Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

Cabrera de Mar


Àmbit Metropolità


Comarques de Barcelona, Maresme, Barcelona

INICI


Anar al Maresme


Totes les fotografies


Cabrera de Mar


Jaciment a Cabrera


Castell de Burriac


Ajuntament


Ca l'Escarramant


Cartell d'Agell


Capella de Santa Elena d'Agell


Cementiri


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Denominació Laietana: Ilturo.
Denominació romana: Cabraria des del 1037
Denominació moderna: Cabrera de Mataró.
Durant la Guerra civil Espanyola (1937 a 1939): Cabrera del Maresme.
Del 1939 al 1967 es torna a dir Cabrera de Mataró.
Des del 1967 Cabrera de Mar.
Cabrera: lloc de cabres.

Gentilici

Cabrerenc, cabrerenca


Data de visita:        15/04 i 05/05 de 2012


Limita al Nord amb Argentona, a l'Est amb Mataró, al Sud amb el Mar Mediterrani i a l'Oest amb Vilassar, Cabrils i Òrrius.

La població actual esta distribuïda pels diferents nuclis veïnals destaquen els següent:Centre Urbà, Pla de lAvellà, Agell, Sant Joan de Munt, Mas Terrillo, Costamar i Bonamar.


Història, cultura, economia

El poblat de Burriac, unes de les ruïnes ibèriques més importants de la zona, va ser la primera capital històrica del Maresme, anomenada Ilturo en temps dels laietans que poblaven la zona.

De lèpoca romana es conserven les restes de les termes de Ca lArnau, a la vall de Cabrera, les més antigues de la península. Lhegemonia daquest poblat agrícola va durar fins el segle I aC, quan es traslladà la capital a Iluro, lactual Mataró.

La importància daquestes vil·les romanes es va mantenir durant els segles següents, com demostren les restes dun santuari a Can Modolell dedicat al déu Mitra. Les vil·les van anar deixant pas a les masies, testimoni encara viu del passat agrícola de Cabrera.

Al segle XI es va construir sobre les restes iberes i romanes el castell de Burriac, conegut fins al segle XIV amb el nom de Sant Vicenç i que va ser habitat fins al segle XVIII.

Cabrera va ser durant època medieval un terme independent dins de les Franqueses del Maresme. Lany 1480 es va alliberar de la jurisdicció feudal de la Corona i es va convertir en carrer de Barcelona.

Els antics habitants de Cabrera de Mar, pertanyien al poble-estat iber dels laietans, el qual controlava el territori delimitat pel massís del Garraf al sud, la delta de la Tordera pel nord i la serralada prelitoral a l'interior. El poblat de Burriac feia la funció de capital d'aquest territori,

L'àrea més propera al mar (fins a aproximadament uns 2 Km de la costa) presenta un perfil pla. La línia de costa està formada per una platja de sorra, continuació de la platja de Vilassar. Per contra, l'àrea interior presenta un relleu molt accidentat, degut a la presència de la Serra de Sant Mateu, part de la Serralada Litoral.

L'economia del municipi es fonamenta en l'agricultura de flors i plantes ornamentals, la indústria; amb un extens polígon industrial al Camí del Mig i a la zona que limita amb Mataró, i del sector serveis en destaca un important centre comercial.

La vall de Cabrera és rica en jaciments arqueològics. Entre aquests destaca el poblat ibèric de Burriac, que sestén pel vessant de migdia del turó, just per sobre de Can Modolell. El jaciment és a la bifurcació del camí de Can Segarra que mena cap a la muntanya de Burriac, en una part elevada entre dues rieres. Les excavacions han permès documentar-hi les termes públiques, les més antigues de la península.


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Personatges il·lustres

Paco Martínez Soria que hi va viure diversos anys i hi esta enterrat.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

La Festa Major d'hivern es celebra el 22 de gener, Sant Vicenç.

La Festa Major d'estiu el dia 1 d'agost, Sant Feliu.

A la primavera, cada dos anys se celebra una fira ibero-romana.

Els dimarts hi ha un mercat setmanal.


Entorn, que veure, què fer

Restes de l'antic Castell de Burriac o de Sant Vicenç (font de llegendes i símbol del municipi).

Església parroquial de Sant Feliu, gòtic català tardà.

Criptopòrtic de Can Modolell, jaciment romà-medieval.

Poblat ibèric d'Ilturo a la muntanya de Burriac.

Les masies de can Bartomeu i de cal Conde.

El jaciment arqueològic de ca l'Arnau amb uns banys romans que s'han pogut datar entre els anys 150 - 75 a.C.

A Agell de Dalt:

Centre històric.

Lesglésia de Santa Hel·lena.

Can Bartomeu.

Torre Ametller.


Links dinterès i adjunts

Plànol de Cabrera de Mar

Ruta per Cabrera

Mapa general de la ruta

Mapa Cabrera poble

Mapa Agell



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.cabrerademar.cat/; http://www.poblesdecatalunya.cat/; http://ca.wikipedia.org i altres webs i blogs daccés públic

Data de visita: 15/04/2012 Data de publicació: 07/03/2015 Data de revisió: 16/06/2020