Ajust pàgina

Canyelles



Penedès, Costa Barcelona

Comarques de Barcelona, Garraf, Barcelona

INICI

Tornar al Garraf


Totes les fotografies


Canyelles


Vista del poble


Can Sabat al Carrer Major


Torre del Castell


Can Faló


Restaurant Cal Manelet


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Canellas, Canelles i Cannelles (s. X). Diminutiu de canya en el sentit de 'canyssars petits'

Gentilici

Canyellec, Canyellenca

Sobrenom

El poble del Meteorit

Canvi de nom

Canyellas --> Canyelles (11/02/1983)

Agermanament

Castelvecchio Subequo (Itàlia)


Data de visita:        8/11/2015; 29/11/2015; 02/01/2016


Limita al nord amb Olèrdola, municipi de l'Alt Penedès. A l'est amb Olivella, al sud amb Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú i a l'oest amb Castellet i la Gornal municipi de l'Alt Penedès.

El municipi comprèn, a més del poble de Canyelles, diverses masies disperses, les cases del Xum actualment integrades al nucli urbà, i finalment, Llacunalba.

Avui dia, Canyelles és un municipi que sha expandit fins ocupar 14 Km2, i ha donat origen a grans urbanitzacions com són Califòrnia, Can Roca, la Cogullada, Daltmar, la Selva de les Meravelles, les Amèriques, les Palmeres, Muntanya del Mar, Nou Canyelles i Vora-Sitges.


Història, cultura, economia

El primer esment conegut del lloc de Canyelles és del 992 com a límit de Viladellops i apunta que la primera zona poblada del municipi fou Llacunalba; formà una quadra del gran terme d’Olèrdola, de la parròquia de Sant Miquel. Al segle XIV la quadra de Canyelles era possessió dels Marquet, ciutadans de Barcelona, amb 29 focs. Sembla que el castell fou una obra tardana; s’esmenta a partir del 1478 en possessió de Francí de Ferrer, cavaller de Tarragona. La parròquia de Santa Magdalena s’independitzà de Sant Miquel el 1627 en virtut d’una concòrdia entre el baró Joaquim de Terrer i la comunitat de Vilafranca (s’afegiren a la nova parròquia els masos de Girbals i del Caldori); l’església era del patronat del baró i així fou fins el 1955 (que s’extingí en declarar-se el baró en lloc ignorat).

La seva situació entre les viles del Maresme del Penedès i la capital de la vegueria féu que el poble es ressentís dels conflictes bèl·lics; així, el 1714 patí les represàlies dels filipistes i durant la guerra del Francès tingué gairebé sempre guarnicions d’un exèrcit o altre. Durant les guerres carlines, els voltants de Canyelles eren el lloc preferit per a les emboscades contra els transports de tropes o de viatgers; un capitost carlí conegut per Jaume Soler de Canyelles hi morí en combat el 1875. El 1886 hi hagué una autèntica revolta popular contra els recaptadors de contribucions, poc abans de la qüestió rabassaire, que tingué força incidència en un terme que havia fet del conreu de la vinya la principal font de treball i riquesa. El 1861 caigué dins el terme un aeròlit, prop la masia de la Casa Nova (els trossos anaren a diversos museus, entre els quals el "Museo de Historia Natural de Madrid"). Vora el puig de les Forques, prop del terme de Vilanova, al camí del Corral Nou, s’ha trobat ceràmica iberoromana.


El total de terres conreades al terme és important. Hi ha un predomini dels conreus dedicats a la vinya, encara que també es poden trobar petites extensions d’hortes i farratge. Cap a la segona meitat de la dècada del 1990, la dedicació ramadera es basava especialment en l’aviram.

La indústria té una gran importància en el conjunt econòmic del terme, especialment el sector químic. El sector de la construcció també hi té una representació notable, però cal dir que una part important de la població treballa en el sector dels serveis.


Vivències, comentaris i dites

Vàrem dinar al restaurant Cal Manelet on ja hi havíem dinat temps enrere, molt bona relació qualitat preu.


Curiositats i llegendes

El 14 de maig de 1861 caigué un aeròlit en aquest municipi. Les restes que quedaren d’aquest foren repartides per diferents museus de tota la península. Des d’aquest dia Canyelles es coneguda com “el poble del meteorit”.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

11 de maig: Fira de Sant Ponç i cargolada popular.

22 de juliol: Festa Major d’estiu en honor a Santa Maria Magdalena.

10 de setembre: Festa Major petita de Canyelles en honor a Sant Nicolau

Començaments de desembre: Fira de Santa Llúcia.


Entorn, que veure, què fer

Visitar el poble i passejar per els carrers del nucli antic descobrint cases de diferents èpoques.

Veure l'església i el castell.

Fer la "ruta dels tres puigs" i visitar algunes de les masies del terme municipal.


Links dinterès i documentació adjunta

Plànol de punts d'interès.

Què veure a Canyelles.

Plànol del municipi.

Itineraris: Google Maps.kml, TomTom.ov2, Sygic.itf, CoPilot.trp


Imprescindibles



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.canyelles.cat/; http://www.vineacanyelles.cat/ http://www.enciclopedia.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.poblesdecatalunya.cat/ i altres webs i blocs daccés públic

Data de visita: 26/03/2016 Data de publicació: 22/05/2016 Data de revisió: 12/06/2016