Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Bellveiì


Costa Daurada


Tarragona, Comarques de Tarragona, Baix Penedès


INICI

Anar al Baix Penedès 


Totes les fotografies


Bellvei


Ajuntament i esglesia


Casa de la torre


Font al poble


Cal Roig i Torre de Bellvei


Detall del poble


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Bellvici, Bellvehi, Bellvey. Compost de bell i veure, és a dir «bella vista» per la seva situació de talaia.

Gentilici

Bellveienc, bellveienca

Canvia de nom

De Bellvey a Bellvei (11/02/1983)

Malnom

Rovellades

Dites

A l’Arboç les nenes maques, a Gornal ja no ho són tant, a Bellvei les rovellades i al Vendrell la flor del camp.



Data de visita:                19 de Maig de 2012


Limita a l'extrem més septentrional amb Banyeres del Penedès, seguint un camí antic que passa pel cap de municipi, i per un punt amb l'Arboç; confronta amb Castellet i la Gornal (Alt Penedès) al SE; a migdia, coincidint en part amb el curs del torrent de la Corbatera, limita amb Calafell; al SW limita amb el Vendrell, i al NW amb Santa Oliva.

El municipi comprèn el poble de Bellvei i la urbanització de la Baronia del Mar, a part hi ha diverses masies arreu del terme.

El municipi es va formar all final de les senyories el 1835.


Història, cultura, economia

El lloc de Bellvei, antigament, formava part del gran terme de Castellet. És documentat el 1037 en la concòrdia d'un plet de límits entre Bernat Otger, senyor del castell de Castellet, i l'abat de Sant Cugat, on s'esmenta la torre que fou de Tedbert “que dicunt Bellvizi” i, també, el lloc de la Muga. La torre de Bellvei no fou mai un castell termenat, sinó una fortalesa menor del terme de Castellet. Les persones que la posseïen, però, amb el temps es van cognomenar Bellvei. Un d'ells, Arnau de Bellvei, era de l'orde de l'Hospital i preceptor de la casa de Sant Valentí de les Cabanyes. El 1326 Guillem de Bellvei comprà el castell de Lavit per nou anys i, com que els seus descendents es negaven a restituir-lo, hagué d'intervenir el rei Pere III per a obligar-los a la restitució. Per aquell temps (1556) el senyor Bernat Ferrer era baró de Castellet, Bellvei i quadres de la Muga. Aquestes mateixes possessions el 1620 eren de la baronessa Maria d'Aguilar. Al segle XVIII Castellet i Bellvei eren del comte de Santa Coloma, molt poderosos i amb extensos dominis.

Les terres de conreu, predominantment de secà, ocupen gran part del terme, i l’agricultura ha mantingut cert pes en l’economia. La vinya, que a la primeria del segle XX era el conreu predominant, ha retrocedit considerablement tot deixant lloc als cereals, que eren el conreu majoritari al segle XVIII, i a la fruita. Actualment la vinya és seguida pels garrofers, els cereals, les oliveres, els ametllers i els fruiters. Al regadiu sobresurten les collites de melons, préssecs i enciams. Hi ha una cooperativa agrícola amb una caixa rural i un celler cooperatiu fundat el 1965. El molí d’oli és en desús.

La indústria tradicional de les gorres de cop ha desaparegut pràcticament, però s’ha expressat la voluntat de recuperar aquesta tradició artesanal mitjançant la creació d’una escola i la promoció d’aquest article en mostres i fires. Al terme s’han anat instal·lant diverses empreses, entre les quals destaquen la destil·leria Teichenné, que elabora, entre altres, el popular licor de crema catalana, i l’empresa Kettal, de mobles de jardí i decoració exterior. També és destacable l’empresa Reverté Productes Minerals, d’explotació de carbonat de calci per a la fabricació de guixos i blancs minerals.


Comentaris i dites

Cal esmentar la cantera que fabrica el 'blanc dEspanya' i que, de fet. es el que mes es veu del poble quan es passa per la nacional 340.


Vivències, curiositats i llegendes

A les roselles les anomenen "Pipiripip" i a les formigues "Patarol".

També s'ha de destacar que es lúnic lloc de Catalunya productor de 'Gorres de cop".


Personatges il·lustres


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Fira de Sant Isidre el 13 de Maig.

Festa Major el 15 d'Agost.

Per Corpus, els carrers es decoren amb catifes de flors, actualment, degut al vent que bufa habitualment, enlloc de flors es fan de granit càlcic de la zona.

Al Març es fa la matança del porc davant del Casal.


Entorn, que veure, què fer

Església  de Santa Maria del segle XVII.

Mas de la Muga als afores.

Mas Canyís.


Links d'interès i documentació adjunta

Que veure a Bellvei; Mapa del municipi; Plànol de punts d'interès;


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.bellveidelpenedes.com/ ; https://www.poblesdecatalunya.cat/ ; http://ca.wikipedia.org ; http://www.enciclopedia.cat/ ; i altres webs i blocs d’accés públic

Data de visita: 19/05/2012 Data de publicació: 06/06/2015 Data de revisió: 14/06/2020