Ajust pàgina

Talarn


Pirineus


Alt Pirineu, Pallars Jussà, Lleida


INICI


Tornar al Pallars Jussà


Totes les fotografíes


Talarn


Font de la Plaça Major


 

Una de les torres de la vila medieval


Plaça de l'església


Totes les fotografíes


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Talarnos

Gentilici

de Talarn.

Mal nom

Calces roies (roges), gavatxos


Data de visita:        19 de Novembre de 2011


Limita a l'Est amb Salàs de Pallars i amb Isona i Conca Dellà, al Sud amb Castell de Mur a la resta per Tremp. Com a curiositat el poble de Tremp està totalment envoltat per el municipi de Talarn.

La població de Talarn, que pertany a la comarca del Pallars Jussà, ocupa la conca mitjana de la Noguera Pallaresa, a cavall entre els alts cims dels Pirineus i la serra de Montsec. Al sud, limítrof amb la Catalunya central i la comarca de la Noguera.

El municipi comprèn, a més de la vila de Talarn, el caseriu de Nerets, l'antic despoblat de Castelló d'Encús i l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials. Aquesta compta amb 39 habitants empadronats, que amb els 373 habitants de Talarn formen un municipi de 412 habitants.

Els carrers conserven l'aspecte del segle XVII, el moment més esplendorós de la vila, amb algunes cases nobles, entre les quals destaca la del baró d'Eroles.


Història, cultura, economia

El topònim de Talarn deriva de TALARNO, fortalesa cèltica erigida al s.VII després de Crist. La vila es va formar al capdamunt d'un turó, a recer de l'antic castell, que n'ocupava la part més elevada.

El lloc s'esmenta al 1060, quan el comte de Pallars va cedir el territori de Tremp, que era de Talarn, a la mitra d'Urgell per a la construcció de la col·legiata de Santa Maria. El 1370 el rei li va atorgar el dret de celebrar fira i mercat.

El 5 d'octubre de 1453, el rei Alfons V d'Aragó i IV de Catalunya constitueix TALARN capital de la sotsvegueria del Pallars i residència obligada dels sotsveguers. La vila tenia vot a corts.

De l'any 1911 a 1916 es va construir l'embassament de Sant Antoni i la central hidroelèctrica de Talarn.


Comentaris i dites

Talarn es actualment conegut sobretot per "Academia General Básica de Suboficiales".


Vivències, curiositats i llegendes

La vila medieval de Talarn està quasi tota emmurallada, protegida per torres i amb bones vistes al que avui es el pantà de Sant Antoni i a tota la vall.

Varem arribar a les sis tocades i ja fosquejava, varem fer una volta per la vila medieval sense trobar gairebé ningú.


Entorn, que veure, què fer

Al municipi de Talarn podem visitar-hi tres espais naturals ben diferents: les serres de Costa Ampla i els Nerets; la plana agrícola situada al peu daquestes serres i al fons de la Conca de Tremp; i lespai fluvial de la Noguera Pallaresa.




Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.talarn.cat/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 19/11/2011 Data de publicació: 23/07/2014 Data de revisió: 17/06/2020