Ajust pàgina

Montagut i Oix


Comarques Gironines Pirineus


La Garrotxa, Comarques de Girona

INICI


Garrotxa


Àlbum les fotografies de Montagut i Oix a Google Fotos


Montagut i Oix


Castell d’Oix


Passejant per Oix


Font de Sant Martí


Montagut


Església de Sant Pere de Montagut


Vista de Montagut des de l’ermita


Restes del castell de MontagutÀlbum les fotografies de Montagut i Oix a Google Fotos
Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Montagut: Montagut està citat ja l'any 898, i el 1070 està inscrit com: castrum de Monteacuto quod vocatur Cortz (castell de Montagut anomenat Cós). Grafia aglutinada de mont agut 'muntanya aguda, punxeguda'.
Oix: La primera referència documental que trobem del nom d'Oix és de l'any 937, sota el nom d'Evoxo. El 977 apareix com Ovoxo, més tard, al 1268 apareixerà ja com a Oyx, i el 1330 com Uxio. Segons el filòleg Joan Coromines, expert en etimologia, l'origen del nom provindria de "lloc on es recollia el bestiar oví".

Gentilici

Oixenc oixenca.

Canvis de nom

Durant la segona república s'anomenà Montagut de Fluvià.

Montagut  -->  Montagut i Oix  (15/11/2002)

Dites i refranys

A Montagut, sac i cordes.

Qui va a Montagut el dret ha perdut.

Qui va a Oix, en surt ben moix. Qui va a Batet, en surt ben dret.

Subcomarca

Alta Garrotxa.


Data de visita:                       4 d'agost de 2019


Limita, per l'est, amb Sales de Llierca i Tortellà; pel sud-est, amb Argelaguer i Sant Jaume de Llierca; pel sud-oest, amb Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca; per l'oest, amb la Vall de Bianya; pel nord-oest, amb Camprodon (Ripollès); pel nord, amb Ceret (Vallespir, França) i, pel nord-est, amb Albanyà (Alt Empordà).


El terme de Montagut i Oix actualment inclou els pobles de Montagut i d'Oix, els veïnats de els Angles, el Cós i Talaixà, les caseries de Carrera, Llierca, Monars, Santa Bàrbara de Pruneres, Sant Eudald de Jou, St. Miquel de Pera, Toralles i els Vilars, el llogarret de Fluvià i la urbanització la Cometa.


Lentorn físic

Una gran part del municipi està integrada en l'Espai Natural Protegit de l'Alta Garrotxa i una part petita, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El nord és muntanyós, amb abundants gorgs, salts d'aigua i coves, i té al cim del puig Comanegra, amb 1.557 metres d'altura, la cota més alta. El sud, de relleu molt menys abrupte, s'estén per les valls dels rius Fluvià i Llierca.

La comarca de la Garrotxa gaudeix d'un clima mediterrani de tipus prepirinenc. Hi plou de forma abundant, especialment a la primavera, l'estiu i la tardor. Els hiverns són secs i freds, amb temperatures mitjanes que oscil·len entre els quatre i els set graus centígrads. Els estius són càlids i les temperatures mitjanes es mantenen en un rang d'entre els disset i els vint-i-dos graus.


Història, cultura, economia

Montagut i Oix (antigament anomenat Montagut de Fluvià), situat al cor de l'Alta Garrotxa, amb capital al poble de Montagut. En l'any 1972 l'antic i extens terme municipal d'Oix fou agregat al municipi de Montagut de Fluvià. El nou municipi adoptà la nova denominació de Montagut i Oix a partir del 15 de novembre de l'any 2002.

Tot i que al municipi s'han trobat vestigis arqueològics que demostren la presència humana ja en el Neolític, la història de Montagut i Oix es remunta al segle X i l'edat mitjana, període en què es van construir les nombroses esglésies romàniques que s'estenen per tot el territori.

També d'aquesta època són els castells de Montagut i d'Oix. El primer va pertànyer, al llarg de la seva història, als comtes de Besalú, als vescomtes de Bas, als comtes d'Empúries i als barons de Castellfollit. El d'Oix, construït al segle XV pels senyors de Besracà, va ser assaltat l'any 1462 pels camperols en la guerra dels remences.

El 14 de març de 1874 va tenir lloc la Batalla del Toix. Des del mes de desembre de 1873, el militar carlí Francesc Savalls tenia Olot assetjada, esperant la rendició dels liberals. Era la tercera carlinada. Davant un impetuós atac dels carlins, els liberals van abandonar el 4 de març els principals punts de defensa i es van refugiar en diferents zones de la comarca. Les forces carlines havien ocupat posicions a Castellfollit per barrar el pas del congost als republicans. Ramon Nouvilas va voler flanquejar-les i va prendre, de Besalú estant, la ruta de Tortellà que travessa el Llierca i fa via cap a Montagut, per tal de seguir cap a Sant Joan les Fonts i arribar a Olot, sense que el veiessin. Després de dos dies d'espera a Castellfollit, els carlins van veure les tropes de Nouvilas pels volts de Montagut i Savalls va enviar Galceran de Sadernes a perseguirlos. Els van envoltar per la vall de Carrera i els vigilaven des del Toix, Montpetit, Montmajor, Sant Valentí de la Cau, Canadell, el Cós i els Vilars. El general Nouvilas va perdre la posició a la serra del Toix i ell i les seves tropes van ser derrotats.


Antigament Montagut es dedicava a l'agricultura i la ramaderia i a l'activitat forestal en el cas d'Oix, a més d'algunes petites indústries tèxtils.

L'activitat agrícola és molt minsa, però persisteix.

El sector turístic i serveis ha pres força els darrers anys, en càmpings, cases de turisme rural, esports d'aventura, etc.

Malgrat tot, la majoria dels habitants ha de desplaçar-se fora del municipi per treballar.


Fills il·lustres i adoptius

Josep Maria Ferrusola Coris. Alcalde de Montagut i Diputat provincial


Comentaris


Gastronomia

Embotits i formatges artesans.


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Ofrenes a l'ermita del Cós - Dissabte proper a Sant Marc (25 abril)

Festa del Roser de Montagut - 1r diumenge de maig

Aplec de Sant Eudald de Jou - Dissabte després del 1r diumenge de maig

Aplec Sant Aniol d'Aguja - Diumenge de Pentecosta (Pasqua granada)

Festa de la Cometa - 1r cap setmana de juliol

Aplec Sant Feliu de Riu - 1r dissabte d'agost

Festa Major d'Oix - Cap de setmana més proper a Sant Llorenç (10 d'agost)

Aplec d'Escales - 15 d'agost

Aplec Sant Bartomeu a l'ermita del Cós - 4t diumenge d'agost

Aplec de la Devesa - Dissabte després del 4t diumenge d'agost

Aplec Sant Miquel de Pera - Últim dissabte de setembre

Trepitja Garrotxa, Ultra Trail - 24 i 25 d'octubre

Bici Muntanya d'Oix - Últim diumenge de novembre


Entorn, que veure, què fer

Art Medieval. Catorze esglésies daquesta època a més de castells, torres, cases fortificades i vells ponts…

El Pont Trencat de Montagut.

Lesglésia parroquial de Sant Pere de Montagut.

Lesglésia de la Mare de Déu del Cós, situada dins les restes de lantic castell de Montagut.

Lesglésia romànica de Sant Eudald de Jou.

Lesglésia parroquial de Sant Llorenç dOix.

Església de Sant Aniol d'Aguja.

La font-oratori de Sant Agustí a Oix.

El Castell dOix.

Les ermites romàniques de Santa Maria dEscales, Sant Miquel dHortmoier, Sant Martí de Talaixà, Sant Miquel de Pera i Santa Bàrbara de Pruneres.

Les gorgues de lAlta Garrotxa.

Rutes per els entorns.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Montagut i Oix; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml), Google (.kmz).
Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes” de Manuel Bofarull i Terrades i dels webs http://webspobles2.ddgi.cat/montagutioix/; https://www.icgc.cat/; https://www.elcami.cat/; https://www.elcami.cat/; https://www.elcami.cat/; https://www.parlament.cat/; http://municat.gencat.cat/http://www.idescat.cat/; https://www.ine.es/; http://revistes.iec.cat/; http://www.catalunya.com/; https://www.enciclopedia.cat/; http://www.trianglegironi.cat/;   https://www.raco.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 04/08/2019 Data de publicació: