Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

áEsparreguera  á


Àmbit Metropolità


Comarques de Barcelona, Baix Llobregat, Barcelona


INICI


Anar al Baix Llobregat



Àlbum de fotografies d'Esparreguera


Esparreguera


Campanar


Monument al terrissaire


Esglesia Colonia Sedó


Colonia Sedó


Àlbum de fotografies d'Esparreguera


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

d'Espàrrec

Gentilici

Esparreguerí, esparreguerina

Dites

Esparraguera emboirá, dins tres dies, banyá.

Agermanament

Bot-Makak, Camerun


Data de visita:            28/01/2012


Al marge esquerre del riu Llobregat, entre les poblacions d'Olesa de Montserrat (est), Abrera(sud), Collbató, Monistrol de Montserrat i Vacarisses (nord) i Collbató i els Hostalets de Pierola (oest).


Història, cultura, economia

El territori que actualment ocupa el terme d'Esparreguera presenta indicis que havia estat habitat per homes i dones prehistòrics. En concret destaquen les troballes prehistòriques a la cova de Can Paloma.

El nucli originari d'Esparreguera es va ubicar a Sta. Maria del Puig. Actualment s'han trobat en unes excavacions que s'han practicat a la capella i al seu voltant, indicis de l'antiga capella preromànica.

Un dels documents més antics on podem trobar el nom de la nostra vila data de l'any 985. És un pergamí que es va trobar a l'Arxiu Capitular de Vic. El marc de la història se centra quan el comte Borrell II va haver d'abandonar Barcelona davant l'atac de les tropes sarraïnes comandades pel general Al Mansur Bi-Llah Victoriós per Alà i es refugià a les muntanyes de Manresa.

Durant el senyoriu de Pere Sacosta s'edificà el poble al pla. El 1316 es va construir una capella dedicada a santa Eulàlia. El 1351 Esparreguera passaria a mans del prior de Montserrat fins a la desamortització de Mendizábal l'any 1835.

Un fet històric molt important a la vila fou l'epidèmia de Pesta Negra que va patir al 1652, com a conseqüència dels anys de guerra viscuts amb anterioritat. L'any 1650 s'observaren els primers casos a Catalunya. L'epidèmia es cobrà més de 100 morts i durà un mes aproximadament.

Una de les guerres que va tenir molt impacte sobre Esparreguera va ser la guerra contra França. Uns 800 francesos van sortir de Barcelona el dia 13 de juny de 1808 i, al seu pas per Martorell i Esparreguera, les varen saquejar. Des del 21 de desembre del 1808, data en la qual la divisió enemiga de Chabran es va apoderar de Martorell amb l'intent d'avançar cap a Igualada, fins al dia 20 de gener del 1809, en què l'enemic es va retirar de la comarca, Esparreguera es va trobar envaïda pels francesos.


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes

Telefèric entre Olesa i Esparraguera. Inaugurat el 2005, deixa de donar servei el 31/12/2011 per baixa rendibilitat.(Una retallada mes)


Entorn, que veure, què fer

Museu i colònia Sedó. Es una gran colònia tèxtil del cotó abandonada. No varem poder visitar el museu.

El campanar, de 1636 es el segon campanar mes alt de Catalunya (60m).

La Puda de Montserrat. Les aigües van començar a ser usades amb finalitats medicinals l'any 1818. L'any 1829 es varen començar a construir dos edificis de banys, a cadascuna de les dues ribes del riu Llobregat, sota la direcció facultativa del metge Antoni Coca i Rabassa i la intervenció de Salvador Garriga, un sastre d'Esparreguera. Degut a la falta de diners, Garriga se suïcidà l'any 1831, i el seu germà continuà les obres, associat amb Francesc Castells i Francesc Pedrosa. L'any 1834 els edificis ja estaven en ple funcionament. Les riuades del riu Llobregat de 1842 i 1843 inundaren i arrasaren els edificis.

El balneari es va anar ampliant en el darrer quart del segle XIX. El seu moment d'esplendor va ser a finals del segle XIX i principis del XX, quan es posà de moda entre la burgesia barcelonina, que s'instal·lava a l'hotel Gori d'Olesa de Montserrat, amb el qual l'unia un servei permanent de diligències. Es va tancar el 1958 destrossat per una crescuda del riu i actualment és en estat ruïnós.


Links dinterès i documentació adjunta

Plànol Museu Sedó, Que veure


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.esparreguera.cat/; http://ca.wikipedia.org i altres webs i blogs d’accés públic.

Data de visita: 28/01/2012 Data de publicació: 24/01/2015 Data de revisió: 13/06/2020