Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Vimbodí i Poblet


Camp de Tarragona Costa Daurada


Conca de Barberà, Tarragona


INICI


Conca de BarberàÀlbum 1 de les fotografies

Àlbum 2 de les fotografies


Vimbodí i Poblet


Ermita dels Torrents


Castell de Milmanda


Monestir de Poblet


Claustre del Monestir


Font del Ninxol


Rentadors del Gorg


Àlbum 1 de les fotografies

Àlbum 2 de les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
ibn bodí, descendent de Bodí

Gentilici

Vimbodinenc, Vimbodinenca

Subcomarca

La Conca estricta

Canvis de nom

Vimbodí Vimbodí i Poblet (22/11/2006)

Dites

Vimbodi, nenes maques (o noies guapes) i bon vi.


Data de visita:            16 i 17 d'abril de 2016


Limita al Nord amb Fulleda (de les Garrigues), a lEst amb lEspluga de Francolí i Montblanc, al Sud amb Prades i, en un punt confronta amb el terme de Mont-ral de lAlt Camp i a lOest amb Vallclara i els termes garriguencs de Vinaixa i Tarrés.

Vimbodí i Poblet comprèn, a més de Vimbodí i la caseria i Monestir de Poblet, les antigues granges de labadia: Riudabella, Milmanda, Castellfollit, la Pena, el Tillar i Mitjana.


Història, cultura, economia

El lloc que ara ocupa Vimbodí es trobava habitat des de lèpoca prehistòrica, segons evidencien restes trobades al terme municipal. Les principals es localitzen al Molí del Salt. Les restes que shi han trobat evidencien que aquest indret era poblat, com a mínim, des de lany 15.000 aC.

Pel que fa a lèpoca romana, se sap que per lactual Vimbodí hi passava la Via Aurèlia de Tàrraco (Tarragona) a Ilerda (Lleida). Daltra banda, durant la dominació dels sarraïns, el territori era zona fronterera.

Daquesta època prové el nom Vimbodí (ibn bodí, o descendent de Bodí). La primera notícia documental que es té de Vimbodí data de lany 1079. El territori va ser conquerit per Ramon Berenguer III. El seu fill Ramon Berenguer IV li va atorgar la carta de població el 1151. Poc després, es va construir labadia de Poblet, i la vila de Vimbodí es va convertir en un feu del monestir. Els habitants de Vimbodí no ho van acceptar i es van iniciar lluites entre la vila i el monestir, que van durar segles. La desamortització, el 1835, va ocasionar lexclaustració dels monjos, un fet després del qual el monestir va restar abandonat i sotmès a saquejos per part de Vimbodí i altres pobles de la rodalia. La vida monàstica va tornar al Poblet el 1940, un cop restaurat el conjunt monàstic.

Les guerres han sacsejat Vimbodí en diferents èpoques de la seva història: la vila va participar activament en la guerra dels Segadors, al segle XVII, i més tard, al segle XIX, a la guerra del Francès, durant la qual el poble va ser saquejat disset vegades. També va sortir molt perjudicat durant les guerres carlines, ja que Vimbodí, de caire liberal, va lluitar activament contra els carlins. Ja al segle XX, la Guerra Civil també hi va causar estralls.


Lactivitat econòmica bàsica dels habitants de Vimbodí se centra en el sector dels serveis, al mateix municipi, i la indústria, que es localitza principalment en localitats com Montblanc o Valls. El turisme hi juga també un paper destacat gràcies al Monestir de Poblet, al voltant del qual subiquen nombrosos establiments de restauració i allotjament, el més recent dels quals és lHostatgeria del monestir. Pel que fa a les terres de conreu, ocupen aproximadament un 30% del terme municipal de Vimbodí. Hi predominen la vinya (amb grans extensions conreades principalment per les empreses vitivinícoles Torres i Codorniu), els noguers, les oliveres, els cereals, els avellaners i els ametllers. Al municipi existeixen petites empreses de construcció, tèxtils i dartesania, fusters, ferrers i electricistes, a més de comerços dalimentació i diversos establiments de restauració i turisme, entre altres serveis.


Personatges il·lustres

Pere Torrent d'Illa, escultor gòtic (s. XV)
Joan Potau i Martell, pintor (1882-1936)
Adrià Campdesuñer i Vendrell, pintor (1891-1946)
Josep Albagés i Ventura, mestre, pedagog i esperantista (1877-1964)


Comentaris i dites

Vam anar-hi dos dies i vam dormir a l'hostatgeria de Poblet, dins el recinte del monestir les habitacions i latenció son correctes i sobretot es fa notar el silenci que hi ha durant la nit.


Vivències, curiositats i llegendes

El carrer de les Abraçades, que uneix el carrer Major amb la placeta de la Verdura, és considerat, amb els seus 94 centímetres dample, el carrer més estret de tot Catalunya, ja que, com bé indica el nom, dues persones no hi passen alhora si no és abraçades.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major d'hivern, 17 de gener. Festa patronal en honor a Sant Antoni.

Dia Europeu dels Parcs Naturals. Vers el 24 de maig, cada dos anys.

Festa de Sant Cristòfol, cap de setmana posterior al 10 de juliol

Festa Major d'estiu, 6 d'agost i diversos dies més. Festa patronal en honor a Sant Salvador.

Setmana de la Joventut, setmana posterior a la Festa Major d'estiu

La Festa de la Mare de Déu dels Torrents, 8 de setembre. Festa en honor a la copatrona.

Cada cinc anys, acabats en 4 i en 9, tenen lloc les Festes Quinquennals en honor de la Mare de Déu dels Torrents.

Festa del Vidre Artesà, VITRUM, primera setmana d'octubre


Entorn, que veure, què fer

Visitar el monestir cistercenc de Santa Maria de Poblet.

Fer un recorregut pels jaciments del Molí de Salt.

Visitar el Museu i forn del Vidre.

Passejar pel nucli històric i anar al carrer de les Abraçades.

Visitar lesglésia gòtica de la Transfiguració del Senyor.

Anar a les Cases penjades.

Contemplar el Gorg, a la plaça de les Orenetes.

Fer alguna de les rutes naturals i anar fins a lermita de la Mare de Déu dels Torrents, copatrona de la vila, i els castells de Milmanda i de Riudabella 

Visitar el monestir de Poblet.

Fer l'ifer l'itinerari de natura i literatura a l'entorn dels
arbres singulars del municipi: Arrelats


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interès a Google Maps; Que veure a Vimbodí i Poblet

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp) i Google (.kml)Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.vimbodi.altanet.org/; http://www.catalunya.com/; http://www.poblesdecatalunya.cat/; http://www.museudelvidre.cat/; http://patrimoni.serviconca.org/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 16-17/04/2016 Data de publicació: 12/06/2016 Data de revisió: 24/06/2020