Ajust pàgina

Mont-ras



Costa Brava



Baix Empordà, Comarques de Girona, Girona

INICI

Anar al Baix Empordà


Totes les fotografies


Mont-ras


Església de Sant Esteve


Plaça de l'Església


Can Serrabella


Edifici de l'Ajuntament


Casa del poble


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Monte Raso (Turó ras, pelat)

Gentilici

Mont-rasenc, mont-rasenca

Subcomarca

Les Gavarres

Agermanat amb


Dites



Data de visita:                      22 de Novembre de 2014


Limita al Nord amb Palafrugell, a l'Est amb el Mediterrani, al Sud amb Palamós i Vall-llobrega i a l'Oest amb Forallac.

Hi ha les següents entitats de població: Canyelles, Molines, Mont-ras (la capital), la Roqueta i Torre-Simona.


Història, cultura, economia

Història: Al segle X ja surt esmentat el municipi de Mont-ras, sovint, sota el nom de Torroella de Mont-ras. Mont-ras va pertànyer a la vescomtessa de Bas lany 1280, els anys 1298 i 1379 es constata que lesglésia de Mont-ras era en el terme del castell de Palafrugell, senyoria del priorat de Sta. Anna de Barcelona. Va continuar sota el domini dels priors, que tenien el títol de baró de Palafrugell, fins labolició del règim senyorial i passà a formar part de Palafrugell. Al segle XVIII però gràcies a la revifalla fruït de lexpansió de la vinya i el creixement demogràfic, el Municipi aconseguí la independència municipal (any 1858).

Cultura: Culturalment, Mont-ras ha apostat per una línea clarament evolutiva i molt activa. S'ha treballat intensament per recuperar les festes tradicionals i mantenir i crear noves associacions entre els veins.

Tot plegat ha aconseguit fer de Mont-ras un municipi que combina sàviament la seva identitat tradicional i lactual, convertint-lo en un terme amb una gran història i un gran futur.

Patrimoni arquitectònic: El terme de Mont-ras ja fou poblat des dantic. En diferents punts del municipi shan trobat vestigis de jaciments romans amb fragments ceràmics datables dels segles I i III d.C. i altres fragments de ceràmica romana: àmfores, tègules, terra sigil·lada i terrissa comú.

Més recent és el patrimoni arquitectònic del nucli antic de la vila: Lesglésia parroquial de Sant Esteve, que fou bastida damunt duna anterior lany 1599. És destil tardo-gòtica amb elements de diferents estils, com la portada dentrada neoclàssica. Entre el patrimoni montrassenc també destaquen les torres de defensa, que sovint fortificaven masies per lafany de defensa contra els atacs dels pirates. Una de les més conegudes és la Torre Simona, de planta rectangular i construïda amb carrets de granit ben escairats. Datable als segles XIV i XV, és una de les més antigues i més notables, arquitectònicament parlant, de tota la comarca.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes

Llegenda: El Mas de cal Gall Peric conté en els seus murs una popular llegenda que el relaciona amb la pirateria. Aquesta llegenda conta que uns pirates shavien refugiat a la cala Fontmorisca a causa de la boira que els impedia navegar. Quan eren a punt de tornar-se a endinsar en la mar oïren el cant dun gall que els assabentà de la proximitat duna casa. Aquesta casa era el Mas Cal Gall Peric, on vivia una família amb dues filles. Una delles era molt bella i el capità dels pirates se la volgué endur al seu vaixell. La noia, però, es resistí fortament a aquest segrest i mossegà un dit del pirata. Aquest, completament ofuscat pel desgreuge, amb un cop despasa tallà el coll de la noia. Després daquest fet, el cos de la noia quedà estès a la platja i els familiars foren fets presoners i el mas cremat. La llegenda també conta que el crit de la noia en ésser assassinada fou tant fort que sescoltà des de molt lluny i això féu que amb aquest nom, “Crit”, fos coneguda la cala on es produïren els fets.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Feste Major el Juliol.


Entorn, que veure, què fer

Església Parroquial de Sant Esteve de Mont-ras.

Masies i cases de notable interès arquitectònic i masos antics.

Torres de defensa entre les que destaca la Torre Simona.


Links dinterès i documentació adjunta


Mapa del municipi



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Data de visita: 22/11/2014 Data de publicació: 08/12/2014 Data de revisió: 16/06/2020