Ajust pàgina

La Figuera(ó)


Costa Daurada


Comarques de Tarragona, Priorat, Tarragona

   


INICI



Tornar al Priorat


Totes les fotografies


La Figuera


Vista del poble


Ermita de Sant Pau


Església


Vista des de l'observatori de l'Ebre


Ajuntament


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
La Figuera (S. XIV) del llatí ficaria.
Figuera. Arbre que dona figues.

Altres noms

Dit també La Figuera de Falset.

Gentilici

Figuerenc, figuerenca

Malnom

Pantiganers

Dites

La Figuera n'és molt alta, | Cabacés, molt amagat, | la Bisbal, dalt d'una roca, | Margalef, dins un forat.

La Figuera cau molt alta, a Torroja la gent boja, a la Morera les gralles i al Portal treuen les ban


Data de visita:         19/05/2013


Limita al Nord amb Cabacés, a llevant amb la Vilella Baixa i el Lloar, amb el Molar al Sud i amb la Torre de l'Espanyol a Ponent.


Història

La llegenda diu que al lloc on ara hi ha el poble s'hi trobava una immensa figuera, tan gran que els romans hi aixoplugaven els ramats. Després, i al mateix lloc, s'hi construí un castell que conservà al seu pati aquesta figuera. Actualment, al carrer de la muralla hom pot veure restes evidents de murs fortificats. D'aquell desaparegut castell i d'aquella gran figuera, sembla ser que el poble n'ha conservat el nom.

La primera dada històrica sobre la Figuera la trobem a la donació que feu Albert de Castellvell a l'església de Tortosa. En aquesta donació, se l'anomena com a muntanya de Gibolhoder.

Gibolhoder o la Figuera, no fou poblada fins uns anys després de la seva integració a les terres de Tortosa. La seva carta de població data del 5 de desembre de 1182, tres anys abans de la de Cabacés. És, doncs, una de les cartes de poblament més antigues de la Catalunya Nova.

En aquell temps, se li atorgava un terme extens que limitava amb el riu Montsant amb el Mas d'en Bas, antic poble del Molar, i amb Ascó i Cabacés.

Poc temps després, la Figuera s'integrà a la Baronia de Cabacés, com es pot comprovar en el "Llibre de les Ordinacions de la Vila della Figuera", llibre d'usos i costums que regulen la convivència del poble. Iniciat l'any 1310, acabà el 1734.


La població és agrícola. Els principals productes que es conreen són el vi i l'oli.

La Cooperativa fou fundada com a Sindicat Agrícola, l'any 1932.

Per les seves condicions climàtiques, les plantacions de ceps són gairebé en la totalitat del terme, de la varietat garnatxa, que dóna uns vins de qualitat exquisida, suaus i de gust característic. Els vins són de denominació d'origen Tarragona, subzona de Falset. L'embotellat es comercialitza sota el nom d'Aubacs i Solans.

L'oli és de denominació d'origen Siurana.


Per la seva situació privilegiada i el seu clima, la Figuera, s'ha convertit en un lloc ideal per estiueig i segona residència. Això fa que els estius i caps de setmana el poble recuperi el moviment i vitalitat que havia perdut anys enrere.


Comentaris



Fires i Festes

El dia 15 de gener, per Sant Pau, romeria fins a lermita en honor al sant, on es canten els goigs i sencén una gran foguera.

També és festa per Sant Isidre Llaurador, el 15 de maig, i per Sant Martí, l'11 de novembre.

El segon cap de setmana d'agost té lloc un Aplec de Sardanes i una gran festa de convivència a l'ermita.


Vivències, curiositats i llegendes

El poble de la Figuera, a 575 metres d'altitud, es troba en una posició enlairada des d'on es pot gaudir d'un panorama impressionant. Se la coneix com el sentinella del Priorat.

Des de lErmita dedicada a Sant Pau i la Mare de Déu de la Mola, a 2,5 km del poble, es poden veure els Pirineus, les terres del Segre, les Garrigues, els Ports, el Maestrat, i lAragó. Encara més, es diu que es poden contemplar terres de 7 províncies (Tarragona, Lleida, Saragossa, Castelló, Terol, Osca i Conca).

El ball o dansa típica d'aquestes contrades és la jota. Concretament la Figuera té la seva pròpia jota: "La jota de la Figuera".


Entorn, Que veure

Més que parlar d'edificis notables, quan es tracta de la Figuera cal destacar el seu entorn, els miradors naturals que permeten admirar magnífics paisatges i els  racons i indrets que fan d'aquesta petita població un lloc digne de visitar.

L'Església Parroquial de Sant Martí, del segle XVIII

Miradors del Coll dels Solans, anomenat "balcó del Priorat", el Guixar i Sant Pau.

Observatori militar des don es dirigí Batalla de lEbre (estiu de 1938).

La Cova den Vasques,

La Roca Foradada, nombrosos camins i caminets per practicar el senderisme o portar a cap excursions en BTT.

Petits cellers familiars.


Links dinterès



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.figuera.altanet.org; http://ca.wikipedia.org; http://www.turismepriorat.org/ i altres webs i blogs daccés públic

Data de visita: 19/05/2013 Data de publicació: 15/05/2016 Data de revisió: 12/06/2020