Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Dosrius


Àmbit Metropolità


Comarques de Barcelona, Maresme, Barcelona

INICI


Anar al Maresme


Totes les fotografies


Dosrius


Pou de glaç


Fita que varem trobar prop de Sant Andreu d'Alfar


Església de Sant Iscle i Santa Victòria


Posta de sol des del Santuari del Corredor


Dosrius vist des de dalt


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Duos Rios (Any 963)

Gentilici

Dosriuenc, dosriuenca


Data de visita:            05 de Maig de 2012


Limita al Nord i a l'Est amb els termes vallesans de Vallgorguina, Vilalba Sasserra, Llinars del Vallès i la Roca del Vallès, al Sud amb els d'Argentona i Mataró, al Sudest i a l'Est amb Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Munt.

El municipi està format pels nuclis de Dosrius, Canyamars i Can Massuet-El Far.


Història, cultura, economia

La història de Dosrius és molt antiga, ja que així ho confirmen els vestigis trobats, gràcies als quals podem remuntar a milers d'anys enrera. Aquesta zona, va estar poblada durant el període de la prehistòria, així ho confirmen els palets pintats que, segons Maria Ribas, van ser trobats a les sitges pre-romanes del poblat del Far, i que pertanyen a l'època del Paleolític.

A Canyamars, va ser trobat un sepulcre Megalític, que pertanyia al període del Neolític.

Pel que fa als Ibers, segons Maria Ribas, també s'assentaren en diferents indrets d'aquest municipi.

Pel que fa a l'època Romana s'han trobat vil·les romanes amb sepultures d'incineració i sitges d'enterrament en el Santuari del Corredor; i ceràmica romana acumulada o escampada i restes indeterminades molt fragmentades a Canyamars (darrera cal Pegaire), a Dosrius (al CasteII). A can Terrades del Molí s'hi van trobar restes d'una possible vil·la romana.

La incursió dels Carolingis, també arribà a Dosrius, ja que, segons Esteve Albert, els Carolingis, cap a l'any 801 en l'intent de conquerir tot el territori ocupat pels sarraïns, d'lIuro/Alarona fins a l'Ebre, instal·laren campaments en diferents zones de l'actual Maresme, i sembla que un d'aquests campaments fou instal.lat a Dosrius, al lloc on hi ha l'ermita de Sant Llop.

Els documents que s'han trobat que fan referència al poble, daten de l'any 963 fent servir el topònim "Duos Rios" i apareix amb la forma DUOSRIOS el 990 i 1017.

Pel que fa a la història del període Medieval, cal dir que aquesta va transcórrer totalment lligada al Castell que és un dels més antics de Catalunya. Datats els seus orígens al segle XI, es contemporani a altres com el de Montgat, Vilassar, Burriac, ...

Està situat dalt d'una muntanya de 246m, d'alçada, considerant-se un important cim estratègic amb una àmplia panoràmica de tota la vall. Com el de Burriac, el Castell de Dosrius forma part del sistema tradicional de defensa de Barcelona.

Del primer terç del segle XII daten els documents que manifesten la transcendència històrica de l'indret.

Els llinatges del Castell de Dosrius foren successivament: els DOSRIUS (s.XI - finals s. XIII), els CASTELLÀ (finals s.XIII - XV) i els SENTMENAT (s.XVI - XX).

El segle XIV és el més abundant pel que fa a la documentació del Castell de Dosrius.

D'ençà del 1453 fins el 1690 el Castell i la baronia de Dosrius esdevenen el Marquesat de Castelldosrius, perllongant-se fins l'actualitat.

Tot el subsòl de Dosrius es ple d'aigua emmagatzemada que forma laqüífer de Dosrius. Això fa que s'hi puguin trobar moltes fonts amb aigua de qualitat.


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes

Per anar del Far al Pou de glaç varem passar per un camí de terra molt fet malbé, varem tocar varies vegades a terra amb els baixos del cotxe i, en algun punt, vam estar a punt de quedar-nos encallats. Inclús un trosset el varem fer amb tres rodes ja que el cami estava ple de solcs fets per l'aigua.


Entorn, que veure, què fer

Castell de Dosrius

Ermita de Sant Llop (segle XVI)

Església de Sant Andreu el Far (segle XVII)

Església de Sant Esteve de Canyamars, gòtic (segle X)

Església de Sant Iscle i Santa Victòria (segle XVI), d'estil gòtic i campanar de torre quadrada.

Pou de Glaç.

Santuari del Corredor (segle XVI)

Torre de les Aigües.

Dolmen de ca l'Arenas.

Els diumenges hi ha mercat setmanal.


Links dinterès i documentació adjunta

Plànol general

Plànol punts dinterès

Que veure

Itinerari per a TomTom


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://dosrius.cat/ ; http://www.poblesdecatalunya.cat/ ; http://ca.wikipedia.org i altres webs i blogs daccés públic

Data de visita: 05/05/2012 Data de publicació: 21/03/2015 Data de revisió: 16/06/2020