Ajust pàgina

Esplugues de Llobregat


Àmbit Metropolità de Barcelona, Costa Barcelona

Comarques de Barcelona, Baix Llobregat, Barcelona

INICI

Anar al Baix LlobregatÀlbums: Esplugues de Llobregat 1, Museu de La Rajoleta,  Esplugues de Llobregat 3 i Esplugues de Llobregat 4


Cartell


Ajuntament


Monument a Motos Montesa


Museu de Can Tinturé


Forns de La Rejoleta


Àlbums: Esplugues de Llobregat 1, Museu de La Rajoleta,  Esplugues de Llobregat 3 i Esplugues de Llobregat 4


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Spelunchas (s.x), correspon al plural d'espluga 'cova'. De Llobregat, nom de la comarca.

Canvis de nom

Esplugas de Llobregat --> Esplugues de Llobregat  (03/09/1976)

Gentilici

Espluguí, espluguina

Agermanament

Macael, (Almeria).

Ahrensburg (Alemanya).

Lema

Esplugues t'estimo

Malnom

Cargolins


Data de visita:        22 i 29 de Setembre de 2013


Limita amb els municipis de Sant Just Desvern al Oest i al Nord, amb Barcelona al Nord-est, amb l'Hospitalet de Llobregat a l'Est i al Sud, amb Cornellà de Llobregat  al Sud i al Sud-oest i amb Sant Joan Despí a l'Oest i al Sud-oest.


Història

Al cim de la muntanya de Sant Pere Màrtir hi ha indicis d'un poblat iber. S'han trobat restes de ceràmica (ceràmica vidriada monocroma, ceràmica oxidada, ceràmica ibèrica tipus sandvitx), tot i que no s'ha trobat cap resta estructural. Esplugues de Llobregat es troba documentada des de l'any 964, en un testament, on esmenta cases vinyes i hortes sense esmentar però cap nucli de població. No serà fins a l'any 1096 quan es farà una delimitació del territori, enregistrant una desena de cases i una cinquantena d'habitants. L'esglesiola d'aleshores no en queda cap resta, però sí podem afirmar que era molt petita, romànica, i amb un petit campanar d'espadanya. Dedicada a Santa Maria Magdalena, i consagrada l'any 1103 per el Bisbe Berenguer de Barcelona. Al segle XII, la família més important és la dels Picalqués, amb la majoria de propietats del terme, entre les quals hi comptava el Castell de Picalqués. Així doncs durant l'edat mitjana, Esplugues s'articulava entorn a dos nuclis: El de la sagrera amb l'església i diverses masies al voltant, i per altra banda el nucli del Raval, on es trobava el castell, i l'antic hostal. No serà fins al segle XVIII amb la construcció de la Carretera Reial, en que es desplaça el centre del poble entorn aquesta nova via, fent perdre rellevància a l'antic nucli del Raval. Constància d'això és la construcció d'un nou hostal (actual casa de la vila) i la proliferació de casetes de treballadors a banda i banda de la carretera. Ja ben entrat el segle XX Esplugues farà el pas de poble a ciutat, sobretot a partir de la dècada dels anys 1950, que dels 5.000 habitants passa a 49.000 l'any 1990.


Comentaris

Vàrem aprofitar per a visitar Esplugues durant la festa major amb fira medieval inclosa, però no vàrem tindre temps d'acabar la visita, cosa que vàrem fer la setmana següent.


Fires i Festes

Sant Mateu el 21 de Setembre.

Santa Magdalena el 22 de Juliol


Vivències, curiositats i llegendes

Vàrem anar a visitar el monument anomenat “Prototips Montesa 1947-1970” fet lany 1971 per Josep Mª Subirachs amb formigó i peces de motocicletes al pati de l'antiga fabrica de motos Montesa que, un cop enderrocada la fabrica el 2002 i reutilitzats els terrenys i edificis auxiliars, a quedat aïllat dins d'un aparcament de camions, esperem que no desaparegui.


Personatjes il.lustres

Mercedes i Lorenzo Milà (periodistes).

Joan Isaac (Cantautor).


Entorn, Que veure

Carrer de Montserrat, Can Cortada, muntanya de Sant Pere Màrtir, Parc de Can Vidalet, Museu Tintoré i Museu de la Rajoleta.

Masana Pons (Vil·la Pepita i Vil·la Rosa)


Links dinterès

Informació de que veure a Esplugues

Mapa de punts d'interès d'Esplugues (GoogleMaps)

Punts d'interès format kml; Format TomTom Itinerari (.itn); Format Sigic (.itf); Format TomTom PDI (.ov2)

Llista de monuments d'Esplugues.


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://esplugues.cat/; http://esplugues.com; http://www.poblesdecatalunya.cat/; http://ca.wikipedia.org i altres webs i blocs daccés públic

Data de visita: 29/09/2013 Data de publicació: 21/02/2016 Data de revisió: 13/06/2020