví). S'han replantat pins en unes 3.000 ha. La població, que ja tenia 389 h el 1718, començà al s XX amb 818. Però la manca de regadiu, de comunicacions, d'indústria i d'estiueig expliquen l'emigració constant.


Vivències, curiositats i llegendes

Tot i ser diumenge a la tarda i estar al poble a una carretera perduda tocant lAragó, hi havia varis cotxes i varem veure una quinzena de persones i es que eren eleccions al govern i la gent anava a votar.


Entorn

Església romànica de Sant Esteve de la Sarga 

Torre d'Alsamora

Casa castell dels barons de Castellnou de Montsec

Torre d'Estorm

Església romànica de la Mare de Déu de Fabregada

Església romànica de Sant Salvador d'Estorm

Poble de Moror

Església romànica de Sant Miquel de Moror

Despoblat de les Tombetes

Església romànica de Sant Martí de les Tombetes

Poble de la Torre d'Amargós i Torre d'Amargós

Tot el Montsec d'Ares

Congost dels Terradets

Congost de Mont-rebei


Links d'interésPer contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.santesteve.cat/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 20/11/2011 Data de publicació: 29/06/2014 Data de revisió: 17/06/2020