Ajust pàgina

Rialp


Alt Pirineu i Aran - Pirineus


Alt Pirineu i Aran, Pallars Sobirà, Lleida

INICI


Pallars Sobirà



Totes les fotografies


Rialp


Ajuntament


Fusteria El Tornall


Carrer del mig


Pujada al castell


Església de la Mare de Deu de Valldeflors


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Aglutinació del llatí Rivo Albo que dona Riu alb (Riu blanc).


Gentilici

de Rialp

Canvis de nom

Rialb --> Rialp (02/02/1989)

Malnom

Boteros


Data de visita:            30/07/2014


Limita al Nord amb els termes d’Espot i la Guingueta d’Àneu, a l’Est amb Llavorsí, al Sudest i al Sud amb Soriguera i al Sudoest i a l’Oest amb Sort.
Comprèn els pobles de Rialp, Surp, Escàs, Caregue, Rodés,  Beraní i Roní.


Història, cultura, economia.

La vila de Rialb té el seu origen en el castell, documentat des del 1262, enclavat en una eminència situada a la dreta del Noguera Pallaresa, des d'on es controlava el pas cap a la Vall d'Àssua i les valls de l'Alt Pallars. En un principi, era una torre o una avançada del castell de Surp, el terme del qual arribava fins a la Noguera i al riu de Sant Antoni.

La població, que havia estat closa, encara avui dia conserva l'arcada gòtica del Portal del Torrent de Sant Antoni, per on passava el camí ral de la Ribera (avui carrer del Mig) i una de les torres de defensa, la Torre de Virós, avui dia convertida en habitatge. El Carrer Major, seu d'un mercat comarcal d'importància, conserva cases porticades semblants a les existents en moltes poblacions catalanes que havien tingut mercat.

Pertanyent al Vescomtat de Castellbò, la vila de Rialb fou cap d'un dels seus cinc quarters, el de Rialb i Àssua. A finals del segle XV fou cap d'aquest quarter el capitost Joan Xiberri, el Marxicot, que s'havia distingit al servei del Comte de Foix en totes les conteses en què intervingué. Més tard, ja en època moderna, passà a lloc reial, com totes les possessions del Vescomtat de Castellbò.

Rialb havia estat també seu d'un priorat de l'ordre dels Hospitalers, que depenia de la Comanda de Susterris.


Abans Rialp era un poble de menestrals (gent d'ofici): cadiraires, sastres, llauners, músics, basters, pagesos, fusters... Ha estat, al llarg de moltes dècades, la segona població de la comarca i, per tant, la quantitat de serveis que oferia era gran; per això existien tants oficis menestrals a la vila.

Antigament, l'economia de Rialb es basava en l'agricultura i la ramaderia, inclosa l'explotació de la fusta dels nombrosos boscos del terme. En l'actualitat, sense abandonar la cria de bestiar, sobretot boví i porcí, una part important se sustenta en el turisme. D'una banda, les pistes de l'Estació d'esquí de Port Ainé i tots els serveis que comporta. D'altra banda, l'acreditat Hotel Comtes del Pallars. Com a indústries d'arrel més tradicional es pot esmentar la Central hidroelèctrica de Rialb i la serradora Sebastià, indústries de la Fusta, que, de fet, continua una de les activitats més tradicionals de la vila.


Personatges il·lustres

Joan Lluís i Pallarès, escriptor.


Comentaris

De nom oficial Rialp, l'Institut d'Estudis Catalans i les publicacions de caràcter acadèmic indiquen que segons la grafia etimològica el nom ha de ser Rialb.


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

El mes de gener, Plega de Sant Antoni.

El segón cap de setmana de maig, Aplec de Sant Miquel.

El mes de juny, Aplec de Sant Joan De Corinos a Beraní.

Entre juliol mi setembre les festes majors del diferents pobles.

El 26 de setembre la festa patronal de Sant Cosme i Sant Damià.


Vivències, curiositats i llegendes


Entorn, que veure, què fer

Practicar activitats d’aventura al riu Noguera Pallaresa.

Esquiar a l’estació de Port Ainé.

Visitar el nucli de Rialp, amb les restes del castell i el porxat carrer del Mig.

Veure l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de Surp.

Fer alguna excursió pel Parc Natural de l’Alt Pirineu o la vall d’Àssua.


Links dinterès i documentació adjunta

Web Turisme a Rialp: http://www.turisrialp.cat/



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.rialp.cat/; http://www.turisrialp.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat i altres webs i blocs daccés públic.

Data de visita: 30/07/2014 Data de publicació: 08/05/2016 Data de revisió: 12/06/2020