Ajust pàgina

áAbrera  á


Àmbit Metropolità


Comarques de Barcelona, Baix Llobregat, Barcelona

INICI


Anar al Baix Llobregat


Àlbum de fotografies fotografíes


Abrera


Plaça de la Creu


Bassa de la font


Safareig públic a la Font


Esglèsia de Sant Pere


Àlbum de fotografies fotografíes


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

del llatí Apraria o de làrab al-abriya

Gentilici

Abrerenc, abrerenca

Dites

Abrera, gent de primera.


Data de visita:        28 de Gener de 2012


El municipi de Abrera es troba situat a l'extrem nord de la comarca del Baix Llobregat, a banda i banda del riu Llobregat.

Els límits del municipi són al nord Olesa de Montserrat i Esparreguera (Baix Llobregat), al sud Martorell i Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), a l'est Castellbisbal, Ullastrell i Viladecavalls (Vallès Occidental) i a l'oest Els Hostalets de Pierola (Anoia).

Hi trobem els següents nuclis de població: El nucli antic, el Rebato, Santa Maria de Vilalba o Suro i les urbanitzacions de ca n'Amat, les Carpes Can Torres, Can Vilalba i Sant Miquel.


Història

Els primers assentaments de Abrera són ibers, dels que s'ha localitzat, al menys de moment, una zona d'emmagatzematge de gra en sitges ("camp de sitges"), que seria una estació intermèdia a la ruta d'exportació del cereal entre les planes de l'interior d'Hispània i la costa mediterrània.

El poblament més antic de l'actual terme de Abrera es pot situar a l'època romana. Era constituït per les anomenades "villae romanae". Una d'elles, estava situada prop don ara hi ha l'ermita de Sant Hilari, i una altra vil·la devia ser a l'esquerra del Llobregat, i va donar nom a Vilalba.

El castell de Voltrera, aixecat sobre un turonet de 218 m a la Serra d'en Ribes, a prop de l'antiga Vilalba, va donar lloc a un territori feudal conegut com la quadra de Vilalba, que s'integraria a la baronia de Castellvell i a la parròquia de Abrera, El terme de Voltrera és documentat el 966, i del castell no es va disposar de documentació fins al 1041.

Quan els perills d'atacs es van allunyar, va néixer la Abrera actual, amb l'edificació de la nova església romànica de Sant Pere, cap al 1110 envoltada d'algunes cases agrupades al peu del camí de Montserrat, formant una sagrera al indret on ara es troben l'avinguda de la Generalitat i el passeig de l'Església.


Comentaris

Hi arribem fent-se de nit, veiem lesglésia de Sant Pere i, desprès de preguntar a la policia municipal, visitem el nucli antic que es composa de tres carrers paral·lels i un parell de transversals. A un costat hi ha una font amb una bassa i dos safareigs públics en força bon estat.


Fires i Festes

Sant Pere el 29 de Juny.


Vivències, curiositats i llegendes

Fins ara fa unes dècades, Abrera era coneguda, pels porrons, atès que els hostals de l'antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola ma uns porrons de gran pes (en aquells temps no hi havia controls d'alcoholèmia). S'havia arribat a organitzar fins i tot algun concurs d'aixecada de porrons, amb campió local i tot. Tots els que camí de Montserrat, Lleida o Madrid passaven per Abrera recorden, sens dubte, "La Tina" i els porrons exposats i, molt probablement haver-hi esmorzat i descansat.


Entorn, Que veure

Lesglésia de Sant Pere (s. X-XI), el castell de Voltrera, lermita de Sant Hilari, el Torrent Gran, el nucli antic, la creu de terme, Les Escoles velles.

Fer senderisme.


Links dinterèsPer contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.ajuntamentabrera.cat/; http://www.festacatalunya.cat/; http://ca.wikipedia.org i altres webs i blogs daccés públic

Data de visita: 28/01/2012 Data de publicació: 04/01/2015 Data de revisió: 13/06/2020