Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Sant Quirze del Vallès

INICI


Vallès Occidental

Àmbit Metropolità de Barcelona - Costa Barcelona


Vallès Occidental, Barcelona


Àlbum de fotografies 1: Sant Quirze

Àlbum de Fotografies 2: Les Fonts


Sant Quirze del Vallès


Antic Sindicat Agrícola, 1917


Església de Sant Quirze i Santa Julita


Mas Duran


Casal les Fonts


Can Travessa


El Castell


Àlbum de fotografies 1: Sant Quirze

Àlbum de Fotografies 2: Les Fonts


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Sant Quirze, titular de la parròquia; Vallès, determinatiu comarcal.

Gentilici

Santquirzenc, santquirzenca.

Canvis de nom

El 1426 apareix per primer cop el nom de Sant Quirze de Galliners referit a la parròquia, conjuntament amb el de Sant Quirze de Terrassa.

Abans del cens de 1857 el nom era San Quirse de Tarrasa.

El 1857 es va castellanitzar oficialment el nom com a San Quirico de Tarrasa.

L'any 1933 passà a anomenar-se Sant Quirze de Galliners.

Entre el 1935 i el 1939, el municipi va canviar el seu nom per el de Quirze de la Serra. En acabar la Guerra Civil van oficialitzar el nom de nou com San Quirico de Tarrasa.

El 18/03/1976 es va canviar el nom per Sant Quirze del Vallés.

El 18/04/1984 Sant Quirze del Vallés passa a anomenar-se Sant Quirze del Vallès.

Agermanament

Antilla (Cuba).

Sobrenom

Mussols.


Data de visita:          24/03/2021


Al municipi hi trobem les següents entitats singulars de població: Sant Quirze del Vallès, les Fonts, Poble Sec, los Rosales, la Colònia Castelltort, Can Casablanques, Can Pallars i Llobateres, el Castellet, Mas Duran, Sant Quirze Jardí, Vall Suau i Can Feliu i Vallès Parc


Limita al nord amb Sabadell, a l'est amb Sabadell i Badia del Vallès, al sud-est amb Cerdanyola del Vallès, al sud amb Sant Cugat del Vallès i Rubí i a l'oest amb Terrassa.


El mèdi físic

Sant Quirze del Vallès està situada en una de les zones més privilegiades de Catalunya. Centre neuràlgic  de vials principals de comunicacions en l'àmbit europeu.

El seu territori és més aviat muntanyós, ja que en bona part és ocupat per la serra de Galliners. La part de ponent del terme pertany a la conca del Llobregat; les aigües, a través de torrents sense gaire identitat, van a parar a la riera de Rubí. A la banda de llevant, la xarxa hidrogràfica (que correspon a la conca del Besòs) és vertebrada per la riera de Barban (formada per la unió dels torrents de la Batzuca i de la Grípia), a la qual s'uneixen els torrents de la Bigorra, de la Font del Pont i de Berardo, formant tots plegats la riera de Sant Quirze que, després de rebre el torrent de Can Camps, desguassa al riu Sec.

A Sant Quirze tenim un clima mediterrani, això vol dir que a l'hivern no hi fa molt de fred, només glaça algun dia i poques vegades hi neva. En canvi, a l'estiu fa molta calor i no hi plou gaire, sobretot al mes de juliol. A la primavera les temperatures són suaus, no hi fa massa fred ni massa calor, i hi plou molt sovint. És a la tardor quan plou poca estona, però molt fort. En canvi, els hiverns, normalment, no són gaire plujosos; a vegades, quan hi ha força humitat i no bufa el vent, al fons de les valls hi ha boira.


Història, cultura, economia

El municipi de Sant Quirze comprèn tot el territori de l'antiga parròquia de Sant Quirze que pertanyia al terme del castell de Terrassa i també el de la parròquia de Sant Feliuet de Vilamilans, que va ser agregada al segle XV.

El 1359 el terme encara depenia de Terrassa, que es va desdoblar més tard en dues universitats, la de la vila i la de la part forana, però eren totes dues regides per un mateix batlle. Al 1800 la universitat forana va aconseguir tenir batlle propi, en constituir-se el municipi de Sant Pere de Terrassa. L'any 1848 la parròquia de Toudell, de Sorbet i de Sant Quirze es van separar d'aquest terme municipal.

El municipi de Sant Quirze de Terrassa continuà dins el partit judicial de Terrassa fins que va ser incorporat al de Sabadell, el 1891. El 1976 el municipi va canviar el seu nom pel de Sant Quirze del Vallès, cosa que va provocar alguna discrepància.

L'església de Sant Quirze és esmentada el 1013, però no és citada específicament com a parròquia fins el 1114. L'església no conserva restes antigues, ja que va ser ampliada al 1701-1702, i es va enderrocar una bona part de l'edifici per aprofitar-ne els materials. El 1708 l'església adquirí un retaule barroc. Amb la construcció d'un nou temple degué quedar fora d'ús l'anterior retaule gòtic, que ara es guarda al Museu Diocesà de Barcelona.

Al 1428 l'església de Sant Feliuet de Vilamilans, antiga parròquia, es va agregar com a sufragània a Sant Quirze. L'església és un edifici pre-romànic restaurat al segle XI. Al seu subsòl es va trobar dins d'una sitja una ara paleocristiana de marbre blanc, del segle V, que va ser reaprofitada als primers anys del segle X, quan es va restaurar el culte de l'antiga església. Avui dia és una simple capella on se celebra un aplec de Dilluns de Pascua.

Arqueològicament, tenen gran interès els jaciments neolítics de la bòvila de Maduell. També s'hi han trobat vestigis romans i peces paleontològiques.


Sant Quirze té moltes entitats i serveis com la biblioteca municipal, el poliesportiu, el Casal d'Avis, Dones per Sant Quirze, el Canya Jove, el Club Excursionista de Sant Quirze del Vallès (CESQV), el Grup d'Investigació Històrica de Sant Quirze del Vallès (GIHSQV), la Societat Coral Il·lustració Artística, la coral infantil l'Estel de Paper. Des de l'any 1992 cada segon cap de setmana després de Setmana Santa se celebra l'Aplec del Mussol.


El municipi té una tradició eminentment agrícola. Els conreus de la vinya i els masos dispersos per tot el terme van dibuixar l'escenari de Sant Quirze fins no fa gaires anys. Al principi del segle xx, molta gent de Sant Quirze compaginava la feina a les fàbriques de les ciutats veïnes amb el conreu de la terra. La proximitat de la ciutat de Sabadell, l'establiment de l'estació del ferrocarril i la progressiva instal·lació d'indústries al voltant del municipi van provocar un canvi en aquest tarannà agrícola, i Sant Quirze progressivament s'anà transformant en un municipi de serveis i, sobretot, residencial.

Les activitats terciàries són el principal motor econòmic del municipi i apleguen prop de dues terceres parts de la població ocupada. Lagricultura és en forta recessió, juntament amb la ramaderia. Els principals conreus són els cereals (civada, ordi, blat), el farratge, les lleguminoses i el gira-sol. Quant a la ramaderia, hom destaca la cria daviram i de bestiar oví.

La indústria constitueix la segona activitat amb major pes dins leconomia municipal. En el terme hom troba els polígons de Can Casablanques, Can Torres i Can Llobet i el Polígon Industrial del Sud-est. Predominen les empreses mitjanes i grans, entre les quals hi ha del sector tèxtil, metal·lúrgic, alimentari, químic, electrònic, de les arts gràfiques, etc.


Personatges il·lustres

Joan Vila-Puig (1890-1963), pintor.


Gastronomia

La mongeta del Ganxet conreada a Sant Quirze.

Els Mussolets, dolços típics de Sant Quirze del Vallès. Tenen forma de mussol i són unes divertides postres que combinen pinyons, crema, fruites i pa de pessic.

Coques de Sant Quirze són un dels productes més típics del municipi. Coca de pa cruixent i saborós.


Vivències, curiositats i llegendes

Els habitants de Sant Quirze del Vallès reben el sobrenom de "mussols". Aquest costum ve de que a les nits de Festa Major hi havia picabaralles i corredisses pels carrers. Els de Sabadell provocaven els joves de Sant Quirze, prenent-los les noies i quan tothom ja dormia trucaven els timbres de les cases, per empipar els veïns. Quan aquests sortien per la finestra per veure què passava, els de Sabadell els deien mussols.

Durant molts anys aquest mot ha suposat una arma per ridiculitzar a la gent de Sant Quirze. Però avui Sant Quirze ha adoptat la figura del mussol com una mena d'insígnia de la ciutat, motiu pel qual fins i tot se celebra un aplec el cap de setmana després de Setmana Santa.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Passada de Sant Antoni Abat. Un diumenge del mes de febrer.

Aplec del Mussol. El segon cap de setmana després de Setmana Santa.

La Festa del Mussol. El cap de setmana més proper a la Diada de Sant Jordi.

Dia Internacional de la Dansa. La setmana de Sant Jordi.

Festa Major de Sant Quirze. El primer diumenge de setembre.

Festa Major de les Fonts. En honor a la verge del Roser, a principis d' octubre.

Festa del Most. Se celebra cada dos anys entre els mesos de setembre i octubre.

Mercat setmanal el dimecres al centre del poble de Sant Quirze, el diumenge al barri de les Fonts, i també al polígon de Can Torres i Can Llobet.


Entorn, que veure, què fer

Voltar per el casc antic.

Passejar per els parcs.

Fer una volta per Sant Joan les Fonts.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Map; Que veure a Sant Quirze del Vallès; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml) i Google (.kmz).




Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels webs http://www.santquirzevalles.cat/; https://turismedia.info/; https://www.icgc.cat/; http://www.oocities.org/; https://www.parlament.cat/; http://municat.gencat.cat/; http://www.idescat.cat/; http://revistes.iec.cat/; https://www.hacienda.gob.es/; https://www.ine.es/; http://www.apuntsdunnummulit.com/; https://www.enciclopedia.cat/; https://sites.google.com/a/xtec.cat/llibre-digital-sant-quirze/8-les-nostres-llegendes/del-perque-de-sant-quirze-se-n-diu-el-poble-dels-mussols; http://ca.wikipedia.org;  i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 24/03/2021   Data de publicació: 12/10/2021