Ajust pàgina

Vall-llobrega


Costa Brava


Baix Empordà, Comarques de Girona, Girona

INICI


Baix Empordà


Totes les fotografies


Vall-llobrega


Església de Sant Mateu


Ajuntament


Pont de la Creu


Olivera centenaria


Totes les fotografiesLocalització i dades demogràfiques

Etimologia
Valle Llubrica.

Gentilici

Vall-llobreguenc, vall-llobreguenca

Subcomarca


Altres noms


Agermanat amb


Dites


Data de visita:                      22 de Novembre de 2014


Limita al Nord amb Forallac i Mont-ras,, a l'Est amb Palafrugell i Montras, al sud i a l’oest amb Palamós.

Hi trobem les seguents entitats de població: Vall-Llobrega, Zona Rural, Rabal de Baix, Eixample, Urbanització Mas Falquet i Urbanització Vall-llobrega.


Història, cultura, economia

És situat en una vall, oberta al mar per una banda i envoltada, per les altres, per les muntanyes septentronials de les Gavarres (part constituent de la Serralada Litoral que genera en contacte amb el mar, els penya-segats de la Costa Brava)

Els conreus dominants són els de secà: cereals, farratges i oliveres. Cal destacar també la importància de les vinyes. Quant a ramaderia, dominen les explotacions de bestiar boví i porcí. Totes dues són les activitats econòmiques bàsiques del poble.

El turisme ha revitalitzat el dinamisme del municipi, sobretot el sector comercial i el de la construcció, ja que s’han fet urbanitzacions petites aïllades.

Els primers vestigis de l’ocupació humana de Vall-llobrega es troben al Vilar, són de l’època romana.

Segons un precepte del rei franc Lotari, del 968, adreçat a l’abat Sunyer de Sant Feliu de Guíxols, aquest monestir posseïa l’alou de Valle Lubrica . En un document del 1062 el lloc s’esmenta amb el nom de Vallis Lubrica , el mateix que surt l’any 1116. El domini del cenobi guixolenc apareix confirmat el 1163 en una butlla del papa Alexandre III. El 1362 consta que l’abat de Sant Feliu era considerat rector de Sant Mateu de Vall-llobrega i de Santa Eugènia de Vila-romà, que aleshores formaven un sol districte parroquial. Vall-llobrega formà part, més endavant, del comtat de Palamós i de la batllia reial de Palamós.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

La festa major de la població se celebra el cap de setmana més proper a Sant Mateu (21 de setembre), i la festa petita o d’hivern es fa el cap de setmana proper al 22 de gener, en honor a sant Vicenç.


Entorn, que veure, què fer

Església parroquial de Sant Mateu de Vall-llobrega. Segle XVII amb campanar d'espadanya de dos arcs.

Església vella de Sant Mateu. Romànic del segle XI.

Can Menció. Casal del segle XVII.

Dolmen de Montagut.

La riera de Vall-llobrega.

Les Gavarres.

L'Olivera mil·lenaria.

Pont de la Creu.


Links d'interès i documentació adjunta

Què veure a Vall-llobrega; Mapa de punts d'interès.

Itineraris: Google Earth.kmz; Sygic.itf; Tomtom.ov2; CoPilot.trp.
Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.vall-llobrega.cat/; http://www.enciclopedia.cat/; http://ca.wikipedia.org; i altres webs i blogs daccés públic.

Data de visita: 22/11/2014 Data de publicació: 14/12/2014 Data de revisió: 16/06/2020