Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Ullastrell


INICI






Anar al Vallès Occidental

Àmbit Metropolità de Barcelona - Costa Barcelona


Vallès Occidental, Barcelona


Totes les fotografies Google+ i Flickr


Ullastrell


Cooperativa agrícola El Progrés d'Ullastrell


Ajuntament


Cal Cristí

Església de Santa Maria


Totes les fotografies Google+ i Flickr


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga trobem la forma Oleastrello (s. xi) lloc, bosc petit, dullastres.
Segons autors prové de làrab úlya , que vol dir "muntanya", tot i que gairebé amb tota seguretat prové del llatí oleaster, oleastrum en referir-se a un "ullastre", una "olivera borda".

Gentilici

Ullastrellenc, ullastrellenca.

Altres noms

Es coneix també tradicionalment pel nom d'Ustrell.

Dites

A Ullastrell, les figues les mengen amb pell.

Si Montserrat porta capa, la pluja no s'escapa.

Si el sol es pon en calçada i en dijous, al cap de tres dies pluja.


Data de visita:          11/02/2017


Limita al nord amb Viladecavalls i Terrassa, a lEst amb Rubí, al Sud amb Castellbisbal i a lOest amb Abrera.

A més de la capital municipal comprèn els nuclis de Ca n'Amat, Can Cabassa i Can Palet.


El mèdi físic

Londulació del terreny fa que les terres de conreu tinguin molts desnivells; els pendents, que arriben fins a les fondalades de la riera de Gaià, saprofiten pel conreu de la vinya i dels arbres fruiters.

La hidrografia és tributària del Llobregat per lesquerra i es limita a uns quants torrents.


Història

S'ha trobat un anell visigòtic i restes de ceràmica del segle IV en una vinya molt a prop del lloc on és ara Ullastrell que demostren que ja hi havia habitants.

Trobem documents que ja ens parlen de la parròquia de Santa Maria dUllastrell al 1350. Santa Maria va pertànyer al monestir de Sant Llorenç del Munt.

De finals del segle XVI hi ha documents que demostren que Ullastrell estava formada per diferents masos i la gent que hi vivia es trobaven a l església de Santa Maria. Hi ha masos que han desaparegut i daltres que encara existeixen com el mas Ca nAmat, Can Rodó, Can Torrella, actualment Can Font, Can Palet i el mas Miquel , posteriorment Can Gras.

La formació del poble és del segle XIX. En el cens de 1818 hi figuraven 212 habitants. Ja hi havia moltes cases al voltant de lEsglésia. Lany 1860 ja eren 606  habitants. En el segle XX van arribar a 1000.

Una part reduïda d'aquesta població ja tenien les seves cases en les zones que posteriorment formarien els tres barris en que tradicionalment es dividia el poble. Al voltant de l'Església i seguint el límit entre dues propietats es va formar el barri del Sardà. A l'altra extrem de la carena que descriu el poble actual, s'hi anaven edificant les cases del barri de Can Gras, abans esmentat. Entremig, i seguint la serra, anomenada de Cantallops, s'hi va anar formant el barri de la Serra.

Bona part d'aquesta estructura urbana, cap a mitjans del segle XIX ja devia estar formada, ja que en el cens de 1860 la població arribava a les 606 persones. Aquesta xifra va variar poc fins a finals del segle XX en que es va arribar al 1000 habitants.


Leconomia tradicional ha estat basada sempre en el conreu de la terra; hom dedica els trossos més plans als cereals, i aprofita els terrenys en desnivell (que són la majoria) quasi només per al conreu de la vinya.

Hi ha un important celler cooperatiu (Celler Vitícola dUllastrell i Serveis Agraris) que té cura duna bona part de la comercialització del vi, però la proximitat amb Terrassa ha fet que des de sempre es venguessin molts productes directament del pagès al consumidor, de la qual venda curaven principalment les pageses que en colles anaven al mercat de Terrassa, passant entre boscos, per la drecera de Can Poal, carregades amb grossos cistells de fruites i verdures i, a vegades, amb animals de bast. Això creà la necessitat dun transport públic amb Terrassa, que començà amb tartana (1912) i després amb autoòmnibus (1923).

La mecanització del camp ha permès de modificar la base de leconomia agrícola del poble, basada només en el vi. Els principals conreus són la fruita dolça (cirerers i guinders, presseguers, albercoquers), lolivera, les hortalisses (conreades als marges de la torrentera de sota el barri de la Serra i a la riera de Gaià), lalfals i la vinya. Hom complementa les activitats del camp amb explotacions avícoles i de conills.

Els serveis són lactivitat dominant i apleguen aproximadament la meitat dels actius, per bé que la majoria daquests desenvolupen la seva activitat laboral a Terrassa. Pel que fa a la indústria, lúnic sector amb un cert pes és el químic.


Personatges il·lustres


Comentaris

Ullastrell és un mirador fantàstic  des de qualsevol dels seus carrers, ja sigui cap al Vallès Occidental, cap al Baix Llobregat, o cap a les muntanyes de Montserrat i de Sant Llorenç. Hi ha tres miradors naturals i al mirador del turó del Rector tenim una panoràmica de 360 graus des del que es poden veure més de trenta pobles. El problema (llástima) va ser que el dia que hi vàrem anar estava molt ennuvolat.


Vivències, curiositats i llegendes

A Ullastrell hi ha un heliport privat.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Fira de lOli i la oliva. El tercer cap de setmana de gener.

Festes de Serralavella dUllastrell. El quart dimecres de quaresma.

Caramelles. El dia de Pasqüetes (el diumenge posterior a Pasqua)

Festa Major. El 15 dagost.

Ullastroc. mercat dintercanvi i segona mà. (Dues vegades a l'any, primavera/estiu i tardor/hivern.)


Entorn, que veure, què fer

Escalinata modernista de l'Ajuntament d'Ullastrell.

Església de Santa Maria d'Ullastrell.

Mirador de la Plaça dels 4 vents

Mirador de del Turó de Can Palet.

Turó del Rector.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Què veure a Ullastrell

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml) i Google (.kmz)


Mapa de punts d'interès


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.ullastrell.cat/; http://www.festacatalunya.cat/; http://www.poblesdecatalunya.cat/; https://ca.wikipedia.org/; http://www.barcelonaesmoltmes.cat/; http://www.visitvalles.cat/; http://www.enciclopedia.cat i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 11/02/2017 Data de publicació: 07/05/2017 Data de revisió: 24/06/2020