Ajust pàgina

(ó)La Vilella Alta(ó)


Camp de Tarragona, Costa Daurada


Priorat, Tarragona  

INICI


Tornar al Priorat


Totes les fotografies


La Vilella Alta


Vista del poble


Carrer de l'Ereta


Casa amb espitlleres


Església


Carrer Major


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
El nom prové d'un diminutiu de la paraula "vila", acompanyat de l'adjectiu que en descriu la posició "Alta".

Altres noms

Vilella d'Amunt (s.XIII); Vilella de Dalt o Vilella Sobirana.

Gentilici

Vilellà de Dalt, Vilellana de Dalt.

Canvis de nom

Vilella Alta --> La Vilella Alta  (04/03/1981)

Dites

La Figuera n'és molt alta, | Margalef molt amagat, | vora del riu les Vilelles, / Cabacés en un forat.



Data de visita:         19 de maig de 2013


Es el terme municipal mes petit del Priorat. Limita al Nord amb La Morera de Montsant, a llevant amb Torroja del Priorat, al Sud amb Gratallops i a Ponent amb La Vilella Baixa i Cabacés.


Història, cultura, economia

Situat al nord-est de la comarca, aquest municipi es troba dalt d’un turó i envoltat pel Montsant, per les serres de La Figuera i pel coll de la Consolació. Ubicat a la zona meridional del Montsant, el poble és drenat pel riu d’Scala Dei, que travessa la localitat abans d’afluir al riu Montsant, a l’alçada de La Vilella Baixa.


La fundació del poble data de l'any 1286 i és obra de la Cartoixa d'Escaladei. La seva història va lligada estretament a la del Monestir. Probablement, els primers pobladors foren famílies vingudes del poble veí de Montalt, quan els monjos oferien terres a tots els qui voluntàriament abandonessin el lloc.

El priorat del Monestir exercia la jurisdicció completa sobre la població de la Vilella Alta, hi cobrava els delmes i les primícies. Jaume II en donà el domini directe i el mer imperi als comtes de Prades.

Al llarg del segle XVII, surt anomenada indistintament Vilella d'Amunt i Vilella de Dalt. A finals de segle abunda el de La Vilella Alta, que s'imposa definitivament a començament del segle XVIII.

L'any 1716 tenia ja església pròpia i durant la primera guerra carlina es convertí en fortí. Una nit fou ocupada pels carlins i a la matinada van matar la guarnició liberal. Segurament, aquest fet va influir als veïns a tancar el poble amb un mur amb portal i espitlleres.


El 1926 es creà al poble una cooperativa de consum i des d'aleshores l'associació seria el centre de totes les activitats culturals i recreatives del poble. La creació d'aquesta societat fou el resultat de la fusió de les dues existents fins al moment, la Veritat i la Aliança. Encara avui, en la toponímia popular de les cases del poble es conserven noms com el Teatro, que evoquen el passat cultural de la vila.


L'agricultura és la principal activitat de la població, encara que més de la meitat del territori es manté erm, amb boscos, pasturatge i garriga. El conreu més abundant és la vinya, que actualment ha experimentat un lleuger increment. La segueixen en ordre decreixent els ametllers i les oliveres. El regadiu és molt escàs.


La producció de l’oli d’oliva s’ha mantingut i ara, juntament amb el vi, està agafant molta empenta. Els olis del Priorat estan emparats sota la DO Protegida Siurana encara que mostrin elements diferenciadors com són el seu caràcter dolç i la seva estabilitat.


Comentaris


Fires i Festes

Santa Prisca. Festa Major d'hivern el 18 de gener.

Sant Jaume. Festa Major d'estiu, dia 25 de Juliol

Aplec de sardanes el segon cap de setmana dagost.

Festa de Santa Llúcia el 13 de desembre.


Vivències, curiositats i llegendes

Sobre la fundació del poble hi ha una llegenda que l'atribueix a dos germans anomenats Vilella, que fundaren simultàniament la Vilella Alta i la Vilella Baixa. Aquesta llegenda no té massa fonament històric, ja que segons sembla la Vilella Baixa té un origen molt més antic.


Entorn, Que veure

Punts dinterès són el Carrer Major, amb nombroses portalades de pedra;

El carrer Ereta, famós pel seu gran desnivell;

Les espitlleres fetes al llarg de les guerres carlines, presents en diferents punts del poble;

La Font Vella, un racó típic amb una font emmarcada dins duna arcada;

LEsglésia de Santa Llúcia, que guarda un retaule del 1700 (només visitable en horaris de missa) i de la qual també destaca la gran alçària del campanar.

Antiga Fortificació: lo Portalet, lo Portal de la Font, la Costeta i l'antic Fossar (conjunt monumental)

Molí d'oli

L'Oliver Teixidor (arbre monumental)

La Solsida (antics rentadors)

Lo Dipòsit (mirador)


Links dinterès

Llocs a visitar


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.vilellaalta.altanet.org/; http://www.turismepriorat.org/; http://www.diputaciodetarragona.cat/; http://ca.wikipedia.org;  i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 19/05/2013 Data de publicació: 26/06/2016 Data de revisió: 16/06/2020