Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Caldes d'Estrac (Caldetes)


Àmbit Metropolità


Comarques de Barcelona, Maresme, Barcelona

PÀGINA D'INICI


Anar al Maresme


Àlbum de fotografies


Caldes D'Estrac


Torre de guaita


Hotel Colon. Balneari on varem anar.


La font d'aigua calenta de l'ajuntament.


Safareig d'aigua termal


Detall casa modernista.


Àlbum de fotografiesLocalització i dades demogràfiques

Etimologia
Calidas Extrarag (s XII), prové del llatí "Aquas calidas" i de "Estrac" derivat de l'antropònim llatí "Asterius" amb el sufix "-ac" de caràcter gàlic.

Gentilici

Caldenc, caldenca

Malnom

Nansers [o nauxers]

Agermanat amb

Castelfranco di Sopra, municipi de la Toscana italiana


Data de visita:        18 de Febrer de 2012


Situat entre Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar.

Hom creu que el determinatiu d'Estrac té el seu origen en el topònim Estarac, que prové del nom cèltic Astaracus. Per contra, se sap que en temps dels romans la població ja era coneguda per les aigües termals. L'anomenaven Aquae Calidae, i d'aquí ve el nom de Caldes. procedent d'Aquitània.


Història

Els banys termals han estat al llarg de la història el principal atractiu de la vila. Des dels temps dels romans que anomenaven el lloc Aquae Calidae i, posteriorment, dels àrabs, les aigües de Caldes han atret gent de totes les èpoques i cultures per les seves característiques especialment indicades per a la salut.

Fou durant els darrers 25 anys del segle XIX quan Caldetes va viure el seu esplendor. Linici se situa a les darreries del segle passat, durant el període anomenat "La Febre d'Or" 1871-1885 i, els anys posteriors, marcats per la celebració de l'Exposició Universal del 1888. Foren els aristòcrates que estiuejaven des de feia temps a Caldetes els que varen decidir construir-hi la seva residència.

Arran del conflicte bèl·lic (1914-1918) va començar un altre període de desenvolupament a Catalunya que va tenir com a protagonistes els nous rics de la burgesia industrial: gent de Barcelona, Sabadell i Terrassa, principalment, que, entre els anys 1917 i 1920, es varen fer construir les mansions modernistes i noucentistes al Passeig dels Anglesos.


Comentaris

De bon matí varem anar al balneari de la platja, un parell d'hores d'aigua calenta, dolça i salada per sortir relaxats i començar a visitar pobles.


Vivèncias, curiositats i llegendes

El guariment de la princesa mora Fàtima, que va venir per prendre les aigües i es va casar amb un prohom de la vila, ha esdevingut una llegenda local molt popular.

Termalisme. Caldes d'Estrac es beneficià dels privilegis de ser considerada municipi de dret llatí gràcies a les seves aigües termals, distingides pels romans amb la denominació d´Aquae Calidae. Els romans van alçar les termes al peu del turó de Caldes, dins la vila vella, punt on el deu d'aigua termal brolla a l'exterior. Aquestes termes es troben sota els actuals banys termals de Caldetes, nom amb el qual és coneguda la població popularment.


Festes i tradicions

Santa Llúcia

La Dormida

Festes del Carme

Festa Major

Carnaval

Cavalcada de Reis


Entorn

Banys Termals; Can Bastos; Can Gili (Residència Bellavista); Can Milans; Can Nadal; Capella de la Mare de Déu del Remei; Capella del Carme; Carrers Sta. Teresa i Callao (Primer estiueig); Casa Ugalde; Fundació Palau i Fabre; La Caldetense; Mercat Municipal; Parròquia de Santa Maria; Torres de guaita

Entorn natural: Les platges; Parc Joan Maragall; Parc Muntanyà; Ruta Les 3 Viles


Links dinterès


Adjunts

Itinerari turísticPer contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.caldetes.cat/; http://ca.wikipedia.org i altres webs i blocs daccés públic

Data de visita: 18/02/2012 Data de publicació: 07/02/2015 Data de revisió: 27/05/2020