(ó)La Vilella Baixa(ó)


Costa Daurada


Camp de Tarragona, Priorat, Tarragona

   

INICI


Tornar al Priorat


Totes les fotografies


La Vilella Baixa


Vista del poble


El pont de tres voltes


Església, carrer Major i Pi de Maig


Carrer que no pasa


Les vinyes i oliveres


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga Vilella Davall (s. XVI); denominació composta de Vilella, diminutiu de vila, i l’adjectiu baixa (situada en posició menys elevada).

Gentilici

Vilellà de Baix, Vilellana de Baix

Malnom

Raboses (Guineus)

Renom

La Nova York del Priorat


Data de visita:         17 a 19/05/2013


Limita al Nord amb Cabacés, a llevant amb la Vilella Alta, amb Gratallops i El Lloar al Sud i amb La Figuera a Ponent.


Història, cultura, economia

El seu origen se sol atribuir als àrabs, que hi haurien fundat una alqueria depenent de Siurana amb un nom derivat del mot àrab velazha, que significa meandre de riu. Al Mas Roger s'hi han trobat documents del segle X que s'hi refereixen com Vahala, un altre nom d'origen àrab. Altres historiadors -sense negar-ne l'orígen àrab- es refereixen al topònim com a derivat de vila. Antigament s'anomenà Vilella Jussana o Vilella de Baix (nom encara usat per algunes persones). Amb el Decret de Nova Planta, el s. XVIII es castellanitzà el nom com a "Vilella Baja" i actualment és oficial el topònim popular de La Vilella Baixa. A diferència del poble veí de La Vilella Alta, depenent del Priorat d'Escaladei, pertanyé a la jurisdicció eclesiàstica de Tortosa i a la Baronia de Cabassers.

La quasi totalitat del terme està vertebrat al voltant del riu Montsant. Entra en el terme per l'extrem nord-oest, just a sota de la presa del Pantà de la Vilella Baixa (pantà que, curiosament, és tot ell en els termes de Cabassers i la Figuera, a 210 m. alt, i en surt pel sud-est, a ran de les cases més meridionals del poble, a 184 metres d'alçada. A part del Montsant, cal esmentar el riuet d'Escaladei, molt poc tram del qual discorre pel terme de la Vilella Baixa, però va a abocar-se en el Montsant just sota el poble mateix. Aquest riuet entre en el terme a 244 metres i vessa en el Montsant a 192 metres.

El Montsant, just a l'entrada en terme de la Vilella Baixa, rep el barranc de Cavaloca, que baixa del terme de Cabassers. Si seguim riu avall, i ja al mateix nucli de població trobem el "pont gran" on s'ajunten els dos rius esmentats.

La Vilella Baixa es dedica principalment a l'agricultura, pricipalment la vinya i l'olivera, el comerç, la construcció i, darrerament, el turisme. Ara bé, la mateixa constitució del poble fa pensar en una activitat més diversificada en temps anteriors, amb forta presència de menestralia i de comerç.

El poble compta amb dues botigues on es poden comprar productes típics i embotits, un celler obert al públic, dos restaurants, un d'ells fonda amb habitacions, i multitud de cases rurals completament equipades.

El municipi és la porta d'entrada pel sud del parc Natural de la Serra Montsant i compta amb un punt d'informació turística, així com d'itineraris de senderisme i de natura ben senyalitzats que en formen part.


Comentaris

La Vilella Baixa és coneguda pel renom de "Nova York del Priorat". Aquest sobrenom es deu a la peculiar distribució urbana del poble, amb carrers estrets i cases altes, que recorden, a escala molt reduïda, l'aspecte vertical de Nova York. A més, les cases s'eleven sobre el riu Montsant, oferint unes vistes espectaculars que contribueixen a aquest sobrenom pintoresc. Aquest renom també fa referència a l'estructura i densitat del poble, que és poc habitual en altres nuclis de la regió, i que dóna a La Vilella Baixa un caràcter especial i distintiu. Tot i que la comparació amb Nova York és clarament hiperbòlica, reflecteix amb un toc d'humor la singularitat i l'encant d'aquest petit poble del Priorat.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Santa Quitéria el 22 de Maig.

Festa Major. Pasqua Granada (movible). Balls denvelat.

Sant Joan. 24 de Juny. Es celebra a la vigília del 24 de Juny per commemorar l'arribada de l'estiu coincidint amb la nit més curta de lany.


Vivències, curiositats i llegendes

Aquest es el poble dels avis on veníem de petits amb els cosins.

Varem coincidir en aquesta visita amb una cosina.

Aquests dies se celebraba la festa de Santa Quitéria.


Entorn, Que veure

Pont romànic de tres arcs sobre a l'aiguabarreig dels rius Montsant i l'Escaladei.

Església de Sant Joan Baptista, del segle XVIII.

L'alçada de les cases que donen al coster dels dos rius de fins a 6 plantes que va fer que Josep Maria Espinàs l'anomenà en un dels seus primers llibres de viatges La Nova York del Priorat.

El Carrer que no Passa, de fortes reminiscències medievals.

L'Arbre de Maig.


Links dinterès

Programa del Foraster a la Vilella Baixa; Mapa del municipi.


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.vilellabaixa.altanet.org/; http://ca.wikipedia.org; http://www.turismepriorat.org/ i altres webs i blogs daccés públic

Data de visita: 17/05/2013      Data de publicació: 21/02/2015    Data de revisió: 25/04/2024