Ajust pàgina

Senterada


Pirineus


Alt Pirineu, Pallars Jussà, Lleida

INICI

Tornar al Pallars Jussà


Totes les fotografies


Senterada


El riu Flamisell


Vista del poble


Casa Leonardo


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Santa Grata

Gentilici

Senteradí, senteradina


Data de visita:         21 de Novembre de 2011


Limita al Nord amb Sarroca de Bellera i La Torre de Capdella, a l'Est amb Gerri de la Sal, al Sud amb La pobla de Segur i La Conca de Dalt i a l'Oest amb El Pont de Suer.

Senterada es troba a 10 km. de la Pobla de Segur, dins del trajecte de la N-260, direcció el Pont de Suert i Viella. Es troba en la confluència de la Vall Fosca, la Vall de Manyanet i a tant sols 70 km. de la Val d'Aran.

Comprèn l'enclavament de Larén, dins la zona geomorfològica de les Nogueres, que els municipis de Sarroca de Bellera i la Torre de Cabdella separen del terme propi de Senterada, el S del qual ja és als Prepirineus. El terme de Larén és cobert de conglomerats montserratins, encara poc denudats, que s'eleven a 1 594 m alt al tossal de Santa Bàrbara (extrem N) i a 1 611 a la serra de l'Aire. El sector de Senterada cavalca entre la zona de les Nogueres i les Serres Interiors. Els conglomerats de les Nogueres deixen lloc, per un escarpament d'erosió, a les argiles triàsiques de la Depressió Perifèrica, on s'assenten els conreus i els habitatges.

Inclou les següents entitats de població: el Burguet, Cadolla, Cérvoles, Larén, Lluçà, Naens, Puigcerver, Reguard i Senterada.


Història

EL BARRANC DEL DIABLE per Rafael Carbonell (El país)

La història de la comarca del Pallars està escrita de llegendes. I en el Jussà, concretament en el llogaret deshabitat de la Bastida de Bellera i Estavill -a dues hores a peu de Senterada-, els seus veïns conten com es van obstinar a construir un pont sobre el barranc de Sant Genís que desafiés no solament la llei de la gravetat, sinó també el sentit comú. Conta la llegenda que si la naturalesa, obra de Déu, va crear un barranc infranquejable, l'ésser humà que aconseguís franquejar-lo seria ajudat per altre ésser diví poderós: el Diable.

En l'actualitat, el pont del Diable manté el desafiament de la naturalesa gràcies a la seva rehabilitació. El pont salva un barranc d'una quinzena de metres d'amplària però d'una profunditat de vertigen.


Comentaris

Senterada és un poble típic de muntanya. Molt afavorit pel clima, el seu propi paisatge i tot el que l'envolta. Es troba situat entre dos rius: el Flamisell i el Bòssia, rius truiters per excel·lència.

Donada la seva privilegiada situació de mitja muntanya, està rodejada de boscos de pins, els quals faciliten la recerca d'abundants bolets, tant en èpoques de primavera com de tardor.

La visita va ser molt ràpida, nomes les afores del poble.


Vivències i Curiositats

Varem parar a dinar a “Casa Leonardo” que ens havia estat recomanada per la guia de La Pobla per a dormir. Regentada per uns “progres”, el dinar va estar be. Varem preguntar per dormir i ens volien cobrar 104€ o 114€. A la web lhabitació doble surt per 74€ o 84€ la superior, alguna cosa fallava i no ens hi varem quedar.


Entorn

Els dolmens de Senterada

El pont del diable.Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.senterada.cat/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 21/11/2011 Data de publicació: 12/07/2014 Data de revisió: 18/06/2020