Ajust pàgina

Caldes de Montbui


Catalunya Central - Àmbit Metropolità de Barcelona


Comarques de Barcelona, Vallès Oriental, Barcelona


PÀGINA D'INICI

Anar al Vallès Oriental


Totes les fotografies


Cartell


Termes Romanes


Sefareig de la Portalera


Casa de les trabucades


Font del Lleó, l'aigua surt a 74º


Torre de la presó


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Aquae Calidae (Aigues calentes); mont (muntanya); bui (fita, molló o bou)

Gentilici

Montbuienc, montbuienca; Calderí, calderina

Canvis de nom

Caldas de Montbuy --> Caldes de Montbui   (11/02/1983)

Malnom

Soperes. Bocapodrits. Rovellades.

Dites

A Montbui fan les sopes en una campana.

A Caldes putes i lladres.

A Palou són boniquetes, a Sentmenat ja no ho són tant, a Caldes les rovellades i a Sant Feliu la flor del ram.

A Sant Celoni venen oli, a Cardona venen sal, a Sant Feliu el vinagre i a Caldes fan l'enciam.Data de visita:          13/04/2013


Limita al Nord amb Gallifa i Sant Feliu de Codines, a l'Est amb Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana i Lliçà de Munt, al Sud amb Palau-Solità i Plegamans i a l'Oest amb Sentmenat i Sant Llorenç Savall.

Entitats de població: Caldes de Montbui, Can Valls i Torre del Negrell, els Lledoners i els Saulons i la Finca Ribó.


Història, cultura, economia

Els primers vestigis de població es remunten al neolític (4500 a 2200 aC), dels temps dels Ibers es conserva la Torre Roja.

Els romans van fer un balneari aprofitant les aigües calentes que brollen de forma natural i, a l'entorn d'aquest, va néixer la població de Aquae Calidae.

A l'edat mitjana, el municipi es va consolidar com un important centre comarcal i des de principis del segle XII va tenir un mercat setmanal.

Entre els segles XIII i XIV, Caldes, que va començar a denominar-se "de Montbui" per la seva proximitat als barons dels senyors Montbui.

Caldes s'ha mantingut històricament.

Després de les guerres dels Segadors i de Successió, Caldes va entrar en una decadència de la que no es va recuperar fins després de la Guerra del Francès al segle XIX.

A finals del segle XIX la prosperitat tornà al municipi de la mà de les aigües termals i l'arribada del tren i, a començaments del segle XX, en davallar el sector dels balnearis es el comerç de la pedra granítica que manté la prosperitat a Caldes.

Actualment gràcies a l'activitat industrial i al naixement d'urbanitzacions com a segona residència continua la prosperitat, a part el termalisme torna a estar de moda.


Comentaris

Situat molt a prop de Barcelona, està des de sempre lligat a l'aigua calenta. Sembla que va ser el primer poble amb termes de Catalunya i te les termes romanes més ben conservades de la Península Ibèrica.

Son famosos els carquinyolis, el mató, la mel i les cireres.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Fira dantiquaris i brocanters: 1r diumenge de cada mes

Fira dartesans dalimentació: 2n diumenge de cada mes

Mercat dartesans i doficis antics: 3r cap de setmana de març

Festa Major: 2n cap de setmana doctubre


Vivències, curiositats i llegendes

Aprofitant que vàrem anar a Sant Miquel del Fai amb el nostre fill petit, la seva dona i el seu fill, un cop feta aquesta visita vam anar a dinar  i a fer la visita a Caldes de Montbui. Visita molt interessant.

Casa de les trabucades, el nom li ve donat perquè en la seva façana es pot observar els impactes dels trets de trabuc que es varen produir a l'any 1873 durant les guerres carlines. En el Raval del Remei es lliurà un gran combat perquè els carlins varen optar per aquell indret per atacar la ciutat i forçar l'entrada a la vila.


Entorn, que veure, què fer

Les fonts daigües termals.

El safarejos.

Termes romanes.

Balnearis.


Links dinterès i documentació adjunta

Plànol de punts dinterès.

Recorregut per Caldes de Montbui

Guia turística

Itinerari per a Navegadors. TomTom (.itn), Sygic (.itf), Google (.kml) i Google (.kmz)Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.caldesdemontbui.cat/; http://www.visiteucaldes.cat; http://www.thermalia.cat; http://ca.wikipedia.org; http://www.pueblos-espana.org, http://patmapa.gencat.cat/, oficina de turisme de Caldes i altres webs i blocs daccés públic.

Data de visita: 13/04/2013 Data de publicació: 07/03/2016 Data de revisió: 24/06/2020